Thea Beckman viert feest

Terug naar lijst

'Ik ben nu bijna tachtig dus ik werk niet meer zo hard'

Wie kent Thea Beckman niet? Ze schreef vele dikke jeugdromans over geschiedenis, waarvan 'Kruistocht in spijkerbroek' de bekendste is. Op 23 juli wordt de schrijfster 80 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Thea trakteert al haar fans op een heel nieuw, spannend boek: 'Gekaapt'. Zelf krijgt ze ook een kado: de klassieker 'Kruistocht in spijkerbroek' is met kerst 2004 op het witte doek te zien. 'Crusade in jeans' gaat de biosfilm heten, het wordt een Engelse productie. Thea heeft zich niet beziggehouden met de film: "Ik heb het boek geschreven. Als je van dat boek letterlijk een film maakt, wordt het geen leuke. Ik laat dat over aan de mensen die daar verstand van hebben".

In 1957 schreef Thea haar eerste boek: 'De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder'. Het schrijven van kinderboeken gaat haar goed af. Eén keer schreef ze een roman voor volwassenen maar dat ging niet best. Haar kinderboeken worden overigens wel gelezen door volwassenen. Daarom zijn er enkele boeken in pocketvorm (met slappe kaft) verschenen. Volwassenen willen liever niet met een kinderboek in de trein gezien worden en dit was een makkelijke oplossing. Thea vindt het allemaal prima: "Ik schrijf gewoon. Mensen zeggen wel eens dat er allerlei bedoelingen achter mijn boeken zitten maar dat is onzin. Wie het lezen wil, is welkom". En dat gebeurt!

Haar nieuwste boek 'Gekaapt' is een historische roman over de koopmanszoon Gerlof Eekhout, die zijn eerste reis gaat maken over zee. Veilig is het niet, want piraten liggen op de loer. Het schip wordt gekaapt en de piraten nemen Gerlof gevangen. De spanning loopt op. Zoals de lezers gewend zijn van de boeken van Thea Beckman, is het verhaal doordrenkt met realistische omschrijvingen en personages.

De schrijfster weet niet van tevoren hoe een verhaal zal lopen. "Terwijl je schrijft gebeuren er allerlei dingen. De verhaallijn die je in je hoofd hebt kan alle kanten uitschieten. In 'Hasse Simonsdochter' vertel ik over een roversbende in een boerderij. Ik schrijf: 'er wordt op de deur geklopt'. Ik heb geen flauw idee wie dat dan kan zijn. Laat maar binnenkomen denk ik dan, kunnen we lachen. Soms gaat het verhaal de verkeerde kant op en dan schrap ik het weer".

Een boek is nooit in één keer af, vertelt Beckman. Na een aantal versies gaat het naar de uitgever, die het dan bekijkt. Soms wil de uitgever iets veranderen. Bij 'Gekaapt' vond de uitgever dat er een ander einde moest komen. Beckman was het er niet mee eens en hield vast aan haar eind. Zo staat het nu ook in het boek.

Thea is van al haar boeken erg trots op haar Thule-trilogie: 'Kinderen van Moeder Aarde', 'Het helse paradijs' en 'Het Gulden Vlies van Thule'. Toen 'Kinderen van Moeder Aarde' af was, begon ze aan een nieuw boek. Maar dat wilde niet lukken. Ze wilde graag een tweede deel schrijven over Thule. Er was nog veel meer te vertellen. Na dit boek vond ze dat er ook een derde boek mocht komen. Een vierde deel is nooit geschreven. "Ik had genoeg verteld, het was tijd voor een nieuw onderwerp".

 

Thea doet voor al haar boeken onderzoek. Voor 'Gekaapt' dook de schrijfster in de archieven van Kampen. "De beheerster van het archief kent mij goed, want ik ben er al zoveel geweest voor andere boeken". Thea baseert personages en gebeurtenissen op dingen die ze in zo'n archief vindt. Zo heeft Simon van Utrecht uit 'Gekaapt' echt bestaan. Maar de familie uit het boek weer niet. Werkelijkheid en fantasie lopen door elkaar.

Er zat vijf jaar tussen haar laatste boek 'Vrijgevochten' en 'Gekaapt'. "Ik ben nu bijna tachtig, dus ik werk niet meer zo hard. Ik heb lang gedaan over 'Gekaapt' maar het was wel leuk om te doen. Schrijven is altijd leuk". We wachten vol spanning af of er nog een boek komt, maar waarschijnlijk is 'Gekaapt' het laatste.

Dit interview werd in de zomer van 2003 gehouden. Een klein jaar later, in de nacht van 4 op 5 mei 2004, overleed Thea Beckman in haar woonplaats Bunnik. Lees ook de biografie die van haar op Leesfeest verscheen en de recensie van haar boek 'Kinderen van Moeder Aarde'.

'Gekaapt'
Thea Beckman
Uitgeverij Lemniscaat, 2003
ISBN 90 5637 516 4

Liselotte.

.
.