Yalfest 2016

Terug naar lijst

Zondagochtend. Een lange rij tieners staat voor de Winkel van Sinkel in Utrecht. Fietsers en voorbijgangers kijken verbaasd om. Wat is daar aan de hand? Het Yalfest 2016, het eerste festival rondom young adult-literatuur in Nederland, georganiseerd door de uitgeverijen Best of YA en Blossom Books. Het programma belooft een dag die in het teken staat van YA-boeken, workshops en een fotomoment met een paar bekende auteurs die speciaal uit het buitenland zijn overgekomen.

Het festival begint al goed met een goodiebag (hoera!) en een drankje. Iedereen zoekt een plaatsje voor het hoofdprogramma: een interview met de schrijvers. Onder luid gejuich worden ze op het podium geroepen: Becky Albertalli (Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld), Arwen Elys Dayton (de Seeker-serie), Tahereh Mafi (de Touching Juliet-serie), Ransom Riggs (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine), Tom Ellen & Lucy Ivison (Lobsters) en ten slotte Stephanie Perkins (Anna & The French Kiss). De schrijvers krijgen diverse vragen voorgelegd. Wat zijn hun favoriete boekwinkels? Hoe gaan ze om met kritiek? En wat vinden ze van de reacties van fans?

 

Na het interview volgt een quiz die test hoe goed de auteurs elkaar en elkaars boeken eigenlijk kennen. Winnaar is Ransom Riggs, hij heeft de meeste antwoorden goed. Tot slot krijgen de lezers in de zaal de kans om vragen te stellen.

Na een lekkere lunch is het tijd voor de workshops: Instagram en fotografie, schrijven, vloggen en kalligrafie. Bij de workshop Instagram en fotografie krijg je tips van blogger Sjoukje over hoe je boeken op een mooie en originele manier kunt fotograferen. Fotografeer bijvoorbeeld niet alleen het omslag, maar laat ook wat van de binnenkant zien. Leg je boeken op een mooie stapel. Of maak een foto met attributen die voor sfeer zorgen of met de inhoud van het boek te maken hebben. Iedereen krijgt ter plekke de kans om het uit te proberen.

Helaas is er tijdens Yalfest geen tijd om boeken te laten signeren door de auteurs. Maar gelukkig zitten er in de goodiebags wel briefjes met de handtekeningen, die je alsnog in je boeken kunt plakken. Bovendien hebben alle bezoekers een kans om met de auteurs op de foto te gaan. Ze zitten in foto-opstelling klaar op het podium. Om de beurt mag iedere YA-liefhebber naast ze komen zitten. Klik!

Tussen de workshops en het fotomoment door kun je op de bovenverdieping ronddwalen. Je kunt een tijdelijke literaire tatoeage laten zetten, een versje over je laten schrijven of in tien minuten je zelfportret laten tekenen. Er is ook een stand waar je glitters op je gezicht kunt laten aanbrengen. Een stand met (heel veel!) boeken kan vandaag natuurlijk niet ontbreken. Ook zijn er kraampjes waar je sieraden uit boeken kunt kopen: de spotgaai uit De Hongerspelen bijvoorbeeld of de Evenstar van Arwen uit The Lord of the Rings. Voor wie gewoon even wil uitrusten, is er (uiteraard) een hoekje waar je ontspannen kunt zitten met een boek. Of je kunt lekker gek op de foto met je vriendinnen of vrienden (al zijn er, eerlijk toegegeven, vooral meisjes op het festival).

Na nog een laatste drankje is het eerste Yalfest dan toch echt voorbij. Gelukkig staat het volgende Yalfest nu al gepland voor volgend jaar april. Vanaf 22 mei aanstaande start de kaartverkoop. Wil jij erbij zijn? Houd www.yalfest.nl dan goed in de gaten!

En nu? Lezen, lezen en nog eens lezen!

 

Eefje

.
.