Zelf leren lezen – het grootste leesfeest dat er is!

Terug naar lijst

Hoe fijn het ook is om voorgelezen te worden (en dat blíjft fijn – tot je 120 bent!), het heeft iets magisch om aan het begin van de basisschool zelf te leren lezen. Ineens is het niet alleen meer leuk om plaatjes te kijken en te luisteren naar het verhaal. Je kunt zélf die vreemde tekens op het papier ontcijferen. Je leert 26 letters en je kunt ‘zomaar’ ontelbaar veel woorden lezen. Hoe meer je oefent, hoe soepeler je leest. Op zoek naar leuke boekentips omdat jij of je broertje of zusje zelf leert lezen? Speciaal voor jou hebben we verschillende soorten boeken verzameld waarmee je heel wat uurtjes kunt omtoveren tot een echt leesfeest!

AVI-boeken: Pas op, opa! (AVI M4)
Op school leer je lezen met AVI-niveaus: AVI Start, M3, E3, M4, E4… en zo door tot AVI Plus. Per niveau leer je moeilijkere woorden, langere woorden en langere zinnen lezen. Voor al die niveaus zijn mega leuke leesboeken te vinden. Ken je bijvoorbeeld de boeken van Vivian den Hollander? Of je nou houdt van dansen, hockey, pony’s, voetbal… Over al deze onderwerpen heeft zij AVI-boekenseries geschreven. Haar ‘Opa’-serie is erg grappig! In het eerste deel – ‘Pas op, Opa!’ – maken Tom en Mila kennis met hun nieuwe oppas: een soort opa met een woeste baard en raar haar. Hij is super sportief en sneller dan een raket. Zo’n oppas zou iedereen wel willen hebben! Maar totdat je ouders zo’n fantastische oppas voor je hebben gevonden, kun je in deze serie met Tom en Mila meegenieten van de avonturen die zij met opa Bak beleven.

Behalve Vivian den Hollander zijn er nog veel meer schrijvers die graag AVI-boeken maken! Bijvoorbeeld Arend van Dam, Fred Diks, Paul van Loon, Bianca Mastenbroek, Joke Reijnders en…

Game-lezen: Zar en het slijmmonster (AVI E4)
…en Rian Visser! Zij schreef de series ‘ik lees! gamen’ voor groep 3 (AVI Start, M3 en E3) en ‘Game-lezen’ voor groep 4 (AVI E4). In beide series volg je Zar. Hij zit in een spel en beleeft daar allerlei spannende avonturen. Dit zijn geweldige series voor kinderen die stiekem liever gamen dan dat ze met hun neus in een boek zitten. In ‘Zar en het slijmmonster’ kunnen Zar en zijn vriendin Lina nergens meer eten vinden. Een monster heeft alles opgegeten en tegelijkertijd heeft hij overal een laag slijm achtergelaten. Bah! Zar en Lina hebben eten nodig om niet al hun kracht te verliezen, maar hun belangrijkste missie is: het slijmmonster verslaan! Stel je eens voor dat jíj het was die in dat spel rondliep… Hoe zou jij het slijmmonster te grazen willen nemen?

 

Samenleesboeken: Ik gooi altijd raak! (AVI E3 en E5)
Lees je liever niet in je eentje? Dan zijn samenleesboeken echt iets voor jou! Samenleesboeken zijn geschreven op twee AVI-niveaus die elkaar om de paar regels afwisselen. Je kunt dan samen lezen met een volwassene of met een ouder kind. Hartstikke gezellig! In ‘Ik gooi altijd raak!’ van Peter Vervloed gooit Ozan per ongeluk een sneeuwbal door een raam: ‘Er klinkt glasgerinkel en vlak daarna hoort hij een hoge gil.’ Als er dan ook nog eens een reusachtige man in de deuropening van dat huis verschijnt, ziet Ozan nog maar één oplossing: rennen! Maar wie gilde er? Is er iemand gewond geraakt? O, wat voelt Ozan zich schuldig… Wat zou jij doen als jij Ozan was?

 

Stripboeken: Kik loopt voorop (AVI M3)
Vind je het heerlijk om tijdens het lezen naar de plaatjes te kijken? Probeer dan eens een stripboek uit de serie ‘Kijk en Lees’! Strips hebben veel plaatjes en weinig tekst. ‘Kik loopt voorop’ van Gerben Valkema is een stripboek met allemaal verhaaltjes van maar één bladzijde. In elk verhaal bekijk en lees je een avontuur over kikker Kik. Als zijn vrienden kerst komen vieren is Kik bijvoorbeeld vergeten een kerstboom te regelen. Dat is gauw opgelost! Kik gaat met zijn armen wijd staan, hij wordt versierd met ballen, een glittersliert en een piek en tadaaaa: een kerstboom! In een ander stripje eet Kik met een grote glimlach een bij op. Hap, slik, weg! Maar de bij geeft niet op! Kun je raden hoe Kiks tong eruitziet als hij de bij kwaad weer uitgespuugd heeft? Auw… Op Leesfeest vind je ook een recensie over drie andere stripboeken uit de serie ‘Kijk en Lees: ‘Kik gaat los’ (AVI Start), ‘Joep – Vette pret’ (AVI E3) en ‘Geheim agent G. Ruwel – Hebbes!’ (AVI M5).

Tijgerlezen: Wie is er bang voor de voetbalzombies? (7 jaar en ouder)
De laatste gast die niet op dit zelfleesfeest mag ontbreken is de serie ‘Tijgerlezen’. In de Tijgerlezenboeken worden de AVI-niveaus overboord gegooid. De serie is geschreven voor kinderen van vijf tot en met negen jaar. De boeken zijn spannend en grappig en de tekeningen zijn in kleur. Zoek bijvoorbeeld Fien wil een Flus, ‘Zondag, maandag, sterrendag’ en ‘Hoe ik een detective werd’ maar eens op. Geen lange zinnen, geen moeilijke woorden, maar wél super leuke boeken. Dat geldt ook voor ‘Wie is er bang voor de voetbalzombies?’ van Simon van der Geest, een avontuurlijk boek voor lezers vanaf zeven jaar. Ramon leert van zijn oma hoe hij zombies kan oproepen. Ze vertelt ook: ‘Zombies kun je niet vertrouwen. Ze komen uit de schaduw-wereld. Uit de diepste duisternis.’ Maar daar laat Ramon zich niet door afschrikken. Zijn voetbalteam verliest altijd. Het wordt hoog tijd dat ze eens winnen, met hulp van – jawel – twee voetbalzombies. Tijdens de wedstrijd ontdekt hij dat zijn oma hem niet voor niets probeerde te waarschuwen…

Wat lijkt jou het leukst om te lezen? Een gewoon AVI-leesboek of een samenleesboek? Stort je je op het Game-lezen of op het Tijgerlezen? Of kruip je liever met een stripboek op de bank? En wat zou je je broertje of zusje aanraden? Keus genoeg! Zoek een paar boeken uit en bouw je eigen leesfeest!

Karine.

‘Pas op, opa!’
Vivian den Hollander
Van Holkema & Warendorf, 2016
ISBN 978 90 003 5029 2
Met illustraties van Saskia Halfmouw

‘Zar en het slijmmonster’
Rian Visser
Zwijsen, 2018
ISBN 978 90 487 3396 5
Met illustraties van Mark Baars

‘Ik gooi altijd raak!’
Peter Vervloed
Delubas, 2017
ISBN 978 90 530 0687 0
Met illustraties van ivan & ilia

‘Kik loopt voorop’
Gerben Valkema
Kijk en Lees, 2012
ISBN 978 90 818 8718 2
Met illustraties van de auteur

‘Wie is er bang voor de voetbalzombies?’
Simon van der Geest
Querido, 2017
ISBN 978 90 451 1989 2
Met illustraties van Elly Hees

.
.