Wereldreizen, eilanddagen en achtertuinen!

Terug naar lijst

Het is zomer! Tijd om je schoolboeken op te bergen en je mooiste leesboeken uit je eigen boekenkast of uit de boekhandel of bibliotheek te halen. We reizen af naar prachtige werelden… vol zon, zee en soms een snufje magie. In welke boekenwerelden zouden de redactieleden van Leesfeest wel een zomervakantie door willen brengen?

Houd jij er ook van om in de vakantie een kasteel te bekijken? Vertrek dan met Paul Biegel naar de Koperen Bergen. Daar, ver weg, is een deur die toegang geeft tot de burcht van Koning Mansolein. Oh, om eens rond te mogen zwerven in die Koperen Burcht! Te dwalen langs lange gangen en de zaal met dikke boeken. Te dolen door geheimzinnige vertrekken: de paarlemoeren zaal waarin het lijkt of je in een reuzenschelp staat of de torenkamer waar de wind op bezoek komt.
Reis mee in Het sleutelkruiden droom van de betoverendste burcht die je ooit voor je zag!
Lidewij.
Het prentenboek ‘Het alles mag hotel’ gaat over Emma en Thijmen. In hun huis is het doodsaai. Als de kinderen iets willen doen wat kinderen nou eenmaal graag doen, wordt hun vader heel boos: “Niets daarvan. Het is hier geen hotel!” Na de zoveelste woedeaanval van papa, besluiten de kinderen wél een hotel te maken. In hun eigen huis. Een hotel waar alles mag. Al gauw komen er veel gasten. De tekst en de tekeningen zijn gemaakt door Aron Dijkstra. De tekeningen laten goed zien hoe rommeling het hotel is en tegen welke problemen Emma en Thijmen aanlopen. Toch ziet het hotel er wel gezellig uit. Misschien leuk voor een nachtje?
Ingrid vd H.
Als je nu over de boulevard in Oostende loopt, kun je je niet voorstellen dat het strand ooit vol badkoetsjes stond. Maar als je met Marije Tolmans ‘Ensor de grote Maskerade’ in de hand tussen de pilaren van het Stedelijk Zwembad staat en uitkijkt over strand en zee, dan word je langzaam meegenomen naar de wondere wereld van de 19de-eeuwse kunstenaar James Ensor. Ineens zie je de badkoetsjes staan, zie je de fantastische beesten de zee uitlopen, zie je maskers uit de hemel regenen. Je kunt niet anders dan je laten meevoeren. Wat een prachtige ervaring!
Yvonne.
Wat zou ik graag een avontuurlijke reis om de wereld maken! Een bezoek brengen aan alle continenten, nieuwe vriendschappen sluiten en samen elke dag avonturen beleven. En waar kan dat beter dan op het geweldige schip ‘De Ballerinus’ van het boek De laatste reis van de Ballerinus van Arienne Bolt? Kapitein Sep, weeskind Ravi, papegaai John, zwerfhond IJs en kat Perzika varen de wereld over om circusdieren terug te brengen naar hun oorspronkelijke leefgebied. Deze reis barst van het avontuur en is zeker niet zonder gevaar, maar wat zou het geweldig zijn als ik een zomer lang een van de bemanningsleden kon zijn op de fantastische Ballerinus!
Mirjam.
Zet mij in een bos neer en ik ben gelukkig. Veel meer dan een stel bomen heb ik niet nodig om een ontspannen vakantie te hebben. Al hou ik óók erg van dieren. Dus het dierenbos waar Toon Tellegen ontelbaar veel verhaaltjes over heeft geschreven, lijkt mij de perfecte vakantielocatie! Ik zou graag vanuit mijn vakantiehutje gluren naar het nijlpaard dat in ‘Wat dansen we heerlijk’ zo lekker lomp met de neushoorn danst. En naar de beer die de honingtaart ten dans vraagt. Zouden de dieren in het echt net zo vrolijk en onbezorgd door het bos dansen als op de illustraties van Annemarie van Haeringen? Dan dans ik deze zomer graag met ze mee!
Karine.
Aan de kade van Stockholm ligt het bootje van de familie Melkerson. Zij varen in de zomervakantie naar het eiland Zeekraai, naar hun vakantiehuis de Timmermanshoeve. Daar beleven broers en zussen Malin, Johan, Nico en Pelle samen met hun vader en andere mensen en dieren op het eiland allerlei avonturen: vissen, een zeehondje redden, midzomer vieren… Samen op het eiland Zeekraaivan Astrid Lindgren is een van mijn allerliefste lievelingsboeken. Deze zomer ga ik éindelijk een keer naar Lindgrens geboorteland Zweden en naar de hoofdstad Stockholm toe. Natuurlijk ga ik aan de kade even kijken of ik het witte bootje dat naar Zeekraai vaart zie…
Lizan.
In Heksenkindvan Monica Furlong moet de 9-jarige Leana bij Juniper gaan wonen. Volgens de mensen in het dorp is Juniper een heks. Maar al snel blijkt dat Leana zich nergens meer thuis kan voelen dan bij Juniper, in haar witte huis boven op een rots. In Junipers huis brandt altijd een vuur, ze heeft een heleboel boeken vol sterren en toverspreuken en een betoverde spiegel waarin je… Nee, dat verklap ik niet. Een betoverende plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en waar je misschien zelf ook wel een beetje leert toveren – daar zou ik best een tijdje willen logeren!
Eefje.
Als het bijna zomervakantie is, begint het te kriebelen. Waar gaan we dit jaar naartoe op vakantie? Urenlang kijk ik in reisboeken om de perfecte bestemming te vinden. Foto’s van de mooiste uitzichten komen voorbij. De dag voor vertrek ligt het huis bezaaid met koffers die op één of andere manier in de auto moeten passen. En dan maar hopen dat ik niks vergeten ben… Dan hebben Pettson en zijn kat Findus het beter bekeken, want zij gaan op reis naar… hun eigen achtertuin! In ‘Pettson gaat kamperen’ van Sven Nordqvist lees je dat je helemaal niet ver weg hoeft voor een héérlijke vakantie!
Juulke.
Deze zomer reis ik graag af naar Hotel de grote L naar het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. In het hotel is van alles te beleven en het hoofdpersonage Kos van 13 jaar kan wel wat hulp gebruiken. Zijn moeder is al een paar jaar geleden overleden en zijn vader heeft net een hartaanval gekregen. En dat terwijl het hotel vol met gasten zit! Kos en zijn drie zussen proberen met elkaar de boel draaiende te houden en het hotel te redden. Maar er komen nog meer problemen bij. En dan wordt Kos ook nog verliefd…
Fannie.

In volle vaart ren ik op de muur af. Op het karretje dat ik voor me uit duw, ligt een propvolle hutkoffer met daarin een tinnen toverketel, een heleboel spreukenboeken, gewaden, en natuurlijk mijn toverstaf. Helemaal klaar voor Zweinstein’s Zomerschool voor Hekserij en Hocus Pocus: de wereld van ‘Harry Potter’, geschreven door J.K. Rowling. Lekker zwerkballen in de zon, op avontuur met Hagrid in het Verboden Bos, chillen met de reuzeninktvis in het meer, en boterbiertjes drinken in Zweinsveld. O, en dan zijn er natuurlijk nog de lessen. Hopelijk heeft mijn theekopje nu een keer geen muizenoren meer… Het wordt hoe dan ook een magische zomer.
Anne.

Deze zomer zou ik graag naar Willemstad op Curaçao willen gaan! In De Duik zag ik aan de tekeningen van Sanne te Loo hoe mooi het daar is. En in de tekst van Sjoerd Kuyper las ik ook nog eens een geheim over de Pontjesbrug... Als je er met nieuwe maan onderdoor zwemt, dan kom je namelijk in het verleden uit! Ik ga mezelf dus lekker mee laten voeren met de stroming van het water en mij laten verrassen door waar ik uit kom. Er zijn vast niet veel mensen die kunnen vertellen dat ze op vakantie gaan naar het heden én het verleden!
Suzan.
Als ik ‘Timboektoe’ of ‘Verweggistan’ hoor, denk ik altijd meteen aan een onbereikbaar oord in the middle of nowhere. Waarschijnlijk dachten Isa en Kars, de hoofdpersonen uit de serie Timboektoevan Carry Slee, dat ook toen ze hoorden dat ze naar Frankrijk gingen verhuizen omdat hun ouders daar een camping wilden beginnen. Toch blijkt het veel leuker dan ze ooit hadden durven dromen: ze raken goed bevriend met Jules, Nona en Brian en samen genieten ze van een zomer vol zon, feestjes en verliefdheid. Dus ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ga vast een plekje reserveren op de Timboektoe-camping deze zomer!
Naomi.
Een fijne vakantie wordt het niet. Maar soms ga je alleen voor het avontuur. En gelukkig is er in deze wereld van Iris Stobbelaar avontuur genoeg! Ik ga deze vakantie een kijkje nemen in de wereld van Stranders’. Job verwenste zijn zusje Kaatje naar deze vreselijke plek. Er is één ding dat zeker is: hier ga je niet naar het strand. Bij het ijzingwekkende Desdemonawater leg je immers niet graag je handdoekje neer. Of er ooit een einde komt aan het duistere Doolpad, is nog maar de vraag. En het Gruimveld… daar vind je alleen maar vuilnis en viezigheid… Krijg jij al de vakantiekriebels? Inpakken maar!
Kelly.
In Bolderburen staan drie huizen en wonen zes kinderen. Astrid Lindgren schrijft erover in De kinderen van Bolderburen. Het dorp ligt in het bos, niet ver van talloze beekjes en meren. De kinderen kruipen via bomen elkaars slaapkamers binnen, hijsen briefjes in sigarenkistjes van het ene naar het andere huis, varen naar eilanden om schatten te zoeken, graven gangen in het hooi, bouwen hutten tussen de rotsen en vieren met zijn allen Kerstmis terwijl er buiten een dikke laag sneeuw ligt. Het is zo’n plek waar trollen en watergeesten misschien wel echt bestaan en waar je van de meest simpele dingen gelukkig wordt.  En daarom zeggen de kinderen tegen elkaar: ‘Ik heb medelijden met alle mensen die niet in Bolderburen wonen.’ Dat snap ik helemaal.
Kim.
.
.