Twintig jaar magie!

Terug naar lijst
Laat het tovervuurwerk knallen en sleep het boterbier maar aan, want we hebben iets te vieren! Het is twintig jaar geleden dat ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ – het eerste boek uit de Harry Potter-serie – in het Nederlands uitkwam. Reden genoeg voor een feestelijke Harry Potter-special dus!
 
Uitgeverij De Harmonie, die de Nederlandse uitgaven van de Harry Potter-boeken publiceerde, greep deze gelegenheid aan om de jonge tovenaarsleerling in het zonnetje te zetten tijdens de Dutch Comic Con op 31 maart en 1 april. Bij de Harry Potter-stand waren natuurlijk de boeken te koop, maar je kon ook je kennis testen met een quiz, je laten sorteren in één van de vier afdelingen, én een boekenpakket winnen met je mooiste herinnering aan het lezen van het eerste Harry Potter-boek. Weet jij nog waar je was toen je het voor het eerst las?

 

Een wonderlijk begin
Harry’s avontuur begint met een bijzondere samenkomst van personages: een statige man in een lang gewaad, een vrouw die net daarvoor nog een kat was, en een reusachtige figuur op een motorfiets. Het kleine bundeltje dat de reus in zijn armen draagt – baby Harry – wordt achtergelaten op de drempel van Ligusterlaan 4, Klein Zanikem. Dit is het huis van Harry’s oom en tante, Herman en Petunia Duffeling. Harry gaat bij hen wonen, maar hij heeft er geen gelukkige jeugd. Daar komt verandering in als hij op zijn elfde verjaardag hoort dat hij een tovenaar is, en naar Zweinstein’s Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus mag. Daar staat Harry niet alleen voor de uitdagingen die het eerste schooljaar brengt – de onaardige leraar Toverdranken genaamd professor Sneep, de bewegende trappen, het huiswerk – maar hij ontdekt ook dat de meest gevreesde tovenaar van zijn tijd, Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden, hem zoekt… om hem te doden.

Ze zeggen dat hij ook geprobeerd heeft Harry te vermoorden, het zoontje van de Potters. Maar – dat kon hij niet. Hij kon dat jongetje niet vermoorden. Niemand weet hoe of waarom, maar ze zeggen dat, toen hij Harry Potter niet kon doden, zijn macht gebroken werd – en dat hij daarom is verdwenen.

Heer Voldemort komt echter terug, en steeds opnieuw moet Harry de strijd aangaan met zijn grootste vijand. Iedere confrontatie is weer anders, en allemaal zijn ze heel spannend. Ook worden gaandeweg het verhaal steeds meer mysteries opgelost. Waarom kon Voldemort baby Harry niet doden? Wie ís Voldemort eigenlijk en hoe moet hij verslagen worden? Elk Harry Potter-boek brengt weer nieuwe puzzelstukjes, en uiteindelijk vallen ze allemaal op hun plaats.  

Een huiself om van te houden
In het tweede boek ‘Harry Potter en de Geheime Kamer’ lijkt Harry’s zomervakantie na een bewogen eerste schooljaar op Zweinstein toch weer even eenzaam te worden als daarvoor, totdat Harry bezoek krijgt van een onverwachte gast. Het is Dobby de huiself, een klein wezentje met enorme vleermuisoren en ogen zo groot als tennisballen. Dobby komt Harry waarschuwen voor een groot gevaar op Zweinstein. Wat staat Harry en zijn vrienden dit jaar te wachten?

‘Harry Potter moet beloven dat hij niet teruggaat naar school – ’
‘Dobby… alsjeblieft…’
‘Beloof het, meneer…’
‘Dat kan ik niet!’
Dobby keek hem verdrietig aan.

In de zeven boeken passeert een hele stoet bijzondere, gemene, grappige, en sympathieke personages de revue. De wat vreemde huiself is één van de figuren die je meteen in je hart sluit, net zoals halfreus Hagrid, de terreinopzichter van Zweinstein die een voorliefde heeft voor gevaarlijke magische wezens (een draak in een houten huisje is toch niet écht handig!). Knap is hoe J.K. Rowling die bonte verzameling aan personages op een genuanceerde manier weet uit te tekenen: niet iedere slechterik is door en door slecht, en ook helden kunnen best een duister randje hebben. Bovendien zijn sommige personages niet altijd wie ze op het eerste gezicht lijken te zijn, wat een verrassend effect kan hebben. Verder leer je de vaste personages steeds beter kennen. In de zeven jaar die de boeken overbruggen, zie je vooral Harry, maar ook zijn beste vrienden Ron en Hermelien echt opgroeien (en dat geldt zeker voor het laatste hoofdstuk van het laatste boek ‘Harry Potter en de Relieken van de Dood’). Naast de voortdurende strijd tussen goed en kwaad maken de drie vrienden zich ook druk om huiswerk en examens, hebben ze soms ruzie, en worden ze verliefd. Dat maakt ze herkenbaar en geloofwaardig, en zo leef je gemakkelijk met het sympathieke trio mee.

Net echt
Daarnaast weet J.K. Rowling haar magische wereld gedetailleerd te beschrijven zonder dat het een moment gaat vervelen. Daardoor kun je je goed voorstellen hoe alles eruitziet op Zweinstein, en wegdromen bij de gedachte aan een feestmaal in de Grote Zaal, bijvoorbeeld.

De Grote Zaal was even mooi als altijd en schitterend versierd voor het feestmaal waarmee het nieuwe schooljaar werd ingeluid. Gouden borden en bekers fonkelden in het licht van honderden en nog eens honderden kaarsen die boven de tafels in de lucht zweefden.

Zo zouden we allemaal wel een tovenaarsleerling willen zijn, toch? Dit jaar kon je even doen alsof. Kasteel Doornenburg, in Gelderland, werd op 14 april en 12 augustus namelijk omgetoverd tot Zweinstein. Je kon er op de foto met uilen, een spannend wedstrijdje toverschaak spelen, of een potje Zwerkballen. Naderhand kon je lekker uitrusten met een boterbiertje. Nog meer hocus pocus was te vinden in Strandpaviljoen – nee, Magisch Paviljoen – Ahoi in Zandvoort. Van 6 tot en met 8 augustus kon je daar toverdranken mixen en je eigen toverstok beschilderen. Dan waan je je toch even een echte tovenaar.

De magie gaat door
Wees niet getreurd als je de zeven boeken uit hebt, want er is nog veel meer te ontdekken over de magische wereld. Voor de Britse goede doelen Comic Relief en Lumos riep J.K. Rowling drie boeken in het leven die voorkomen in de Harry Potter-verhalen. Zo kun je je net als de leerlingen van Zweinstein verdiepen in het schoolboek ‘Fabeldieren en waar ze te vinden zijn’ van Newt Scamander, dat in Harry’s eerste jaar op de paklijst staat. Of je leert alles over beroemde Zwerkbalspelers in ‘Zwerkbal door de eeuwen heen’ van Kennilworthy Whisp, dat eruitziet alsof het zó uit de bibliotheek van Zweinstein komt. Ook kun je ‘Vertelsels van Baker de Bard’ lezen, vertaald door Hermelien Griffel en met aantekeningen van professor Perkamentus!

Verder verscheen in 2016 het toneelstuk ‘Harry Potter en het Vervloekte Kind’, bedacht door J.K. Rowling en geschreven door Jack Thorne. Het verhaal speelt zich negentien jaar na de gebeurtenissen uit het laatste boek af. Harry is dan een 37-jarige man met drie kinderen en een baan bij het Ministerie van Toverkunst. Zijn middelste zoon Albus beleeft samen met Scorpius en Delphi een spannend avontuur met een tijdverdrijver. Het script van het toneelstuk is onder dezelfde naam uitgegeven als boek. Goed alternatief als je niet in de gelegenheid bent om de voorstelling in het echt te gaan bewonderen!

Als je het leuk vindt om het toneelscript te lezen, dan is het filmscript van ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ vast ook iets voor jou. Hé, klinkt die naam niet bekend? Ja, dat was ook de titel van het eerdergenoemde schoolboek. Deze film gaat over de (fictieve) auteur van dat boek: Newt Scamander. Tijdens een bezoek aan New York ontsnappen per ongeluk de magische wezens die hij bij zich had, waardoor de Amerikaanse tegenhanger van het Ministerie van Toverkunst, M.A.C.U.S.A., achter hem aankomt. Ondertussen komen de verhoudingen tussen Dreuzels (No-Majs) en tovenaars op scherp te staan als de New Salem Philantropic Society het bestaan van heksen en tovenaars vermoedt, en dan schuilt er ook nog een Obscurus – een heel gevaarlijk, magisch wezen – in de stad. Spannend! Fijn nieuws voor liefhebbers: in november 2018 komt het vervolg uit: ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Crimes of Gellert Grindelwald’. Wij van Leesfeest kunnen niet wachten!

Anne.

Leestip: Als je geen genoeg kunt krijgen van verhalen met een goede dosis spanning en magie, lees dan ook eens 'Drakendal' van Scarlett Thomas of 'Schim en schaduw' van Leigh Bardugo.
.
.