Voor alle liefste mama's

Terug naar lijst

Wat is er fijner dan met een boekje in een hoekje? Samen met je máma met een boekje op de bank natuurlijk! Maar welk boek kies je? Houdt jouw mama van lekker eten? Is je mama heel grappig of houdt ze van verstoppertje spelen? Lees hieronder welk boek het beste bij jullie past.

Het bekendste boek over mama's is misschien wel 'Kleine Ezel'. Kleine Ezel vindt dat hij al heel groot is en alles zelf kan. Hij heeft een tekening voor Feestvarken gemaakt en kan die zélf brengen... vindt hij. Maar onderweg krijgt hij het wel erg koud en wordt hij hongerig en verdrietig. Uitgeput vindt hij uiteindelijk een plekje dat zacht en warm is en net zo ruikt als bij mama thuis. Heb je goed opgelet, dan heb je natuurlijk allang gezien dat mama Ezel haar kleintje niet zomaar in de steek laat. Annemarie van Haeringen gebruikt steeds maar een paar lijnen om de snoet van Kleine Ezel te tekenen. Toch kun je heel goed zien hoe hij zich voelt.

 

Het lekkerste boek over mama's is ‘Taart voor mama!'. Hukkels mama is op reis en zal morgen thuiskomen. Hukkel wil hier graag een feestje van maken en probeert op alle mogelijke manieren worteltaart te maken. Dit lukt niet, zelfs niet met de hulp van knuffel Popje. Als papa Hukkel komt helpen, wordt het toch nog een echt wortelfeest voor mama.

‘Zo, Hukkel. Hier zit je dus!'
Papa's slaapogen worden groot en rond.
‘Hebben de wortels een feestje gehouden?'
Hukkel springt overeind.
‘Dat is het, Popje! We maken een feest voor mama.'

Achter in het boek staan tips voor een wortelfeest voor jóúw mama.

 

Het meest dwarse boek over mama's is ‘Mama, jij bent de liefste'. Het konijntje in dit boek zegt tegen zijn mama: ‘Mama, jij bent de liefste... niet!' Vervolgens legt hij zijn moeder, en jou ook meteen, uit waaróm hij haar niet meer lief vindt. Veel dingen die het konijntje vertelt doet jouw mama vast ook wel eens. Maar het konijntje is zelfs zo boos, dat hij wegloopt en nooit meer terug zal komen. Of toch wel? De tekeningen in dit boek zijn lekker eigenwijs, net als de tekst.

 

 

Het flapperigste boek over mama's is ‘Lieve mama'. Jan en zijn mama spelen verstoppertje. Jan telt tot tien en zoekt vervolgens overal, maar kan zijn mama niet vinden. Jij kunt Jan wel helpen zoeken door alle flapjes op te tillen. Of hoort Jan mama daar toch de trap af komen? Hij verstopt zich snel zelf en als mama hem gevonden heeft, zegt hij dat zij nooit meer zonder hem weg mag gaan. Een herkenbaar boek voor peuters, met de bekende grote, duidelijke illustraties van Guido van Genechten.

 

Het grappigste boek over mama's kun je niet meer kopen in de winkel. Maar in jouw bieb kun je ‘Ik ben de sterkste van de hele wereld' vast wel lenen. Het gaat over een wolf die denkt dat hij de allersterkste is. Iedereen die hij in het bos tegenkomt, waaronder Roodkapje en drie biggetjes, vraagt hij wie de sterkste van de wereld is. Dan komt hij een soort pad met een wipneus tegen, die heel trots is op zijn mama... Wat zou de pad zeggen als de wolf hém vraagt wie de sterkste van de wereld is?

 

 

Het dapperste boek over mama's is ‘Monsterlied'. De monsters zijn monsterlijk, zonder echt eng te worden voor kinderen. Het verhaal is helemaal op rijm geschreven. Varkentje kan niet slapen, omdat het bang is voor de monsters onder zijn bed. Zijn moeder vindt het juist wel gezellig voor Varkentje en legt alle vijf de monsters bij Varkentje onder de dekens. Maar Varkentje is slimmer dan mama denkt:

 

Ehm, monsters vraag ik ten slotte voorzichtig,
vinden jullie het hier ook niet een klein beetje krap?
Mijn moeder, die heeft een lekker groot bed joh,
kijk, dat is haar kamer, daar links van de trap.

 

Het betoverendste boek over mama's is ‘Mijn mama kan toveren'. In dit boek vertelt een meisje over alle bijzondere dingen die haar mama kan: monsters en pijn wegtoveren en bloemen en vrolijkheid juist tevoorschijn toveren.

´Mijn mama heeft geen toverstaf en ook geen punthoed. Maar toch kan mijn mama toveren. Als ik een nachtmerrie heb, tovert mijn mama de monsters met één vinger weg.´

De tekeningen zijn groot en overzichtelijk. Vooral de jongere kinderen zullen dit boek graag samen met hun mama's bekijken.

 

 

Lieve mama, lees maar eens lekker uit zondag!

 

‘Taart voor mama!'
Veerle Derave
Uitgeverij De Eenhoorn, 2010
ISBN 978 90 5838 597 0

‘Lieve mama'
Guido van Genechten

Uitgeverij Clavis, 2007
ISBN 978 90 448 0737 0

‘Kleine Ezel'
Annemarie van Haeringen & Rindert Kromhout

Uitgeverij Leopold, 2000
ISBN 978 90 258 5364 8

‘Mijn mama kan toveren'
Carl Norac & Ingrid Godon

Uitgeverij Leopold, 2006
ISBN 978 90 258 4946 6

‘Ik ben de sterkste van de hele wereld'
Mario Ramos
Uitgeverij Hillen, 2003
ISBN 978 90 76766 72 0

‘Mama, jij bent de liefste'
Komako Sakai

Uitgeverij De Eenhoorn, 2005
ISBN 978 90 5838 315 0

‘Monsterlied'
Mathilde Stein & Gerdien van der Linden

Uitgeverij Lemniscaat, 2006
ISBN 978 90 5637 793 9
 

.
.