Wie komt er alle jaren uit Spanje varen?

Terug naar lijst

Als de wind door de bomen waait en de maan door de bomen schijnt, dan zit het er aan te komen. Als er dan ook nog iemand op je deur klopt, kan het bijna niet missen. Want hoor wie klopt daar kinderen? Sinterklaas! Hier en daar vult hij al een schoentje, maar op pakjesavond moeten we nog even wachten. Tot die tijd houdt het Sinterklaasjournaal ons op de hoogte van alle sinterklaas- en pietenzaken. Maar als je zo belangrijk bent als Sinterklaas en zwarte piet dan ben je natuurlijk niet alleen bekend van tv. Dan worden er ook boeken over je geschreven! En je wordt getekend in de mooiste prentenboeken. Die prentenboeken vertellen van alles over wat er allemaal achter de schermen gebeurt in de wereld van Sinterklaas en zwarte piet. En dat is niet niks.

Misschien vraag jij je wel eens af wat Sinterklaas allemaal doet als hij in Spanje is. Nou, dan zit hij vooral heel erg verveeld de dagen af te tellen tot hij weer naar Nederland mag om zijn verjaardag te vieren. De pieten worden daar stapelgek van en vinden dat Sinterklaas iets moet gaan doen. Zolang hij zich maar niet met hun werkjes bemoeit. 'Dat wordt een puinhoop, ik moet er niet aan denken!' zegt de Pakjespiet. En daarom besluiten de pieten in het grappige boek 'Sint gaat op gym’ van Bette Westera dat de sint ergens op moet. Op judo, of op voetbal, misschien zelfs op ballet. Maar hij bakt er niet veel van. Gelukkig maar, want dat is erg leuk voor de lezer. Het enige wat Sinterklaas kan, is paardrijden. Als hij leert draven en galopperen en springen, krijgt hij de smaak te pakken. Misschien zelfs een beetje té erg.
Paardrijden over glibberige daken kan niet altijd leuk blijven. Vooral niet als je hoogbejaard bent en jaar in jaar uit hetzelfde werk moet doen. Soms heb je er dan geen zin in en blijf je liever thuis. In 'Sinterklaas slaat een jaartje over' van Susanna Wiersma zit Sinterklaas met hetzelfde probleem. Hij verzint de raarste smoesjes om niet naar Nederland te hoeven. Want ja, op een luchtbedje in een Spaans zwembad dobberen, is niet verkeerd. Dat snap jij vast ook wel. Daarom verstopt Sinterklaas dingen die echt belangrijk zijn. Zonder het Grote Boek en zijn paard kan hij natuurlijk niet weg. De tekeningen maken zijn rare streken des te leuker. Maar zijn pieten slepen hem toch mee naar de stoomboot. Je krijgt wel een beetje medelijden met de sint, hij wil echt niet! Totdat hij een brief krijgt van een klein meisje…
Dat is trouwens niet hetzelfde meisje als die ene die meeging met de pakjesboot, hoor. Dat meisje heet Duleke. Vivian den Hollander schrijft over haar in 'Mee met de pakjesboot'. Duleke kan niet wachten tot Sinterklaas weer komt. Gelukkig waait het op een dag zó hard dat ze door de wind wordt meegenomen, en blijft haken aan de vlaggetjes van de pakjesboot. Van Sinterklaas mag ze meevaren naar Nederland, en dat vindt Duleke helemaal niet erg, want op de boot is van alles te beleven. Ze mag pepernoten bakken, cadeautjes inpakken en ze doet mee aan pietengym. Wie wil dat nou niet? Maar jammer genoeg passen we niet allemaal op de pakjesboot, en daarom krijg je een mooie bouwplaat bij dit prentenboek. Dan kun je niet alleen het boek lezen, maar ook de boot maken en versieren. Zo vaar je toch een beetje mee.
Als de sint aankomt in Nederland, staan er op de kade vaak honderden kinderen te zwaaien. En allemaal willen ze Sinterklaas een hand geven. Broes uit Sjoerd Kuypers 'De vrienden van Sinterklaas' wil dit ook heel graag, maar zijn vader schiet maar niet op. Wat Broes niet weet, is dat zijn vader allang bij Sinterklaas is. Als piet! Dat is voor Broes een leuke verrassing en voor de lezer ook. Samen met heel veel andere mama’s, papa’s, ooms, tantes, juffen en meesters heeft Broes' vader de pietenschool gedaan. Hij heeft een pietenpak gekregen en mag nu met Sinterklaas mee op de boot, over de daken en naar de scholen. En hij kan zelf bepalen in welke kleur hij zijn gezicht schminkt. Alle kleuren van de wereld mogen, want voor Sinterklaas kan het niet kleurrijk genoeg zijn. Broes hoopt dat zijn vader de kleur van zijn eigen velletje houdt, dan kan iedereen zien dat die piet zijn papa is!
Sinterklaas is niet de enige die van kleuren houdt. Daantje en Sammie uit 'Alleen maar stoute kinderen', het lieve en kleurrijke prentenboek van Robert Vuijsje, smeren alle kleuren van de regenboog op hun gezicht. Je hoeft toch niet te kiezen? Daantje krijgt stippen op zijn hoofd en Sammie wil alles door elkaar. 'Eigenlijk wordt alles mooier als het gekleurd is…' zegt Sammie als de verf ook op de bank, de vloer, de muren en zelfs de kat zit. Maar die lijkt het prima te vinden. De jongens gaan als kleurenpietjes ook aan de slag met het dak en de pakjesboot. Misschien een beetje stout, maar wel heel vrolijk. De andere pieten vinden al die kleurtjes in ieder geval prachtig, Daantjes moeder is helaas niet zo blij als ze haar woonkamer ziet. Nu maar hopen dat Daantje en Sammie ook goeie opruimpietjes zijn. Zou alles schoon zijn voor pakjesavond?

Kim.

.
.