Voetbalzombies, trollen, confetti en Tangramkat: Het Mooie Kinderboekenfestival

Terug naar lijst

Lezen is natuurlijk het allerleukste wat er is. Bij Leesfeest doen we het liefst niet anders! Maar hoe leuk is het als de mooie boeken die je leest ook écht tot leven komen?! Heb jij bijvoorbeeld altijd al eens kennis willen maken met Crumm, het confetti-schetende monster, uit het boek van Ruud Bruijn? Of droom je ervan om net als Kapitein Kees (van het boek van Anke Kranendonk) samen met je cavia op reis te gaan in een bootje? Op zondag 21 mei 2017 ging er een wereld open voor kinderboekenliefhebbers op Het Mooie Kinderboekenfestival in Amsterdam. Enne, pssst… het festival is ook leuk voor je als je niet zo van lezen houdt. En anders word je na dit bonte feest wel boekenwurm!

Om 11 uur gingen de deuren van de Tolhuistuin – waar het festival plaatsvond – open. De keuze was reuze: er was zo ontzettend veel te doen! De pret begon al bij de entree. Daar was auteur en illustrator Mark Janssen namelijk hard aan het werk om een live-schilderij te maken, samen met alle kinderen die langskwamen. Mark had er al wat uurtjes op zitten, want hij moest namelijk helemaal uit Valkenburg in Limburg komen, al om halfacht ’s ochtends! Na zo’n lange autorit kon hij dus wel wat hulp gebruiken met zijn schilderij. Gelukkig kwamen er allemaal helpende handjes om Mark bij te staan. Aan het einde van de dag hadden Mark en alle kinderen een prachtig fantasierijk kunstwerk gemaakt met mooie vogels, net zoals de plaat uit Marks boek ‘Niets gebeurd’. Voor creatievelingen was er gelukkig nog meer leuks te doen: bij schrijfster Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden kon je een heuse Tangramworkshop volgen. Wie kleurt er ‘Tangramkat’ het mooiste in of verslaat papa en mama tijdens het namaken van spannende en moeilijke Tangramfiguren?! (Jij natuurlijk!) Maranke en Martijn hadden namelijk allemaal gekleurde Tangramvellen meegenomen naar het festival, waarmee kinderen konden puzzelen en plakken.
Na het knutselen zin gekregen in iets actiefs? Ook daar was voor gezorgd op Het Mooie Kinderboekenfestival. ‘Trubbel de Trol’ verborg zich namelijk ergens in de Tolhuistuin… in een spannende donkere grot… Kon jij hem vinden? Bij de ingang van de trollengrot kregen alle kinderen een zaklampje en gingen ze op speurtocht. Heb je Trubbel gevonden? Dan tekende auteur Reggie Naus een prachtige Trubbel speciaal voor jou!
Houd je van voetballen? Samen met schrijver Simon van der Geest van het boek ‘Wie is er bang voor de voetbalzombies?’ kon je dan los op het voetbalveldje in de tuin. Maar wees gewaarschuwd: échte zombies liepen rond over het veld… Gelukkig konden Simon en de kinderen de voetbalzombies samen aan!
Voor dierenliefhebbers was er ook genoeg te beleven. Heb jij het boek ‘Het geheim van de bevroren boerderij’ van Hans Kuyper gelezen? In dat spannende boek spelen vogels een belangrijke rol. Daarom kwam er speciaal een valkenier naar Het Mooie Kinderboekenfestival om over roofvogels te vertellen. Een paar gelukkige kinderen mochten zelfs een sneeuwuil naar zich toe roepen en de uil vervolgens iets lekkers te eten geven. Wat een mooie dieren! En wat dacht je van een échte dierenambulance? Schrijfster Bibi Dumon Tak is vrijwilligster bij de Amsterdamse dierenambulance en kwam samen met haar collega Carolien van alles vertellen over hun werk, net zoals in het boek ‘We gingen achter hamsters aan’. Alle kinderen die op Het Mooie Kinderboekenfestival zijn geweest weten nu wat een vleermuisdoos is en hoe je een verbandje om doet bij een (speelgoed)hond. Hoe cool is dat! En dit was nog lang niet alles, er was nog veel meer te beleven op het festival.
Zoals je kunt lezen was Het Mooie Kinderboekenfestival dus een groot succes. Het was een heerlijke fijne en zonnige dag in Amsterdam, vol (lees)plezier! Aan het eind van de dag ging iedereen blij en voldaan naar huis. Sommigen ook met stapels boeken. Want lezen is een feest! Net als Het Mooie Kinderboekenfestival. Hopelijk tot volgend jaar!

Meer weten over Het Mooie Kinderboekenfestival en de organisatie achter het festival? Bezoek dan de website.

Lizan.

Copyright festivalbeeld: Martijn van der Linden.
Copyright foto’s: Chris van Houts.

.
.