Verliefd op de boekenplank

Terug naar lijst

Niemand heeft het exacte aantal boeken dat over liefde gaat ooit geteld, maar één ding is zeker: de bibliotheek en boekwinkel waren een stuk leger als de liefde niet bestond! En geef toe: je leven zou ook een stuk saaier zijn als je niet af en toe kon wegdromen bij een lekker romantisch boek. Daarom zet Leesfeest de leukste liefdesboeken van dit moment op een rijtje!

Prentenboeken zijn natuurlijk in eerste instantie geschreven voor de allerkleinsten, maar sommige zijn geschikt voor alle leeftijden! ‘Oh oh, wat vind ik je lief' bijvoorbeeld, is eigenlijk een perfect valentijnskado. Het verhaal over tante Tingeling en meneer Bollemans laat namelijk zien dat verliefdheid van alle leeftijden is! Het lieve, erg roze boekje wordt opgeleukt door de illustraties van Alex de Wolf. Vooral degene waarin krantenpapier is verwerkt, trekken de aandacht. Die kleine details geven het net dat beetje extra!

 

Ook prachtig vormgegeven is ‘Meneer Trol is verliefd'. Geen krantenpapier dit keer, maar figuurtjes van fimo-klei, stof, wol en zelfs échte takjes! Het verhaaltje over de verliefde meneer Trol, die alles probeert om juffrouw Trol te versieren, is leuk gevonden. Maar de grootste charme zit hem in de kleifiguurtjes, die zo echt lijken dat je ze bijna áán wil raken!
 

 

Wel wat meer toegespitst op jonge kinderen, maar ook een kunstwerkje op zich, is ‘Trouwen met Tanja'. Een kleuter heeft de hele zomervakantie nachtmerrie-achtige gedachten over Tanja, een meisje dat heeft gevraagd of hij met haar wil trouwen. Klaas Verplancke gebruikt typografie en groteske tekeningen om de gedachten van de naamloze hoofdpersoon weer te geven, en je krijgt meteen medelijden met hem. Wil iemand tegen die supergriezelige Tanja zeggen dat ze hem met rust moet laten?

Jonge meiden die net ontdekt hebben dat jongens niet alleen maar stomme pestkoppen zijn, kunnen hun hart ophalen bij ‘Jongens, jongens en nog meer jongens én Billy'. Dit boek is het vijfde deel uit de serie ‘Typisch Lexy' en de hoofdpersoon is dan ook de altijd bijdehante Lexy, die af en toe behoorlijk hysterisch door het verhaal heen stuitert. Haar vriendinnen beweren dat ze niet gewoon vrienden kan zijn met Billy. Daar is Lexy het niet mee eens!
Iets minder bijdehand maar ook leuk, is Jonna in ‘De eerste zoen'. In dit derde deel in de serie ‘Jonna en Milan' twijfelt Jonna aan haar verkering met Milan - vindt hij haar nog wel leuk? Het verhaal heeft een licht serieuze ondertoon, omdat Jonna haar moeder erg mist, die voor haar werk veel in het buitenland zit. Nu moet ze alles zelf opknappen!
 

Ben je een jongen of wil je liever een wat stoerder boek, lees dan ‘Job, iets met verkering & ander gevaar'. Als je Job nog kent van zijn vorige boeken, weet je dat je met hem kan lachen én dat hij smoorverliefd is op Deirdre. Wil ze nu wel of geen verkering met hem? Wij zouden het wel weten - Job is geweldig!

Zijn alle bovenstaande boeken vooral luchtig en vrolijk, ‘Kijk niet om' pakt het wat serieuzer aan. Dit mooie maar af en toe hartverscheurende verhaal gaat over Lukas, wiens beste vriendin Sanne drie maanden eerder aan kanker is overleden. Hij krijgt een ‘erfenis': een grote stapel brieven met daarin verhalen en... opdrachten! Zo moet Lukas zijn naam veranderen en haar terughalen uit de dood! Maar hij moet vooral verder gaan met zijn eígen leven... Houd de doos tissues bij de hand!

Heb je na het lezen van deze romantische boeken helemaal zin om zelf iemand aan de haak te slaan, dan is ‘Flirtologie' een handig boekje. Het staat vol simpele, maar leuke tips (‘Denk aan het leukste compliment dat iemand je ooit heeft gegeven' en ‘Dans wild op je lievelingscd voor je de deur uitgaat') en je wordt er al vrolijk van als je het leest! Stop hem bij je volgende schoolfeest in je tas of jaszak, dan kun je hem op de wc nog even doorlezen! Want lézen over liefde is natuurlijk leuk, verliefd zijn moet je vooral dóen! Dus wat zit je daar nog? Hup, snel een leuke date scoren!

‘Oh oh, wat vind ik je lief'
Marianne Busser & Ron Schröder
Uitgeverij Unieboek, 2007 (Herdruk uit 1999)
ISBN 90 269 1786 4

Met tekeningen van Alex de Wolf

‘Meneer Trol is verliefd'
Brigitte Minne
Uitgeverij De Eenhoorn, 2006
ISBN 90 5838 375 X

Met tekeningen van Ann De Bode

‘Trouwen met Tanja'
Bart Van Nuffelen
Uitgeverij De Eenhoorn, 2006
ISBN 90 5838 363 3

Met tekeningen van Klaas Verplancke

‘Jongens, jongens en nog meer jongens!'
Karen McCombie
Uitgeverij Kluitman, 2006
ISBN 90 2066 445 X

Met tekeningen van Spike Gerrell

‘De eerste zoen'
Eva Susso
Uitgeverij Kluitman, 2006
ISBN 90 2066 303 8

Met tekeningen van Jeska Verstegen

‘Job, iets met verkering & ander gevaar'
Marly van Otterloo
Uitgeverij Lannoo, 2006
ISBN 90 8568 182 0

Met tekeningen van Mies van Hout

‘Kijk niet om'
Marijn Backer
Uitgeverij Leopold, 2006
ISBN 90 258 5048 0

‘Flirtologie'
Anita Naik
Uitgeverij De Fontein, 2007
ISBN 90 261 3219 0

Bianca.
 

.
.