Wrow! Feest!

Terug naar lijst

Heb jij iets waardoor je anders bent dan andere kinderen? Misschien ben je net iets dunner of dikker, is je haar iets blonder of roder, staat je neus een beetje scheef of kijken je ogen twee kanten op, zijn je ouders niet meer samen of juist wel, heb je een bijzondere hobby of een vreemd huisdier. Misschien raakt je huid elke volle maan wel bedekt met een dikke vacht en huil je naar de maan. Er zijn ontelbaar veel redenen waarom je je anders kunt voelen. Wat het ook is, je bent nooit de enige.

‘Dolfje Weerwolfje’ – anders zijn

Op zijn zevende verjaardag doet Dolfje een schokkende ontdekking: ‘Dolfjes handen waren plotseling begroeid met wit haar en ze hadden lange, scherpe nagels gekregen. (…) Wat een ramp, dacht Dolfje. Ik heb poten gekregen, klauwen!’ Dolfje is een weerwolf! Hij is ‘anders’ en dat vindt hij verschrikkelijk. Maar is het wel zo erg, om anders te zijn? Is niet iedereen op zijn eigen manier een beetje anders? Gelukkig heeft Dolfje een opa – opa Weerwolf – die hem leert hoe het is om een weerwolf te zijn. Langzaamaan merkt Dolfje dat het ook leuke kanten heeft om drie keer in de maand (met volle maan en de nacht ervoor en erna) te veranderen in een harige, dappere wolf!

Als weerwolf durfde Dolfje dingen die hij anders nooit zou durven.
Misschien was het toch niet zo erg om anders te zijn dan anderen.
(…)
Hij voelde zich super.

‘Dolfje Weerwolfje’ is het eerste boek over het liefste weerwolfje ter wereld. In 1996 lag het in de winkel. Het is nu 2016, dus reken maar uit… Paul van Loon schrijft al twintig jaar over een jongetje dat de spannendste avonturen beleeft doordat hij net iets anders is dan andere kinderen. Twintig jaar! Feest! Maar… niet elk avontuur dat Dolfje beleeft is een feestje…

‘Zilvertand’ – het fijnste gezin van de wereld

Toen Dolfje drie jaar oud was, lieten zijn ouders hem in de steek. Sinds die tijd woont Dolfje bij Timmie en zijn ouders. Timmie is zijn beste vriend en Timmies ouders houden van beide jongens evenveel.

‘Wrow, ik woon bij een fijne familie.
Jij bent bijna een broer van mij.
Je moeder is hartstikke lief.
Je vader is knettergek én lief.
Ze weten wat ik ben en ze vinden het niet erg.
Dit is het fijnste gezin van de wereld.’

Op een dag staat er een man voor de deur van het fijnste gezin van de wereld. Een lange man met twee zilveren voortanden. Hij noemt zichzelf oom Zeb, blaast sigarenrook de gang in en heeft een schokkende boodschap: ‘De rechter heeft mij tot zijn pleegvader benoemd.’ Dolfje moet mee. Als hij vertrokken is, verschijnt opa weerwolf met nóg slechter nieuws: Dolfje is in gevaar! De sigaarrokende man is helemaal geen oom. Het is Zilvertand, handelaar in Bijzondere Wezens. Iedereen komt in actie: Timmie, vader, moeder, Dolfjes vriendin Noura, opa weerwolf, Dolfjes neef Leo… Kunnen ze het weerwolfje redden?

‘Weerwolfbende’ – herkenbare karakters

De personages in de Dolfje-serie zijn allemaal heel herkenbare karakters. Zo is Timmie een lieve vriend en broer voor Dolfje, die altijd met goede plannen komt als Dolfje in de problemen zit. Vader houdt van alles wat anders is en eigenlijk… wil hij óók heel graag een weerwolf zijn. Opa weerwolf is een wijze oude weerwolf. Neef Leo is groot, sterk en stoer en is goed te herkennen aan zijn taalgebruik en kleding…

‘Laatst neefwolfje Dolfje met rust.
Anders zal MacLeo jou plat pletteren!
Hij ist zo sterk als een stierenbeest!’

Dit zegt neef Leo als er in ‘Weerwolfbende’ een groep onbekende weerwolven achter Dolfje aanzit. Het doel van de bende is: de hele stad in weerwolven veranderen. En daarna het hele land en dáárna… Dat kun je zeker wel raden? Om dat voor elkaar te krijgen, zijn ze uit op Dolfjes O.A.Z. Maar wat is O.A.Z. eigenlijk? Dat weet Dolfje ook niet, maar hij wil in ieder geval dat ze ervan afblijven!

‘Meermonster’ – een bijzonder wezentje

Dacht je dat een weerwolf een bijzonder wezen was. Het kan nog aparter! In ‘Meermonster’ reizen Dolfje, Timmie, vader en Leo af naar Schotland, om een Selkie terug te brengen die ze aantreffen in een emmer zalm die vader bij de viswinkel heeft gekocht. Wacht even… Een Selkie? Wat is dat? In ‘Meermonster’ kom je alles te weten over dit bijzondere wezentje.

Dit was zomaar een greep uit de Dolfje-serie. In de andere boeken beleeft ons weerwolfje nog veel en veel meer avonturen!

 

Een persoonlijk woord van de schrijver

Achter in de Dolfje-boeken staat altijd een leuk extraatje van de schrijver Paul van Loon. Hij vertelt bijvoorbeeld over iets bijzonders dat hij heeft meegemaakt, of hoe hij op het idee voor het verhaal is gekomen. Hierdoor lijkt het net alsof de schrijver even met jou kletst en je een geheim vertelt. Dit maakt de boeken extra persoonlijk.

Musical, tijdschrift, spelletje, film, website…

Het twintigjarig Dolfje-jubileum wordt gevierd met een nieuwe musical van Rick Engelkes Producties. Het is genieten om Dolfje Weerwolfje in levenden lijve op het toneel te zien. Aan het begin van de musical ontdekt Dolfje dat hij een weerwolf is. De schrik is van zijn gezicht af te lezen! En begrijpelijk… Stel je maar eens voor dat je met je hand in de zak van je badjas staat en hem er behaard weer uittrekt. Of dat je achter je bed duikt om je gevallen bril op te rapen en tevoorschijn komt met een echte wolvenkop. Dit is heel knap gespeeld door de drie acteurs die afwisselend de rol van Dolfje spelen (Flavio Rizzuto, Rom Elzakkers en Philip van Loosbroek).

Het leukste aan de musical is het moment waarop Dolfje van een stel volwassen weerwolven leert huilen naar de maan. Dolfje is namelijk niet de enige de les krijgt. Het hele publiek mag meedoen, dus… jij ook! Als een volleerde weerwolf verlaat je even later de theaterzaal. Wil je voelen hoe het is om een weerwolf te zijn? Dolfje staat nog tot maart 2017 op het podium. Koop een kaartje en huil met hem mee! Ga je niet naar de voorstelling? Je kunt ook gewoon thuis genieten van de foto’s en een filmpje. Of kruip op de bank met een Dolfje Weerwolfje-boek of -tijdschrift, speel een potje Dolfje Weerwolfje-kwartet, kijk de Dolfje Weerwolfje-film, kleur een kleurplaat of surf naar je nieuwe favoriete website www.dolfjeweerwolfje.nl.

Van Dolfje krijg je nooit genoeg. Wrow!

Karine.

Leestip: Dolfjes jubileum is niet de enige reden waarom griezelkoning Paul van Loon dit jaar een feestmuts mag dragen. De Griezelbus bestaat nog langer dan Dolfje Weerwolfje: 25 jaar! Dus heb je de hele Dolfje-serie al verslonden? Stap dan in De Griezelbus en reis mee langs vampiers, zombies, kerkhoven en nog veel meer griezeligs.

‘Dolfje Weerwolfje’
Paul van Loon
Leopold, 2011
ISBN: 978-90-258-5929-9
Met illustraties van Hugo van Look

‘Dolfje Weerwolfje - Zilvertand’
Paul van Loon
Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5571 0
Met illustraties van Hugo van Look
 

‘Dolfje Weerwolfje - Weerwolfbende’
Paul van Loon|
Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5666 3
Met illustraties van Hugo van Look

‘Dolfje Weerwolfje – Meermonster’
Paul van Loon
Leopold, 2014
ISBN: 978 90 258 6602 0
Met illustraties van Hugo van Look

.
.