Wil je me voorlezen?

Terug naar lijst

Fijn hè, voorlezen? Je kruipt lekker dicht tegen de lezer aan, zodat jij de plaatjes in het boek kunt bekijken, terwijl je luistert naar het verhaal. Gezellig.
Wist je dat voorlezen zo belangrijk is dat er zelfs speciale Voorleesdagen bestaan? Ja, echt waar: van 23 januari tot en met 2 februari 2013 zijn er voor de tiende keer de Nationale Voorleesdagen. Tijdens die dagen is er op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en op de basisschool extra aandacht voor voorlezen.
De Voorleesdagen starten op woensdagochtend met het Voorleesontbijt. Hartstikke leuk. Terwijl jij knabbelt aan een lekker broodje, komt er iemand speciaal naar jouw school of speelzaal om voor te lezen. Een papa of een mama, of misschien wel de burgemeester, een prinses of een echte brandweerman. Zomaar, omdat voorlezen zo fijn is! “Want,” zeggen de mensen van de Voorleesdagen, “als je kleine kinderen vaak voorleest, worden die kinderen later misschien wel grote lezers.”

Elk jaar zoeken mensen die veel verstand van prentenboeken hebben, tien mooie boeken uit. Sommige zijn geschikt voor heel kleine kindjes, andere zijn leuk voor als je al wat ouder bent. De boeken vormen samen de Prentenboeken TopTien.

Eén boek is Prentenboek van het Jaar. Dit keer is dat ‘Nog honderd nachtjes slapen’van Milja Praagman. Het gaat over Dorus. Zij moet nog heel lang wachten voor ze eindelijk jarig is. Zo lang dat ze besluit zelf een feestje te vieren. Van mama mag ze best een slinger knippen. Dat doet Dorus dan ook: ze knipt driehoeken uit het tafelkleed, uit de schone was, uit de jas van een agent… knip knip, oei!

 

 

Nog een Dorus in Ik wil een knuffel’ van David Melling. Beer Dorus wil een dikke knuffel. Hij gaat dus op zoek naar de allerfijnste berenknuffel. Maar waar vind je die? Nou gewoon: de fijnste knuffels krijg je van iemand die je lief vindt.

 

 

 

Houd jij van vissen? Dan moet je maar eens bladeren in ‘Vrolijkvan Mies van Hout. Op elke bladzijde staat een mooie gekleurde vis. En als je die vis goed bekijkt, zie je hoe het visje zich voelt: vrolijk, verdrietig, bang, dapper, verward, trots, verbaasd of gelukkig.

 

 

Superbeesje is een held! Dit piepkleine lieveheersbeestje, bedacht door Guido van Genechten, helpt alle dieren die in nood zijn. Een olifant in kleverige Afrikaanse modder, een slang in de knoop, een aap met een verstopte neus… geen probleem: ‘Superbeesje is al onderweg’!

 

 

 

In Er was er eens een vosje’ van Gitte Spee droomt een vosje ervan om in een echte toren te wonen. Samen met zijn beer gaat hij op zoek. Ze zien een vuurtoren, wolkenkrabbers, de toren van Pisa, maar nergens kunnen zij wonen. Of wel?

 

 

 

Adam Stowe vertelt in ‘Gek hondje’ hoe Lara op een ochtend een gek hondje in de tuin ziet staan. Ze wil de hond heel graag houden, ook al weet ze dat hij misschien bij een ander baasje hoort. Maar hij is zo lief! En hij heeft van die grote klauwen!

In ‘Agent & Boef en de Boefagent’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer zie je wat er gebeurt als Boef het uniform van Agent steelt en net doet of hij een agent is. Dan gebeuren er rare dingen!

 

Pieter de Papegaaiduiker’ van Petr Horácek is zijn vriendje Pim kwijt. Gelukkig kan hij precies aan de walvis uitleggen hoe Pim er uit ziet. Toch brengt de walvis hem telkens opnieuw bij het verkeerde dier. Pieter vergeet één ding aan de walvis te vertellen. Maar wat?

 

 

 

Maartjes ouders hebben het druk. Dus als Maartje wil vertellen dat er een grote paarse neushoorn in huis is, die alle pannenkoeken opeet, hebben ze helemaal geen tijd voor haar. In Neushoorns eten geen pannenkoeken’ van Anna Kemp en Sara Ogilvie lees je hoe dit gekke avontuur afloopt.

 

 

 

‘Waarom lig jij in mijn bedje?’van Joke van Leeuwen is een prachtig uitklapboek. Iedere knuffel heeft zijn eigen bedje om in te slapen. Behalve lappenpopje. Waar moet zij nu heen? Gelukkig vindt zij het allerbeste plaatsje van allemaal… ssst… welterusten!

 

 

 

Genoeg leuke boeken om uit te kiezen dus. En als je niet kunt kiezen, luister je gewoon naar alle tien de verhalen!
Wat zeg je? Heeft niemand tijd om jou tien boeken voor te lezen? Eén verhaaltje misschien, en dan straks nog eentje voor je gaat slapen, want nu hebben ze het te druk? Dan moet je die drukbezette grote mensen maar eens naar de website van de Nationale Voorleesdagen sturen. Daarop staat namelijk: Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier.
Dat van die fantasie en dat taalgevoel, daar hoef jij je niks van aan te trekken. Grote mensen vinden dat belangrijk. Nou ja. Laat ze dat maar vinden.
Jij weet zelf het beste waarom je graag voorgelezen wilt worden. Natuurlijk! Voorlezen is gewoon het allerleukste wat er is.

Lidewij.
 

.
.