Uitvinder of wetenschapper?

Terug naar lijst

De Kinderboekenweek 2015 heeft het thema ‘Raar maar waar’. Het thema gaat over natuur, wetenschap en techniek. In deze special lees je over boeken die passen bij dit thema.

Een mooi prentenboek is Franky van Leo Timmers. Het gaat over Sam die heel veel van robots houdt. Hij weet zeker dat er robots bestaan en dat ze op een andere planeet wonen. Zijn ouders geloven daar niks van en lachen Sam erom uit. Sam wil een vriendje dat hem begrijpt. Hij zoekt allerlei spullen bij elkaar en gaat zelf een robot maken. Die robot is Franky. Sam en zijn robot hebben veel plezier. Op een nacht is Franky erg stil en ook Sam schrikt als hij uit het raam kijkt. Zouden er echt robots bestaan die op een andere planeet wonen? De tekeningen in dit boek zijn met de computer gemaakt en erg duidelijk. Doordat de meeste tekst in tekstballonnen staat, heeft het boek een bijzondere uitstraling.

Ben jij een verzamelaar van bijvoorbeeld schelpen of mooie stenen? ‘Kobe maakt een museum’, geschreven door Ashild Kanstad Johnsen gaat over verzamelen. Het verhaal gaat over Kobe. Hij woont in het bos en iedere dinsdag raapt hij allerlei dingen op die hij onderweg tegenkomt. Inmiddels heeft Kobe zoveel spulletjes verzameld dat hij er geen plaats meer voor heeft in zijn huis. Hij besluit een museum te maken. Hij sorteert al zijn spulletjes en legt ze op tafels, zodat iedereen die maar wil zijn verzameling goed kan bekijken. Kobe’s museum is een groot succes. Misschien heb jij ook wel een verzameling van bijzondere dingen en kun je ook een klein museum maken?

 

Heb jij wel eens als een echte wetenschapper door een microscoop gekeken naar iets wat super klein is? Dan is ‘Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten iets voor jou. Het boek bevat veel weetjes over de natuur, is leerzaam en geeft antwoord op veel vragen over de aarde. De schrijver legt heel duidelijk uit wat er allemaal samen met ons op aarde leeft. Je leert over de allerkleinste diertjes die je misschien niet eens met het blote oog kunt zien. Dat is interessant, omdat je vaak niet eens weet dat die bestaan.

 

 

Een leesboek dat goed past bij het thema van de Kinderboekenweek is ‘Stijn uitvinder’ geschreven door René van der Velde. Het boek gaat over Stijn die voor allerlei alledaagse problemen een oplossing probeert te vinden of een uitvinding probeert te bedenken. Het boek is verdeeld in hoofdstukken die beginnen met een vraag die Stijn de uitvinder stelt en probeert op te lossen. Bijvoorbeeld ‘Hoe kies ik altijd de juiste rij bij de kassa?’ of ‘Hoe doe ik mijn werk zonder ervoor te werken?’ Doordat je de problemen van Stijn herkent, is het boek leuk om te lezen. Het verhaal bevat veel grappige stukjes waar je om moet lachen. En misschien heb jij ook wel een probleem waar Stijn een antwoord op kan bedenken?

 

Een kenmerk van een wetenschapper is dat hij heel goed kan kijken. Bijvoorbeeld naar dieren. Heb je wel eens van de okapi gehoord? Dat is een bijzonder dier dat misschien niet zo bekend is. Het boek Stem op de okapi geschreven door Edward van de Vendel gaat over dit merkwaardige dier. Het lijkt wel of dit dier een combinatie is van verschillende beesten. Hij heeft hoorntjes zoals een giraffe, het lijf van een hert, maar strepen zoals een zebra. Het boek bevat veel feitjes en door de mooie en duidelijke tekeningen van Martijn van der Linden leer je heel goed naar dit dier te kijken.

 

In ‘Colafonteinen en spetterende verfbommen’ geschreven door Jesse Goossens staan heel veel proefjes die je thuis kunt uitproberen. Het boek legt duidelijk uit wat je allemaal nodig hebt om de proefjes uit te voeren en ook of je er misschien hulp bij moet vragen van een volwassene. Een voorbeeld van de proefjes is de letter M van M&M’s halen, of geldmuntjes groen maken. Of wat dacht je van een exploderende meloen! Als waarschuwing staat erbij dat je uit moet kijken, want hij knalt enorm hard! Welk proefje ga jij uitproberen? Maak een keuze uit de vele proefjes en word een echte uitvinder!

Deze boeken bieden veel leesplezier voor de komende Kinderboekenweek. Ook leer je er veel van of je kunt ideeën uit de boeken halen en proefjes uitvoeren. Lees één van deze boeken en je voelt je een uitvinder of een wetenschapper!

 

Ingrid vd H.

.
.