Zo knetter als een knijpkat

Terug naar lijst

Wees maar blij dat jij op een heel gewone basisschool zit. Ja, jij. Want je moppert natuurlijk wel eens op je juf of meester – vooral op maandagmorgen als je urenlang sommen moet maken, of op donderdagmiddag als je alwéér een dictee krijgt terwijl je veel liever handenarbeid had. Die juf of meester van jou valt best mee. Het kan namelijk veel en veel erger.

Zo is daar meester Snor. Hij is de directeur van de school waar juf Josje les geeft. En hij is verschrikkelijk streng.
‘Meester Snor-alarm!’ roept Gijs. Hij zit naast het raampje bij de deur en heeft een meester Snor-sensor, waardoor hij zelfs zonder te kijken vaak weet wanneer de directeur op weg is naar hun klas.
Die sensor van Gijs is heel handig, want soms is juf Josje net even weg om een dier te redden en dan laat ze de klas alleen. Als meester Snor daar achter komt, wordt ze ontslagen! In ‘Superjuffie’ lees je hoe lastig het is om zo’n strenge schooldirecteur te hebben. Jouw directeur is vast veel aardiger dan meester Snor. Jij boft maar.

Les krijgen van professor Sneep is ook al geen pretje, daar komt Harry Potter tijdens zijn eerste Toverdrankles achter. Hoewel Sneep bijna geen enkele leerling aardig vindt, lijkt het alsof hij Harry echt haat.
Soms dacht Harry zelfs dat Sneep hem volgde en hem stiekem ergens op probeerde te betrappen. De Toverdrankles was een wekelijkse marteling geworden, zo hatelijk deed Sneep tegen Harry.
Die Sneep is een leraar waar je doodnerveus van wordt. Je zou nog liever een hele dag smekkies-met-oorsmeersmaak eten dan dat je één les Toverdranken in de duistere kerker van Sneep moet volgen.

 

‘Er bestaan geen juffrouwen die een hekel hebben aan kinderen. Wie een hekel heeft aan kinderen, gaat niet voor de klas staan. Anders zit je jezelf gewoon te pesten.’
Dit zegt Kaya, voordat ze Juffrouw Pots ontmoet. Heeft zij het even mis! In de klas bij juffrouw Pots zitten, is het ellendigste wat je als kind kan overkomen. Het mens gromde, snauwde, blafte of commandeerde als een kolonel in het leger. De kinderen krijgen de gekste straffen als ze niet weten hoe de langste rivier van Oezbekistan heet, of als hun tafels niet precies 80 centimeter van elkaar staan. Juffrouw Pots is een monster. Iedereen is bang voor haar. Ze moet weg, en Kaya gaat daarvoor zorgen. Maar hoe?

 

“Wie ongehoorzaam is gaat de kooi in, wordt opgehesen en blijft de hele dag aan het plafond hangen. En geen gezeur dat de kooi te klein is. Gezeur wordt gestraft. Begrepen?”
Het zal je meester maar zijn, ‘De verschrikkelijke schoolmeester’. Ouders vinden hem fantastisch, want hij brengt hun kinderen tucht en discipline bij. Wat zullen ze veel leren!
Daar denken Tina en Tony heel anders over. Zij krijgen een Super Plakkende Pleister over hun mond als ze zitten te kletsen, of hun hoofd wordt in de opletklem geschroefd. En wie snoept, kan erop reken dat zijn tong onmiddellijk wordt afgesneden. Hoe zorg je ervoor dat zo’n meester voorgoed van het toneel verdwijnt?

Maar het ergste is juffrouw Bulstronk. Je kent haar niet? Lees razendsnel ‘Matilda’, dan ben je voorgoed gewaarschuwd. Juffrouw Bulstronk lijkt meer op een grootwildjager op safari dan op het hoofd van een school voor jonge kinderen. Dat mens is zo knetter als een knijpkat, denkt juffrouw Engel, en daar heeft ze gelijk in. Juffrouw Bulstronk scheldt kinderen uit voor ‘vies vuil luizenei’ of voor ‘miezerige mossel’. Ze zwiept meisjes met vlechten als een kogelstoter over het hek van de speelplaats. Ze tilt jongens aan hun oren op, net zo lang tot ze het goede antwoord op haar vragen geven. Ze heeft een stierennek en brede schouders en spieren als kabels. Iedereen is doodsbang voor haar, juffrouw Engel incluis. Pas op voor juffrouw Bulstronk!
 

Kortom: jij mag van geluk spreken dat je gewoon op De Regenboog zit. Of op De Wegwijzer. Of op De Jozefschool. Geen kwaad woord meer over jouw juf of meester. Begrepen?

Lidewij.

‘Superjuffie op kamp’
Janneke Schotveld

Van Holkema & Warendorf, 2016
ISBN 978 90 003 4847 3
Met illustraties van Annet Schaap

‘Harry Potter en de steen der wijzen’
J.K. Rowling

De Harmonie, 1998
ISBN 978 90 76174 08 2

‘Juffrouw Pots’
Tosca Menten

Van Goor, 2008
ISBN 978 90 475 0669 0
Met illustraties van Elly Hees

‘De verschrikkelijke schoolmeester’
Dolf Verroen

Leopold, 2016 (heruitgave, eerste druk uit 1991)
ISBN 978 90 258 7101 7
Met illustraties van Auke Herrema

‘Matilda’
Roald Dahl

De Fontein, 1988
ISBN 978 90 261 3940 6
Met illustraties van Quentin Blake

.
.