Zwijmel je mee?

Terug naar lijst

Je voelt je gek en blij tegelijkertijd. Je hebt weke knieën en vlinders in je buik. Je denkt constant aan hem of haar en wil dolgraag bij diegene in de buurt zijn. Hoera, jij bent smoorverliefd! Ter ere van Valentijnsdag zet Leesfeest voor jou zeven zwijmelboeken op een rijtje om bij weg te dromen. Enne… deze boeken zijn ook hartstikke leuk om te lezen als je niet verliefd bent, hoor!

Kikker voelt zich vreemd… Zijn hart klopt steeds van boem-boem, boem-boem. Haas weet wat er met Kikker aan de hand is: Kikker is hartstikke verliefd! Hij is verliefd op Eend. Kikker brengt stiekem cadeautjes naar Eend, want hij durft haar niet te vertellen dat hij van haar houdt. ‘Kikker is verliefd’ van Max Velthuijs is een heel fijn boek om voor het eerst kennis te maken met verliefdheid. En de afsluitende zin behoort tot de liefste ooit: ‘Een kikker en een eend – groen en wit. Liefde kent geen grenzen.’ En zo is het maar net.

Wat Kikker voelt voor Eend, dat voelt Beer voor Vlinder. In Beer is op Vlinder vindt Beer Vlinder zo mooi als een uitgeknipt stukje hemel. Wauw…! Beer wil haar graag vertellen wat hij voor haar voelt, maar Vlinder snapt zijn liefdesverklaringen niet. Als Beer allemaal hartjes op de bomen tekent, vindt Vlinder dat maar ‘geklieder’. Op de ontzettend mooie platen van schrijfster Annemarie van Haeringen zie je goed hoe de grote, zwarte beer zo rood wordt als een aardbei als hij tegen de kleine vlinder praat. Zou dat nog goed komen?

En wat nou als je verkering hebt met de allerleukste jongen van de wereld, maar je komt erachter dat hij stiekem met een ander meisje afspreekt?! Dat overkomt Julia in Superlijm’. De vraag van dit boek is dan ook: hoe lijm je een gebroken hart? In ieder geval met hulp van je beste vriendinnen, ondervindt Julia. Joany Buenen heeft een lekker meidenboek geschreven over hoe je er weer boven opkomt na liefdesverdriet. Winkelen, bonbons eten, alles opschrijven wat stom aan je ex is… met de tips van Julia kom je uit die liefdesdip!

‘Je ogen kunnen zo zwart zijn dat het wel Afrika lijkt […]’ Mimoen boft maar: zijn vriendinnetje Polleke uit de Polleke-serie van Guus Kuijer is dichter. Maar dat is eigenlijk ook wel lastig, want van Mimoens cultuur mogen vrouwen geen dichter zijn. Daar heeft Polleke geen boodschap aan: ‘Rot jij maar op met je pokkecultuur!’ Dat maken ze gelukkig snel weer goed en dus blijven Polleke en Mimoen verliefd op elkaar, ook al is Mimoen moslim en is Polleke ‘niks van haar geloof’.  Hun verliefdheid wordt mooi verwoord door Pollekes vader: ‘Als je in de liefde gelooft, geloof je genoeg.’

Nog zo’n prachtig boek over verliefd zijn, is Eilanddagenvan Gideon Samson. De onzekere Jaak bloeit helemaal op door zijn verliefdheid op Puck en zijn vriendschap met Miech. Maar wat gebeurt er als zowel jij als je vriend verliefd zijn op hetzelfde meisje? Mag je dan wel met haar zoenen? ‘Eilanddagen’ speelt zich ook nog eens af op het warme en broeierige Griekenland. Als je daar geen vlinders van krijgt! Een mustread voor iedereen die wel eens verliefd is geweest of dat nog gaat worden. Voor iedereen dus!

De titel verraadt het al een beetje: in Eleanor & Park worden de roodharige, stevige Eleanor en de Aziatische, nerdy Park smoorverliefd. Tijdens hun rit in de schoolbus leren ze elkaar echt goed kennen. En dan is het hek van de dam. In deze mooie Young Adult van Rainbow Rowell lees je niet alleen over verliefdheid, maar ook over identiteit en pesten. Eleanor en Park zijn elkaars baken: bij elkaar zijn ze veilig. Toch? Lees dit boek en laat je meeslepen door het aangrijpende einde.

In De dagen van de bluegrassliefde worden tieners Tycho en Oliver op voetbalkamp verliefd. Maar homoseksualiteit en een jeugdkamp, dat lijkt niet samen te gaan. Tycho en Oliver worden daarom weggestuurd maar maken daar samen het beste van. Schrijver Edward van de Vendel heeft een mooie, beeldende schrijfstijl. Hij vertelt op een subtiele manier over homoseksualiteit, waardoor het boek erg veel indruk op je maakt. Het moge duidelijk zijn: ook de liefde tussen Tycho en Oliver is er een om bij weg te zwijmelen.

Lizan.

‘Kikker is verliefd’
Max Velthuijs

Leopold, 2016 (heruitgave, eerste druk uit 1989)
ISBN 978 90 258 7011 9
Met illustraties van de auteur

‘Beer is op Vlinder’
Annemarie van Haeringen

Leopold, 2004
ISBN 978 90 258 4255 0
Met illustraties van de auteur

‘Superlijm’
Joany Buenen

Leopold, 2014
ISBN 978 90 258 6487 3

‘Polleke’
Guus Kuijer

Querido, 2009 (heruitgave, eerste drukken 1999-2001)
ISBN 978 90 451 0980 0
Met illustraties van Alice Hoogstad

‘Eilanddagen’
Gideon Samson

Leopold, 2016
ISBN 978 90 258 6807 9

‘Eleanor & Park’
Rainbow Rowell

Van Goor, 2014
ISBN 978 90 003 4263 1

‘De dagen van de bluegrassliefde’
Edward van de Vendel

Querido, 2015 (heruitgave, eerste druk 1999)
ISBN 978 90 451 1733 1

.
.