Voorlezen: belangrijk of gewoon leuk?

Terug naar lijst

Ouders vinden voorlezen belangrijk: kinderen leren veel woorden en leren beter praten over hun gevoelens. Kinderen vinden voorlezen ook belangrijk: omdat het zo supergezellig is om samen in een boek te kijken!
Van 23 januari tot en met 2 februari 2008 wordt in Nederland extra veel voorgelezen, want dan zijn De Nationale Voorleesdagen. Er zijn speciale activiteiten en acties in veel (kinder)boekhandels en bibliotheken. Vaak hebben ze te maken met het Prentenboek van het Jaar: 'Kleine Muis zoekt een huis' (over dit boek is eerder een recensie verschenen).
Gelukkig zijn er genoeg mooie boeken. Hieronder staat een aantal heel speciale!

Een echt 'hebbeboek' is 'Mijn tweede Van Dale'. Het wordt door de schrijfsters Betty Sluyzer en Martine Letterie (die allebei al veel kinderboeken geschreven hebben) een 'voorleeswoordenboek' genoemd en dat is een heel goede naam ervoor. Misschien ken je wel 'Mijn eerste Van Dale', dat geschreven is voor peuters. Hierin staan de ruim 1000 eerste woorden die kinderen leren uitgelegd. Niet saai, zoals in een grote-mensen-woordenboek, maar leuk met kleine verhaaltjes en versjes. Paula Gerritsen heeft er ook nog eens heel duidelijke tekeningen bij gemaakt.

In 'Mijn eerste Van Dale' staan woorden zoals 'hoofd', 'lezen' en 'rood'. In 'Mijn tweede Van Dale' staan woorden die voor volwassenen lastiger uit te leggen zijn. Want wat is 'adem' nu precies? Of 'heimwee'? En probeer maar eens duidelijk te maken wat 'klikken' is. Na het verhaaltje of versje waarin het woord voorkomt, staat steeds in één zinnetje nog eens verteld wat het woord nu precies betekent. Er staan ook vragen bij waarover ouders en kinderen nog eens samen kunnen praten. Bijvoorbeeld bij het woord 'kunst':
'Het boek waar je nu in kijkt, is ook een kunstwerk, vol verhaaltjes, versjes en tekeningen. Vind je het mooi? Geniet je ervan?'

Ook voor dit voorleeswoordenboek heeft Paula Gerritsen de tekeningen gemaakt. 'Mijn tweede Van Dale' is bedoeld voor kleuters. Maar wedden dat ook heel veel pappa's en mamma's het een geweldig boek zullen vinden?

In het boek 'Olifantje in het bos' staan veel verhalen en gedichten van bekende én minder bekende schrijvers en tekenaars. Het is een prachtige verzamelbundel, voor verschillende leeftijden. Je kunt bijvoorbeeld bloemen tellen of gekleurde ballonnen bekijken met Muis, maar ook een lekker lang verhaal lezen over de boze heks, geschreven door Hanna Kraan. Er staan verhalen in over leuke dingen zoals sinterklaasavond, jarig zijn en op reis gaan, maar ook over verdrietige zoals een begrafenis en het ziekenhuis. Er zijn gedichtjes over het strand, over hoe gek woorden eigenlijk zijn en over sleetje rijden. Dit boek gaat over van alles dus! En het maakt niet uit hoe oud of jong je bent: van dit boek kan iedereen genieten!

Achter in het boek staat duidelijk in welke boeken de verhaaltjes eerder verschenen zijn. Je kunt dus nog verder lezen, als je ooit uitgekeken zou raken op dit boek (maar dat gebeurt waarschijnlijk niet). Voor meer voorleesvriendjes van uitgeverij Leopold kun je ook kijken op de voorleesvriendjes-website.

'Mijn eerste Van Dale'
Liesbeth Schlichting, Betty Sluyzer en Marja Verburg
Uitgeverij Van Dale, 2005
ISBN 90 6648 089 0

'Mijn tweede Van Dale'
Betty Sluyzer en Martine Letterie
Uitgeverij Van Dale, 2007
ISBN 978 90 6648 091 9

Beide met illustraties van Paula Gerritsen

'Olifantje in het bos, mijn allereerste grote voorleesboek'
diverse auteurs en illustratoren
Uitgeverij Leopold, 2007
ISBN 978 90 258 4994 8

Maartje.
 

.
.