Weg van de stad

Terug naar lijst

Waar zou jij het liefste willen wonen? In een dorp, waar alle ruimte is om buiten te spelen? Of voel jij je juist prettig in de grote stad?
Als je leest, kun je zelf kiezen waar je bent. In een klein Zweeds dorpje of in een wereldstad als New York, alles is mogelijk. Reis en lees maar met ons mee:

Wat dacht je ervan om op een boerderij te wonen? Net zo’n boerderij als die van ‘Boer Boris’ bijvoorbeeld. Het is er heel gezellig, want Boris heeft een paard, varkens, koeien, een klein kalfje, schapen, muizen en kippen. Ted van Lieshout en Philip Hopman vertellen je alles over hoe heerlijk het leven op de boerderij is. Boer Boris mag de hele dag op zijn rode tractor rijden en voor zijn dieren zorgen. Zou jij graag eens bij hem logeren?
Ergens in Zuid-Zweden ligt een piepklein dorpje. Het heet Bolderburen en er staan maar drie huizen. Er is geen school of winkel, daarvoor moeten de kinderen van Bolderburen naar een dorp verderop. Denk je dat het saai is om in zo’n pietepeuterig dorp te wonen? Dan heb je het helemaal mis! In ‘Wij uit Bolderburen’ vertelt Lisa je over hoe fijn ze het heeft met de vijf andere kinderen. In de zomer bouwen ze samen hutten en spelen ze in het bos, in de winter kunnen ze er fantastisch sleeën. Astrid Lindgren beleefde in haar jeugd dezelfde avonturen als Lisa. Je zou zo willen verhuizen naar een dorp als Bolderburen!
Ook in een kleine stad kan het heel gezellig zijn, met al je vriendjes in de buurt. Jacques Vriens schrijft over een groepje kinderen dat aan het Kattenpleintje woont. Goed, dat pleintje heet officieel het Burgemeester B.H. Janssen van Kattenplein, maar dat zeggen alleen de deftige meneer en mevrouw Stekeltee.
In ‘Steffie en de mislukte inbrekers’ wordt er gestolen uit de supermarkt aan het Kattenpleintje. Steffie en haar vrienden gaan als echte detectives op zoek naar wie de dief kan zijn. Spannend… zeker als ze ontdekken wie de gestolen spullen in huis heeft.
Wat is het moeilijk als je in een stad woont waar het oorlog is. In ‘Nergens meer veilig’ beschrijft Jan Heerze het leven in Arnhem in september 1944. Maaikes huis staat in het centrum van de stad. Het is een fijne plaats om te wonen, maar als De slag om Arnhem plaatsvindt, is plotseling de hele stad vol vechtende Engelse en Duitse soldaten. Het is veel te gevaarlijk om thuis te blijven, dus Maaike, haar moeder en haar broertje moeten vluchten. Door de belevenissen van Maaike voel je mee hoe het is als jouw vertrouwde huis ineens ‘weg’ is.
Wat moet je doen als je in een wereldstad als New York logeert en er trekt ineens een orkaan over? In een stad zonder licht, warmte, water, internet of telefoonbereik moeten Emilia, Seth, Abby en Jim zich zien te redden. Anna Woltz was zelf in Manhattan toen de orkaan Sandy over New York raasde. Vandaar dat je tijdens het lezen bijna voelt hoe de muren van de huizen trillen, hoe het buiten loeit en hoe waanzinnig donker het is als overal de stroom uitvalt. ‘Honderd uur nacht’ in een wereldstad; je zal het maar meemaken.
En dan is er ten slotte een boek dat de hele reis van het platteland naar de stad – en weer terug – samenvat: ‘Het huisje dat verhuisde’ van Virginia Lee Burton. Het is een prachtig prentenboek over een huisje dat op een rustige heuvel vol appelbomen staat. In de loop der jaren raakt het huisje ingebouwd tussen wegen, huizen, flats en spoorlijnen, tot het uiteindelijk voorzichtig wordt uitgegraven en verhuist naar een nieuwe stille heuvel op het platteland. Ver weg van de stad.

In Nederland vieren we de Kinderboekenweek in oktober, maar in België is het in het voorjaar feest. De Belgische Jeugdboekenweek is dit jaar van 5 tot 20 maart. Het thema is Weg van de stad, over dorpen, steden en landen. In boeken, natuurlijk.

Lidewij.

‘Boer Boris’
Ted van Lieshout

Gottmer, 2012
ISBN 978 90 257 5200 2
Met illustraties van Philip Hopman

‘Wij uit Bolderburen’
Astrid Lindgren

Ploegsma, 2015 (voor het eerst verschenen in 1957)
ISBN 978 90 216 7463 6
Met illustraties van Els van Egeraat

‘Steffie en de mislukte inbrekers’
Jacques Vriens

Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN 978 90 003 2354 8
Met illustraties van Annet Schaap

‘Nergens meer veilig’
Jan Heerze

Leopold, 2014
ISBN 978 90 258 6596 2

‘Honderd uur nacht’
Anna Woltz

Querido, 2014
ISBN 978 90 451 1639 6

‘Het huisje dat verhuisde’
Virginia Lee Burton

Lemniscaat, 2014 (voor het eerst verschenen in 1970)
ISBN 978 90 477 0297 9

.
.