Zo zijn we niet getrouwd

Terug naar lijst

Het geheim van de schrijfster en de veelkunstenaar.

Op bezoek bij Imme Dros en Harrie Geelen. Twee mensen, die al zo lang samen leven en werken dat je hun namen in één adem noemt. Zomaar bij ze aanwippen om je ogen uit te kijken en lekker rond te snuffelen. Natuurlijk om veel oude bekende boekenhelden te ontmoeten. En wie weet om het geheim van de samenwerking van dit schrijversechtpaar te ontraadselen. Dit alles en hoe het zo kwam is nu te zien en te beleven op de tentoonstelling 'Zo zijn we niet getrouwd'. Een tentoonstelling over deze bekende kinder- en jeugdboekenschrijfster en schrijver/tekenaar samen én dat van ieder apart.
Het is wel even reizen naar het Kinderboekenmuseum. Maar als je eenmaal bent aangekomen op het centraal station van Den Haag, is het nog maar een klein eindje lopen. Imme Dros en Harrie Geelen staan je al op te wachten als je eraan komt. Levensecht op grote opgeplakte foto's lijken ze te zeggen "Hé, ben je daar?" en "Welkom, mijn huis is jouw huis".

Het is meteen feest als je de eerste kamer binnenkomt. Als dít niet de geschilderde slaapkamer is van Herman uit 'Herman het kind en de dingen', dat Harrie Geelen schreef en illustreerde. Hier nog meer werk van de hand van Harrie Geelen. Vanaf illustraties aan de muur lachen oude vrienden je toe. In heldere bonte kleuren en altijd te herkennen penseelstreek zijn daar Jan, Dikkertje Dap en natuurlijk Roosje. Een andere hoek van de kamer is ingeruimd met spulletjes uit de tijd van de televisieseries voor kinderen 'Oebele', 'Hamelen' en 'Tita Tovenaar'. Deze series schreef en produceerde Harrie. Zelfs de liedjes!

De oude foto's geven je een beeld van de tijd dat Imme en Harrie elkaar leerden kennen. Dat was zo'n veertig jaar geleden in Amsterdam, waar ze beiden studeerden en samen optraden in een studentencabaret. Als je verder loopt kom je in de volgende kamer, waar je van alles kunt zien over de boeken die Imme en Harrie samen hebben gemaakt. Je weet wel: 'Het paard Rudolf', 'Duif', de Roosje-boeken, 'Ik wil die', 'De blauwe stoel, de ruziestoel' en nog veel meer. Een aparte plaats nemen de boeken in, waarin Imme Dros oude verhalen uit de mythologie opnieuw vertelt. Over Odysseus, Perseus, Het Gulden Vlies en de Trojaanse Oorlog enzo.

Ongemerkt ben je zo in de laatste kamer aangeland: de kamer van Imme. Of de kamer van de zee, waar Imme zo van houdt. Of van het eiland Texel, waar zij vandaan komt en telkens weer naar teruggaat. Hier liggen ook de oude agenda's, schriftjes en de schoolkrant, waarmee het allemaal begon.

Het is niet zómaar dat Imme Dros en Harrie Geelen zoveel prijzen in de wacht hebben gesleept. Niemand kreeg zoveel Gouden en Zilveren Griffels en Penselen als zij. Op deze leuke tentoonstelling kun je zelf zien wat daarvoor nodig is. Het geheim daarvan is: een pietsje van dit…en een korreltje van dat…en nog wat zus en… een vleugje zo en een grote schep husse. Maar vooral heel veel talent, hard werken en gewoon doen wat je echt wilt. Dan spat het plezier er vanaf. Ga zelf maar kijken!

Als je er dan toch bent en er kan nog meer bij, bezoek dan de blijvende tentoonstelling van het Kinderboekenmuseum. Maar daarover een andere keer meer.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Zo zijn we niet getrouwd' gaf het museum in samenwerking met uitgeverij Querido het boekje 'Over Imme Dros en Harrie Geelen' uit.

'Over Imme Dros en Harrie Geelen'
Bregje Boonstra & Truusje Vrooland-Löb
Uitgeverij Querido 2001

ISBN 9021453606

Babs

.
.