Van balletdanseres tot brandweerman

Terug naar lijst

Weet jij al wat je later wilt worden? Piloot, bakker, filmster... of heb je nog geen idee? Er zijn ook zo veel beroepen waaruit je kunt kiezen! Het afgelopen jaar verscheen er een aantal boeken speciaal over beroepen, waarmee je heerlijk kunt fantaseren over later. Dus weet je nog niet wat je wilt worden of weet je niet wat je moet doen om later de baan van je dromen te krijgen, neem dan eens een kijkje in onderstaande beroepenboeken. Met al die handige tips en voorbeelden kom je vast wel een beroep tegen dat je leuk lijkt!

Voor jongere kinderen schreef Vivian den Hollander twee boeken waarin je één specifiek beroep beter leert kennen. In ‘Houd de dief!’ beschrijft ze wat er allemaal komt kijken bij een baan als politieagent: lang niet alle agenten zitten boeven achterna, er zijn ook agenten die het verkeer regelen of op het bureau de klachten of problemen van mensen opschrijven. In ‘Een bijzondere brief’ kun je lezen over Pieter de postbode, die zoveel haast heeft dat hij een heleboel brieven verliest. Het jongetje Sem vindt de brieven en besluit Pieter te helpen. Maar het blijkt toch niet zo eenvoudig te zijn om brieven te bezorgen: sommige mensen hebben valse hondjes die in de brieven bijten of er komt per ongeluk een brief op het verkeerde adres terecht...

Andere boeken waarin je meer te weten komt over één bepaald beroep, zijn ‘Later word ik dierenarts’ en ‘Later word ik circusartiest’ van Hilde Vandermeeren. In ‘Later word ik dierenarts’ bijvoorbeeld kun je niet alleen lezen wat je allemaal moet kunnen en leren om dierenarts te worden (zo is het erg belangrijk dat je van dieren houdt), maar ook welke spullen een dierenarts allemaal nodig heeft en op wat voor plek en met wat voor mensen je als dierenarts komt te werken. Behalve deze informatie vind je ook nog een paar doe-opdrachten in het boek. Door deze opdrachten en door de vele tekeningen van Annemie Berebrouckx is dit een boek dat je meerdere keren kunt bekijken, waarbij je telkens weer iets nieuws ontdekt. Ook het boek ‘Later word ik circusartiest’ bevat – naast handige tips wat je moet doen om circusartiest te worden – veel illustraties, waarop verschillende situaties naast elkaar worden afgebeeld: soms gaat een truc mis en soms gaat alles juist perfect!

In ‘Mijn beroep is...’ van Sylvie Baussier kom je een heleboel verschillende beroepen tegen: van bakker tot taxichauffeur, van schooljuffrouw tot kapster. Ook kun je in dit boek zien hoe het is om met heel veel mensen samen aan één taak te werken: in een shampoofabriek bijvoorbeeld moeten sommige mensen de dopjes op de flessen doen, anderen controleren of de shampoo wel goed is en weer anderen bedenken hoe ze de shampoo nog beter kunnen maken. Heel bijzonder aan dit boek is de manier waarop je letterlijk een kijkje achter de schermen van ieder beroep kunt nemen: onder uitklapbare luikjes en draaiende schijfjes vind je speciale weetjes over een specifiek beroep of kun je zien wat voor werk de mensen in een bepaald gebouw doen. Het boek bevat bovendien veel tekeningen, waarop heel veel te zien en te ontdekken valt: als je goed oplet, kom je soms een figuurtje tegen dat al eerder in het boek voorkwam. Hierdoor is het bijna een spel om ‘Mijn beroep is...’ te lezen.

In ‘Iene miene mutte. Verhalen, spelletjes en weetjes over beroepen’ van Annemarie Bon maak je samen met de twee hoofdpersonen Marjolein en Doeke, kennis met vijftien verschillende beroepen. Gewone beroepen zoals kok of bouwvakker, maar ook met ‘droomberoepen’ zoals goochelaar, filmster, voetballer, uitvinder of directeur van een pretpark. Behalve de verhalen over Marjolein en Doeke en de mensen met allerlei verschillende beroepen die ze tegenkomen, vind je in ‘Iene miene mutte’ ook kleine testjes waarmee je kunt ontdekken of jij een goede brandweerman of een snelle circusartiest zou zijn. Er zijn leuke weetjes en aftelrijmpjes over de beroepen en ook vind je tips over hoe je een beroep kunt naspelen: maak bijvoorbeeld met ketchup een nepwond als je doktertje speelt of leer jezelf een paar echte goochelaartrucs. Daarnaast bevat het boek mini-interviews met mensen over hun beroep en informatie over open dagen bij bijvoorbeeld de brandweerkazerne. Hierdoor worden de vijftien verschillende beroepen in ‘Iene miene mutte’ op een heel afwisselende manier naar voren gebracht.

De meeste beroepen kom je tegen in ‘50 stoere beroepen’ van Natalie Righton & Tom Koene. In dit prachtige fotoboek vind je verhalen en foto’s van mensen met verschillende beroepen, van boswachter tot leeuwentemmer, van dinosaurusexpert tot musicalster. Alle geïnterviewde mensen vertellen hoe hun werkdag eruit ziet. Ook vertellen ze wat je moet doen als je later hetzelfde wilt worden als zij en waar je meer informatie kunt vinden. Door deze concrete tips en door de foto’s van de verschillende beroepen, geeft dit boek echt een goed beeld van wat al die beroepen nu eigenlijk inhouden. Wat doet een brandweerman nu eigenlijk de hele dag? En wat moet je allemaal kunnen en leren om dolfijnentrainer te worden? In dit stoere beroepenboek vind je de antwoorden. Ook als je al weet wat je wilt worden, is ’50 stoere beroepen’ een echte aanrader: omdat er echte mensen aan het woord komen, ontdek je misschien wel voor- of nadelen aan een beroep, waarover je nog nooit had nagedacht. En op de grote, soms paginagrote foto’s raak je gewoon niet uitgekeken.

Met deze beroepenboeken moet het vast wel lukken om jouw eigen droombaan op het spoor te komen. Succes!

‘Houd de dief!’
Vivian den Hollander
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2006
ISBN 90 269 1747 3

Met illustraties van Juliette de Wit

‘Een bijzondere brief’
Vivian den Hollander
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2006
ISBN 90 269 1769 4

Met illustraties van Els van Egeraat

‘Later word ik dierenarts’
Hilde Vandermeeren
Uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2006
ISBN 90 5908 187 0

Met illustraties van Annemie Berebrouckx

‘Later word ik circusartiest’
Hilde Vandermeeren
Uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2006
ISBN 90 5908 188 9

Met illustraties van Annemie Berebrouckx

‘Mijn beroep is...’
Sylvie Baussier
Uitgeverij Davidsfonds/Infodok / Uitgeverij Biblion, 2006
ISBN 90 76830 81 9

Met illustraties van Pierre Caillou

‘Iene miene mutte. Verhalen, spelletjes en weetjes over beroepen’
Annemarie Bon
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 2006
ISBN 90 269 1669 8

Met illustraties van Gertie Jaquet

’50 stoere beroepen’
Natalie Righton & Tom Koene
Uitgeverij Lemniscaat, 2007
ISBN 978 90 5637 945 2

Met foto’s van Natalie Righton & Tom Koene

Eefje.

.
.