Wees jezelf!

Terug naar lijst

In Vlaanderen start de Jeugdboekenmaand. Deze maand staat in het teken van het thema M/V/X. Een heel belangrijk thema, want het gaat ook over jou. Over wie jij bent, over wie jij wil zijn. Of je nu een jongen, een meisje of iets daartussenin bent. Het maakt niets uit. Denk maar na: jongens kunnen toch ook best op jongens verliefd worden en meisjes zouden toch ook fantastische politieagenten zijn?! M/V/X gaat over ons allemaal! De redacteuren van Leesfeest zetten een aantal spannende, grappige en hartverwarmende boeken voor jou op een rijtje die zich helemaal onttrekken aan het hokjesdenken.

Dennis uit 'De jongen in de jurk' van David Walliams woont samen met zijn vader en broer. Alle drie zijn ze stapelgek van voetbal, maar Dennis is de enige die nog een andere niet zo 'jongensachtige’ geheime hobby heeft: damesmode. Want jurken, schoenen en juwelen zijn zoveel mooier dan die saaie jongens kleren! Als Dennis eindelijk in een prachtige oranje lovertjes jurk naar buiten durft te stappen, is hij dolgelukkig. Zijn vader en broer zijn minder enthousiast. Jurken zijn voor meisjes! Of niet soms? Voor Dennis’ vrienden Lisa en Darvesh maakt het gelukkig geen bal uit. Laat iedereen lekker zelf bepalen wat hij of zij aan wil! 'Het zou toch saai zijn als we allemaal hetzelfde waren?'
Kim.

Hele mooie lange haren tot op je billen, is er een meisje dat daar niet van droomt? Het prinsesje uit De prinses met de lange harenvan Annemarie van Haeringen heeft zulke mooie lange haren, maar ze is er helemaal niet blij mee. Haar haar is zo lang en zwaar dat een sterke man het in twee koffers achter haar aan moet dragen. Ze mag het van haar vader niet afknippen, maar heeft er genoeg van. Deze dappere prinses loopt weg van huis en knipt haar haren zover af dat ze het weer alleen kan dragen. Eindelijk kan ze weer vrij leven.
Rachel.

Hermelien Griffel is een van de hoofdpersonages uit de ‘Harry Potter’-boekenreeks van J.K. Rowling. Ze staat bekend om haar intelligentie, lef en loyaliteit. Ze laat zien dat niet alleen jongens, maar ook meisjes de moed hebben om het avontuur en de strijd tegen Voldemort aan te gaan. Keer op keer bewijst Hermelien hoe onmisbaar ze is, en dat Harry en Ron zonder haar kennis eigenlijk niets zouden beginnen. Het mooiste is misschien nog wel dat Hermelien in de Harry Potter-films wordt gespeeld door actrice Emma Watson, die zich ook in het echte leven inzet voor gelijke rechten voor vrouwen.
Naomi.

In ‘Ik zie je tussen de wolken’ van Maren Stoffels speelt het tienermeisje Lauren de hoofdrol. Het gaat niet goed met Lauren en daarom snijdt ze zichzelf. Van de schoolpsychologe krijgt ze daarom een bijzondere stageopdracht: ze wordt buddy van een 9-jarig kankerpatiëntje genaamd Casper. Casper is ondanks zijn ziekte ontzettend vrolijk en positief en leert Lauren dit ook te zijn. Maar op de afdeling ontmoet ze ook de mysterieuze Jasmijn die iets bijzonders in haar naar boven haalt. Lauren wordt heen en weer geslingerd tussen tegenstrijdige gevoelens voor Jasmijn en haar vriendje Sep en als het ook met Casper steeds slechter lijkt te gaan, wordt ook het snijden weer erger. Zal het allemaal goedkomen?
Eva.

Je wordt geboren en je ouders noemen je Evert. Ze trekken je jongenskleren aan, geven je autootjes om mee te spelen en laten je haar in stekeltjes knippen. Als je gaat zwemmen, draag je een zwembroekje, geen bikini. Logisch niet; jongetjes dragen geen bikini. Maar Evert is een meisje! Dat wil zeggen: hij voelt zich een meisje. Ondanks dat piemeltje. Maar zijn ouders worden boos als hij met barbiepoppen speelt.
Het duurt jaren voor Everts omgeving accepteert dat hij een meisje is. Over de moeizame weg van Evert om Evy te worden, lees je in ‘Meisje van Mars’ van Anna Woltz.
Lidewij.

Simon weet al een tijdje dat hij op jongens valt. Maar hoe en wanneer zal hij het aan zijn familie en vrienden vertellen? Hoe zullen ze reageren op school? Alles verandert als hij online Blue leert kennen. Kun je verliefd worden op iemand die je nog nooit hebt gezien? Al snel vermoedt Simon dat Blue bij hem op school zit. Zou hij in het echt net zo leuk zijn als in zijn e-mail? Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereldvan Becky Albertalli is een ontwapenend, humoristisch en ontroerend verhaal over een jongen die ontdekt wie hij diep vanbinnen wil zijn.
Eefje.

In het boek ‘Hubert de Givenchy, met liefs voor Audrey’, geschreven door Philip Hopman, vergaapt Hubert zich aan de mooie jurken die de gasten dragen op de feesten die zijn moeder geeft. Hubert vertelt zijn moeder dat hij later modeontwerper wordt. Hij vindt de mode veel te ingewikkeld en maakt met zijn ontwerpen de mode eenvoudiger en eleganter. Actrice Audrey draagt graag de kleding die Hubert ontwerpt. Ze speelt in veel films en is wereldberoemd. Daardoor willen alle vrouwen dat leuke pakje dat Audrey in de film draagt. En sommige jongens ook. Audrey voelt zich veilig in de kleding die Hubert heeft ontworpen. Ze blijven nog lang elkaars vrienden.
Ingrid vd H.

George is een meisje dat je voor altijd in je hart sluit. Nu zul je denken: George? Een meisje? Dat klopt, en is precies waar dit boek gaat: George weet zeker dat ze een meisje is, maar wordt door iedereen behandeld als een jongen. Ze is geboren in het verkeerde lichaam en is bang dat ze dat voor altijd geheim moet houden. In ‘George’ kruip je in haar hoofd en voel je hoe moeilijk het is om “anders” te zijn. Alex Gino – zelf transgender – weet uit ervaring hoeveel moed het kost om te laten zien dat je bent hoe je bent. Misschien komt het daardoor dat ‘George’ zo’n prachtig ontroerend en invoelbaar boek is, dat je niet snel loslaat.
Carlijn.

Oliver is het derde boek in de serie over Tycho en zijn grote Noorse liefde Oliver van Edward van de Vendel. Waar de eerdere romans vanuit het oogpunt van Tygo zijn geschreven, krijgt Oliver in dit derde boek de kans om zijn verhaal te vertellen. Een verhaal waarin het leven van de Noorse jonge voetballer op zijn kop komt te staan wanneer zijn vader vreemd gaat en zijn ouders uit elkaar dreigen te gaan. Een verhaal waarin een zestienjarige op zoek gaat naar zichzelf. Wie ben ik? Olivers coming out, aan het einde van het verhaal, vormt een belangrijke sleutel in deze zoektocht. Want, maakt het uit of je op jongens of op meisjes valt?
Fannie.

Blozende wangen, flapperende oortjes, een gulle lach… Op het omslag van het prentenboek ‘Joep!’, geschreven door Mark Haayema, heeft Wouter Tulp een supervrolijk schaapje getekend! Maar in het boek zelf zie je ook een andere kant van Joep. Schaap Joep stottert. Knap onhandig als je iets belangrijks te vertellen hebt: ‘Ik bè-bè-bè-ben…’  Niemand heeft het geduld om hem uit te laten praten. Behalve buurschaap Dirk. Dirk weet de belangrijke woorden uit Joep te krijgen: ‘Ik ben verliefd.’ (…) ‘Op jou!’ Hoe reageert Dirk? Kijk nog maar eens naar het gelukkige schaapje dat je vanaf de kaft tegemoet lacht. Dan kun je het wel raden!
Karine.

Noem me “zij” – tot ik zeg dat je me “hij” moet noemen. De personages van Rick Riordan (van o.a. de boeken over Percy Jackson) zijn een beetje anders. Vaak zijn ze op z’n minst halfgod, of een andere mytische figuur. In de serie over ‘Magnus Chase’ (zoon van Noorse god Freyr) maken we kennis met Alex Fierro, een argr; genderfluid (draagt roze en groen) en hoogst ontvlambaar. En juist die persoonlijkheid maakt haar/hem tot een personage waar je over wilt blijven lezen.
Mirjam.

Echte ridders hebben baarden. Ze redden prinsessen en zwaaien met zwaarden. Soms hakken ze een draak in de pan. Maar er is er maar één die daar echt gehakt van maken kan! In Held op sokken doorbreken Bette Westera en Thé Tjong-Khing op een grappige manier het stereotype van de stoere, mannelijke ridder (met gezichtsbeharing!) die met zijn heldendaden indruk probeert te maken op de prinses. Ridder Roderik heeft geen baard. Hij telt dus niet mee als ridder, maar hij is wel goed in de klusjes die hij moet doen: harnassen poetsen, tuinieren, koken. En dan blijkt dat de prinses andere kwaliteiten zoekt in een man dan de dappere ridders verwachten…
Anne.

In het ontroerende boek ‘Gebr.’ van Ted van Lieshout, schrijft Luuk in het dagboek van zijn overleden jongere broertje Marius. Het is te laat om nog echt met elkaar te kunnen praten. Je voelt hoe hartverscheurend dat is. Zeker omdat de broers iets delen waar ze het nooit over gehad hebben: ze vallen allebei op jongens. Marius bleef daarover toenadering zoeken, maar Luuk ontkende alles: hij kon het zijn ouders toch niet aandoen dat ze allebei homo zijn? Ook na de dood van Marius worstelt Luuk met zijn homoseksualiteit. Maar al schrijvend in het dagboek komt hij langzamerhand tot een besluit…
Juulke.

Londen, 1894. Adrian Mayfield, de zestienjarige hoofdpersoon in Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman, is straatarm. Op een dag kruist Augustus Trops zijn pad, een belezen broodschilder die wel wat in de jongen ziet. Niet alleen geeft hij Adrian geld om voor hem te poseren, hij vraagt hem ook het bed hem te delen. Zo ontdekt Adrian iets over zichzelf wat hij eigenlijk altijd al wist: hij houdt van jongens, niet van meisjes. Als Augustus hem ook nog aan een groepje knappe, kunstzinnige vrienden voorstelt, gaat er een wereld voor Adrian open. Maar niet zonder gevaren. Gebroken harten. De kans om gepakt te worden, want de herenliefde was strafbaar. Een heerlijk boek om urenlang in te verdwijnen.
Linda.

Als de juf van Tobias met zwangerschapsverlof gaat, krijgt hij een meester. Meester Kees. Kees is een beetje een slungel en hij wordt ook nog de eerste dag door zijn moeder gebracht. Kan hij zo’n pittig klasje wel aan? Echt wel. Mees Kees blijkt de tofste meester die er is. Hij neemt bijvoorbeeld altijd heerlijke omeletjes mee naar school voor Tobias. In de Mees Kees-serie van Mirjam Oldenhave lees je hoe superleuk het is als je eens een meester krijgt in plaats van een juf. Wat zeg nou zelf, jongens kunnen toch ook prima voor de klas staan?!
Lizan.

Op televisie, in tijdschriften en soms zelfs in ook boeken, lijkt het soms zo dat je je als jongetje of meisje op een bepaalde manier moet gedragen. Dat meisjes bijvoorbeeld van make-up moeten houden en jongens van auto’s. Dat is toch superstom? Iedereen moet gewoon doen waar ‘ie gelukkig van wordt. Boeken die laten zien dat iedereen op zijn eigen manier jongen, meisje of iets daartussen in mag zijn, daar word je ook heel gelukkig van. Daarom moet je ‘Het lammetje dat een varken is’ van Pim Lammers lezen, met prachtige tekeningen van Milja Praagman, over een diertje dat er wel uitziet als een lammetje, maar eigenlijk vanbinnen een varken is. 
Eline.

.
.