Wat er ook gebeurt, een speurder blijft altijd kalm

Terug naar lijst

Hé, psst! Ja, jij. Kom eens dichterbij… Voorzichtig! Kijk zo onopvallend mogelijk om je heen. Niemand die op je let? Heel goed. Psst, weet jij dat juni de Maand van het Spannende Boek is? Spannende boeken, boordevol misdrijven die opgelost moeten worden.
Wie die misdrijven dan oplossen? Nou, speurders en detectives natuurlijk. Wat zeg je? Wil jij toevallig ook detective worden? Wat een goed idee! Heel veel kinderen zijn detective, wist je dat?

Zo is daar Sam Schoffel. Ze is een meesterspeurder, zegt ze zelf. Haar trouwe hond Huub helpt haar, want een goede meesterspeurder kan niet zonder speurhond. Sam geeft je allerlei tips, die heel handig kunnen zijn als je een raadsel wil oplossen. Want wat moet je doen als overal in de buurt voorwerpen verdwijnen? Is er een dief actief? Dat moet haast wel. ‘“Wat er ook gebeurt, een speurder blijft altijd kalm,”’ zegt Sam. Hoe dit afloopt? Je leest het in ‘Sam Schoffel doet het weer!’

 

Ook Spekkie en Sproet zijn twee heel slimme speurneuzen. Spekkie heet eigenlijk Marloes, maar ze eet zo graag spekkies dat iedereen haar Spekkie noemt. Samen met haar vriendje Sproet heeft ze al heel wat geheimen ontrafeld. Zo ook in ‘Een gevaarlijk knalfeest’, waarin de beide speurders een mobieltje vinden waarop een heel raar berichtje binnenkomt. Ene Sjakie Knal is iets van plan …
Daarnaast leert Spekkie je allerlei handige trucjes voor als je iemand wilt bespioneren. Plak bijvoorbeeld een spiegeltje in een boek. Dan doe je net of je leest, maar intussen houd je een verdacht persoon ongemerkt in de gaten. Slim hoor!

In ‘Detectiveburo Trio & Co - De dierendiefstal’ zijn Jaro, Maarten en Lara de drie hoofddetectives Trio. De ‘Co’ bestaat uit kleine Esther en haar chinchilla Pepper.
‘“Wij echte detectives houden alles in de gaten en slaan direct toe,”’ zegt Trio & Co.
Met z’n vijven komen ze in actie wanneer er dieren uit de buurt verdwijnen. Er is een schildpad ontvoerd, de tamme fret van mevrouw Dinges verdwijnt, de kippen op de kleuterschool van Esther zijn spoorloos…wie kan de schuldige zijn?

 

En nu we het toch over dieren hebben: wist je dat een hamster ook een detective kan zijn? Hamster Stinkie is zo’n bijzonder dier. Samen met zijn baasje Ben Brinks vormt hij het Tomeloze Tweetal; een duo dat mysteries oplost. Hun eerste zaak begint op de dag dat de kat van mevrouw Zuidema verdwijnt. Niet lang daarna is ook Delila kwijt, de poes van Bens zusje Emma. Het Tomeloze Tweetal gaat op onderzoek uit. En wat is het handig dat die detective Stinkie zo klein is. In ‘Mijn hamster is een detective’ lees je waarom.

 

Ook als je geen detective bent, kun je ineens tot over je oren in de misdaad zitten. Dat overkomt drie jongens die toevallig alle drie Victor heten. Zo zijn ze nog aan het repeteren met hun band V3 en zo ontdekken ze dat er in het buurhuis van Victor van Boven iets heel vreemds aan de hand moet zijn. Samen met de stoere Kris(ta) gaat V3 op onderzoek uit. Van wie is dat vreemde busje dat zo vaak in hun straat geparkeerd staat? En hoe komt het dat de stroom steeds uitvalt? ‘V3 & K, Slimmer dan de maffia’ is een heerlijk spannend boek dat laat zien dat in een doodgewone straat zomaar misdadigers hun gang kunnen gaan. Of niet. Dankzij V3 & K.

In de flat waar Georges sinds kort woont, hangt een briefje: ‘Vandaag: bijeenkomst spionnenclub!’ Omdat hij niks beters te doen heeft, besluit Georges een kijkje te nemen. De spionnenclub bestaat uit Kitser, zijn jongere zusje Snoepie en nu dus ook uit Georges zelf. Kitser heeft een verdachte op het oog: een man met zwarte kleren, die pal boven Georges woont. Hij loopt vaak met zware koffers te zeulen. Deze Meneer X moet dringend bespioneerd worden. Kitser brengt Georges de kneepjes van het schaduwen bij. Maar gaat het wel om Meneer X? Of is er iets totaal anders aan de hand? In ‘De Spionnenclub’ blijkt uiteindelijk niets te zijn wat het leek.
 

Hé? Waar ben je nou? Oh, je bent weggeslopen naar de boekenkast. Heel verstandig. Je hebt gelijk: het is niet voor niets de Maand van het Spannende Boek. Bovendien moet je veel lezen voor je net zo’n fantastische speurder bent als Sam, Spekkie, Sproet en alle anderen.
Veel succes. De wereld zal nog van je horen.

Lidewij.

‘Sam Schoffel doet het weer’
Paul van Loon

Zwijsen, 2014
ISBN 978 90 487 1756 9

‘Spekkie en Sproet – Een gevaarlijk knalfeest’
Vivian den Hollander

Ploegsma, 2014
ISBN 978 90 216 7303 5

‘Detectiveburo Trio & Co – De dierendiefstal’
Martin Klein en Amber Fuchs

Kluitman, 2014
ISBN 978 94 623 4056 5

‘Mijn hamster is een detective’
Dave Lowe
Veltman, 2014
ISBN 978 90 483 0957 3

‘V3 & K – Slimmer dan de maffia’
Bies van Ede

Zwijsen, 2013
ISBN 978 90 487 1359 2

‘De spionnenclub’
Rebecca Stead

Querido, 2013
ISBN 978 90 451 1544 3
 

.
.