Vaders voor lezen

Terug naar lijst

2014 is het jaar van voorlezende vaders. Lees verder en ontdek de favoriete vaders in boeken van de Leesfeestredactie!

Mijn favoriete boek over een vader is ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ van Anna Woltz. Tess’ vader weet niet dat ze bestaat. Maar zij weet wel dat híj bestaat. Tess heeft zijn naam ontdekt en hem gegoogeld. Ze weet alles over hem: hoe hij eruitziet, wat zijn hobby’s zijn. Maar is hij ook een leuke vader? En zou hij wel zin hebben in een dochter van elf? Samen met Samuel heeft ze één week om daarachter te komen. In die paar dagen op Texel moet Tess hem zo goed mogelijk leren kennen. En hij haar. En dan?
Eefje

 

 

‘Usseplussie, usseplussie!’ Wat dat betekent? Nou, gewoon: ‘hoera, hoera’, maar dan in het Taka-Tukaans. De vader van Pippi Langkous zegt het en hij is de negerkoning van Taka-Tuka-Land, dus hij zal het wel weten. Een papa als die van Pippi, dat moet fantastisch zijn. Wie is er – naast negerkoning – ook nog zeerover? Wie staat er als een haan op het dak van Villa Kakelbont te kraaien? Wie is er verschrikkelijk sterk? Wie geeft zijn dochter zomaar een koffer met gouden tientjes? Wie vindt dat kinderen een geregeld leven moeten hebben, vooral als ze dat zelf kunnen regelen? Precies. Vader Langkous! Usseplussie!
Lidewij.

In ‘Pudding Tarzan’ van Ole Lund Kirkegaard is Iwan niet de verschrikkelijke maar de ‘doeterige’, althans volgens zijn vader.  Iwan wordt op school heel erg gepest.  Op een dag komt zijn vader thuis met het boek:  ‘Tarzan in het oerwoud.’  Zijn vader wil dat Iwan even stoer wordt als Tarzan. Dat wil Iwan wel, maar het lukt hem niet. Totdat… hij op een dag een oud vrouwtje tegenkomt.  Het vrouwtje vraagt Iwan een wens te doen en Iwan wenst dat al zijn wensen uitkomen. Zijn grootste wens, het verrichten van een heldendaad die zijn vader trots maakt, komt uit.  Daarna is het vrouwtje verdwenen met al haar toverkracht. Iwan  wordt weer flink gepest op school totdat zijn vader thuiskomt met het boek: ‘Tarzan keert terug’.En dan….
Paula

 

Imme Dros heeft in 1990 een prachtig boekje geschreven, ‘de O van Opa’. De opa van Jim komt niet als personage in het verhaal voor, maar speelt de hoofdrol in het boek omdat hij niet meer leeft. Jim verzint daar wel iets op: hij maakt tekeningen over opa, vraagt zijn ouders naar verhalen en vult de rest aan met zijn eigen fantasie. Imme Dros benoemt nergens hoe Jim zich voelt, of dat hij zijn opa mist, alles laat zij spreken uit de gebeurtenissen die prachtig worden aangevuld met tekeningen van Harrie Geelen. Ze laat zien dat je niet aanwezig hoeft te zijn om indruk te maken. Dat doen opa’s sowieso wel.
Julie

Niet iedereen groeit op met een vader die voor je zorgt. Dit geldt bijvoorbeeld voor Polleke. Haar vader is ontzettend lief, maar drugsverslaafd. Hij is ook dakloos. De boekenreeks van Guus Kuijer laat zien dat er ook kinderen zijn die soms op hun ouders moeten passen, in plaats van andersom. Zo brengt Polleke haar vader uiteindelijk naar een afkickkliniek: ‘Je moet afkicken. Anders kan ik het niet meer.’  Polleke blijft in hem geloven: dat hij weer beter kan worden en ooit weer zulke mooie gedichten kan schrijven als vroeger. Uiteindelijk lukt het haar vader. En wat is Polleke dan blij.
Lizan

 

Vaders zouden het goede leesvoorbeeld moeten geven. In Matilda van Roald Dahl komt hoofdpersoon Matilda er bekaaid vanaf. Haar vader heeft het ‘niet zo op boeken lezen’. Als Matilda hem vraagt of hij een boek voor haar koopt, antwoordt hij: “‘Wat moet je nou in vredesnaam met een boek?’ (…) ‘Wat is er mis met de televisie, verdorie?’” Met zo’n vader ga je niet gauw lezen. Maar Matilda is anders. Op haar vierde leest ze het enige boek in huis: Koken voor beginners. Daarna kan ze niet meer stoppen. Niet dankzij, maar ondanks haar vader is Matilda een lezer geworden.
Yvonne
 

Als je denkt dat vaders altijd verstandige en serieuze mannen zijn, heb je het mis! De vader van Luna en Lotte begint een kinderrestaurant. Dan kan hij vast heel lekker koken, toch? Maar nee, dat kan hij absoluut niet! De meisjes moeten hun vader wel helpen, anders gaat het helemaal mis. Schrijfster Nanda Roep heeft een serie gemaakt over het restaurant Plaza Patatta. Spannende verhalen in dunne boeken, zonder moeilijke taal. Ook leuk dus voor kinderen die niet zo dol op lezen zijn! Wat het nog leuker maakt: op www.nandaroep.nl/plaza-patatta/ vind je allemaal extraatjes bij de serie.
Karine

 

Mijn favoriete boekenvader is de vader van het jongetje Keizer, uit het boek dat net zo heet: ‘Keizer’. Dit boek is geschreven door Koos Meinderts en zijn vrouw Annette Fienieg tekende er hele mooie tekeningen bij. Keizer (die eigenlijk Arie heet) heeft een bijzondere vader. Zijn vader maakt hoeden, maar is vooral een verhalenvader: hij vertelt Keizer de prachtigste verhalen. Over de zwarte weduwe en de haringvisser met de houten poot bijvoorbeeld. Maar ook over Keizers moeder, die verdwenen is, maar voortleeft als zeemeermin. De verhalen van Keizers vader over zijn moeder zorgen ervoor dat Keizer haar beter leert kennen en begrijpen. En dat gebeurt ook als je die verhalen zelf leest, dan snap je meer van de wereld om je heen. Met een verhalenvader als de vader van Keizer om je heen, wordt alles mooier, fijner en makkelijker. Zo’n vader wil toch iedereen?
Carlijn

Niet alle vaders in (kinder)boeken zijn dapper en stoer. Sommige vaders, zoals in het prentenboek ‘Temmer Tom’ van Tjibbe Veltkamp en Philip Hopman, hebben een beetje hulp nodig om van hun angsten af te komen. Toms vader is namelijk bang voor dieren. Niet alleen voor de gevaarlijke beesten, ook voor vlinders en eekhoorns. Tom is juist gek op dieren en hij kan ze heel goed temmen. En daarom bedenkt hij een plan. Hij haalt een ijsbeer uit de dierenwinkel en temt hem. ‘Die avond stond er een grote witte stoel in huis. […] Toms vader ging voorzichtig zitten. ‘Ah,’ zuchtte hij. ‘Dat zit heerlijk.’ De stoel knipoogde naar Tom en Tom knipoogde terug.’
Mirjam

‘Kom gauw! Je vader heeft het weer! Hij smijt met pannen en vorken!’ Die man met die driftbui is Tos, de vader van Otje uit het spannende en grappige boek ‘Otje’ van Annie M.G. Schmidt. Hij werkt als kok in een hotel. Helaas wordt Tos soms zo boos, dan vernielt hij alles om hem heen. Hij mag daarom niet meer in het hotel werken. Samen met Otje vertrekt hij in hun bestelauto. Tijdens de moeilijke zoektocht naar een nieuwe baan beleven de twee veel avonturen. Gelukkig krijgen ze hulp van de dieren die ze onderweg tegenkomen. ‘Otje m’n kind,’ zei Tos. ‘Wat zijn we gelukkig.’
Inger
 

Het leukste boek voor vaders en opa’s om voor te lezen is ‘Robin en opa’ van Sjoerd Kuyper.  Opa en oma logeren bij Robin thuis. Het is een koude winter en dat betekent schaatsen op écht ijs, een vuurtje in de kachel, ‘s ochtends koude voeten, maar Knor onder de dekens om ze warm te maken. En dan: verhalen vertellen!
‘Van verhalen kun je veel leren’, zegt opa.
‘Wat dan?’
‘Over andere mensen. En als je veel verhalen kent over andere mensen, snap je die andere mensen beter en word je zelf een aardiger mens.’
‘Ik ken misschien wel honderd verhalen,’ zegt Robin.
‘Daarom ben jij zo’n aardig mens,’ zegt opa.
‘Jij bent ook een aardig mens, hoor opa,’ zegt Robin.
‘We boffen maar met elkaar,’ zegt opa.
Ingrid dG

Marius, het hoofdpersonage uit ‘Vlieg’, krijgt thuis weinig aandacht. Zijn vader moet veel werken en zijn oudere broer Pieter kijkt ook niet naar hem om. Gelukkig is opa er nog. Die heeft wel tijd voor zijn kleinzoon. Een nadeel is dat opa dicht bij het gekkenhuis woont. Zowel opa als Marius lopen liever niet langs de tuin van dit huis. Later zal blijken waarom dat zo is. Marco Kunst heeft een mooi boek geschreven over een onzekere jongen en de relatie met zijn opa. Je wordt aan het denken gezet, vooral over het geheim van opa en hoe dat terugkomt in Marius leven.
Ingrid vdH

 

Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik veertien was. Waarom eigenlijk – we hadden het toch goed? Dat waarom, daar gaat ‘17’ van Per Nilsson over. Jonatans vader, Göran, verlaat hem en zijn moeder als hij nog klein is. Jaren later komen ze elkaar opnieuw tegen. Jonatan, dan zeventien, ligt bewusteloos in het ziekenhuis. Göran besluit hem over zichzelf te vertellen, hem uit te leggen waarom hij deed wat hij deed. Stukje bij beetje kom je te weten welke dromen Göran zelf als jongen had, hoe hij Jonatans moeder ontmoette en veel meer. Het antwoord is niet eenvoudig. Een boek dat me raakt.
Linda
 

Beer Brammert en muisje Tissie zijn onafscheidelijk. Vroeger dacht ik dat Brammert Tissies papa was. Nu pas zie ik dat dat onmogelijk kan. Brammert gedraagt zich wél als een echte vader. Hij zorgt voor kleine Tissie, die hij als straatveger ooit uit een riool redde. Maar in ‘Brammert is ziek’ door Gabrielle Vincent zijn de rollen omgedraaid. Tissie doet haar best Brammert te genezen. Ze maakt kruidenthee en probeert Brammert ook nog op te vrolijken. De tekeningen in bruintinten zijn bijzonder voor een prentenboek. Toch zorgt dat voor zo’n lieflijke sfeer dat ik vroeger het liefst Tissie wilde zijn. Met Brammert als vader natuurlijk!
Juulke.

Jozefs vader kan alles. Hij brengt een olifant terug naar Afrika, zet de zwemleraar op zijn nummer en slingert boeven uit het raam.
'Zie je hoe ik hem wegslinger?' vroeg mijn vader.
'Ja,' zei ik.
'Laag over de grond. Zo moet je boeven wegslingeren. Nooit recht omhoog. Zal je dat onthouden?'
Jozefs vader heeft ook een keer de wereld gered. ‘Ach’, zegt hij. ‘Dat was niets.’ Hij heeft het er liever niet over. Maar Jozef is trots, en dat zullen we weten ook! Wat kan Jozefs vader allemaal nog meer? Lees ‘Mijn vader’ van Toon Tellegen en laat je (samen met Jozef!) verbazen. 
Lotte

In 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' van Mark Haddon moet de 15-jarige Christopher leren omgaan met zijn gedragsstoornis. Hij snapt wel al dat houden van betekent dat je iemand helpt als hij in de problemen zit, dat je voor hem zorgt en nooit tegen hem liegt. Daarom weet Christopher dat zijn vader van hem houdt. Maar knuffelen doen ze nooit omdat Christopher het niet fijn vindt om te worden aangeraakt. Daarom spreidt hij zijn vingers als een waaier om zijn hand vervolgens tegen die van zijn vader aan te leggen. Dat is hun teken. Maar als de hond van de buurvrouw vermoord wordt en Christopher op onderzoek uitgaat verandert alles. Vertelt zijn vader hem wel de waarheid?
Kim

Ken je die wens om in een van je lievelingsboeken onder te duiken en deel uit te maken van de wereld in het boek? Boekenverslinder Meggie uit Cornelia Funke’s 'Hart van inkt' heeft deze wens ook. Maar het  goede van boeken is juist dat je deze kunt dichtklappen wanneer je wilt. Hier komt Meggie achter wanneer ze begrijpt dat haar vader Mo een wel heel bijzondere gave heeft: hij brengt verhalen tot leven als hij voorleest. Met zijn stem tovert hij onschuldige dingen uit boeken, tot hij op een avond gevaarlijke wezens tot leven leest. Alleen Tovertong Mo kan de wezens teruglezen in het boek. Zal het hem lukken?
Jessy

Vader doet vreemd. Wanneer zijn dochter Lola vraagt of hij soms verliefd is, wordt papa meteen knalrood. Lola en haar broer Bobby-Boy zijn blij voor hun vader, totdat hij zegt dat ze de hele zomervakantie naar zijn nieuwe vriendin gaan. Thé, de vriendin van vader, heeft drie dochters. Wanneer ze bij hen aankomen, is de sfeer tussen de drie dochters van Thé verschrikkelijk. Ze willen niet samen spelen en hebben het liefst dat het weer wordt zoals vroeger. Maar vader en Thé zien het niet en zijn alleen maar met elkaar bezig. 'Vader Verliefd' van Mieke van Hooft is een mooi boek over ruzietjes en misverstanden in een samengesteld gezin.
Jessica

Vaders zijn er in alle soorten en maten: stoer, groot, gek, met dikke buiken, met prikkende wangen, soms een beetje boos… Maar meestal zijn ze vooral heel lief. Melker Melkerson uit ‘Samen op het eiland Zeekraai’ van Astrid Lindgren is ook zo’n fijne vader. Als hij met zijn kinderen Malin, Nico, Johan en Pelle een bouwval op Zeekraai huurt, doet hij zijn uiterste best om het huis op te knappen. Maar met twee linkerhanden is dat behoorlijk lastig! Uiteindelijk hebben ze een geweldige zomer, en om die reden wil ik nog altijd eens naar Zweden – en dan ook in zo’n huis!
Marlous

.
.