Spetterende avonturen!

Terug naar lijst

Niet alleen woeste zeemansverhalen, maar ook de mythen en sagen uit het oude Griekenland en Babylonië vertellen erover: zeemeerminnen. Zijn het wezens met een vissenstaart die de toekomst kunnen voorspellen? Lokken ze schippers op de klippen? Of proberen ze juist zeelieden te redden van verdrinking? Er is van alles over hen geschreven. En ó wat zijn het fijne, geheimzinnige verhalen. Neem hieronder snel een kijkje in de rijke onderwaterwereld van de zeemeerminnen:

In bad met Mare Min

In ‘Ik ben een zeemeermin (maar dat is geheim)’ van Sabine Wisman lees je over Mare. Sinds haar ZEEvende verjaardag is ze een zeemeermin. Dat vindt ze heerlijk, zolang ze in de buurt van water is. Zo neemt ze elke nacht een bad als mama slaapt en dat is echt genieten. Haar benen worden een mooie vissenstaart. Maar dat het een geheim is, vindt ze heel lastig. Hoe moet ze tegen de juf zeggen dat ze écht niet mee kan naar zwemles? En hoe vertelt ze het aan mama? Een vrolijk boek voor 6+ met fijne tekeningen van Annet Schaap. Flessenpost, een zeemeerminhandboek, een ontmoeting met de Kusvis... Dat willen we allemaal wel!

Mensenkind met een vergroeiing

In ‘Lampje’ van Annet Schaap lees je over het meisje Lampje, dat in het grote zwarte huis gaat wonen waar een monster op zolder zit. Maar al gauw komt ze erachter dat er helemaal geen monster is, alleen de jongen Edward. En hij heeft een vissenstaart. Ook al noemt hij het zelf niet zo. Volgens hem is het een vergroeiing, en als hij veel oefent, kan hij misschien ooit lopen. Wat denk jij? Is Edward wel daar waar hij thuishoort? Met dit ontroerende, spannende boek voor 9+ won Annet Schaap alle mogelijke kinderboekprijzen. Een aanrader voor alle leeftijden!

Spreek je uit

In ‘Mermaid’ van Louise O’ Neill lees je over de beeldschone, vijftienjarige zeemeermin Muirgen. Ze kan prachtig zingen en dat is ook ongeveer het enige waar ze haar stem voor mag gebruiken. Volgens haar vader, de Zeekoning, moeten meisjes vooral niet te veel praten. Mooi zijn en gehoorzamen, dát is belangrijk. Muirgens moeder, op wie ze zoveel lijkt, ging vaak naar Boven. Maar op een dag keerde ze niet meer terug en sindsdien wordt er niet meer over haar gesproken. Muirgen hunkert naar antwoorden. Ze hunkert naar een leven zonder haar vader en haar aanstaande man. Ze hunkert naar Boven. En wat ze daar uiteindelijk vindt… Maak je borst maar nat!

Deze hervertelling van de kleine zeemeermin zet je wereld op z’n kop. O’Neill schuwt thema’s als seksualiteit, ongelijkheid en misbruik niet en gaat de confrontatie met het mierzoete, seksistische sprookje aan. Watertrappel niet langer en laat je meesleuren in deze draaikolk van liefde, lust en wraak! Voor 12+.

Meiden ten strijde!

In ‘Vinnige zeemeerminnen’ van Sibéal Pounder lees je over de zeemeerminnen Beattie, Mimi en Zelda. Meisjes die verstand hebben van fashion, nagellak maar ook de onderwaterwereld moeten redden. Vinnige zeemeerminnen hebben namelijk hun koningin gevisnapt. Dit heerlijke meidenboek voor 7+ is avontuurlijk, grappig en spannend. De schrijfster is ontzettend creatief geweest met het scheppen van de onderwaterwereld. Zo zijn de villa’s daar zandkastelen, rijden de meiden in een mosselmobiel en krijgen ze geen brief of e-mail maar een ‘krabtagram’. De grappige zwart-wit illustraties van Jason Cockcroft brengen het verhaal nog meer tot leven. Dus, vooruit met de vinnen en lezen dit boek!

Valse beloftes

Het prentenboek ‘De zingende zeemeermin’ van Julia Donaldson is een heerlijk op rijm geschreven verhaal.

Diep, heel diep in de oceaan,
Te midden van honderden vissen,
Woont de zingende zeemeermin.
Eén zwiep met haar staart en daar is ze.

Maar dan krijgt de zeemeermin een baantje bij het circus. Zij moet zingen en optreden, en hij belooft haar bergen met geld, maar de directeur laat haar niet meer teruggaan naar de zee. Lukt het haar om te ontsnappen met een beetje hulp van haar nieuwe vrienden? De vrolijke illustraties met glitters maken dit boek helemaal af. Een aanrader dus, voor 4+.

Wie wil er nou niet een zeemeermin zijn?

In ‘Julian is een zeemeermin’ maak je kennis met het jongetje Julian. Hij en zijn oma zien drie prachtig verklede vrouwen voorbijlopen. Ze zien eruit als zeemeerminnen. Julian kan nergens anders meer aan denken. Kan hij ook een zeemeermin zijn?

Dit is een prentenboek waar je meteen verliefd op wordt. De prenten van Jessica Love zijn warm, fantasierijk en humoristisch. Er is ontzettend veel te zien. Elke outfit en elke gezichtsuitdrukking is het bestuderen waard. Soms zit er een dromerige prent tussen, die je de ruimte geeft om zelf lekker mee te fantaseren. Met weinig woorden vertelt de auteur een verhaal dat je ontzettend raakt. Prachtig gedaan! Voor 4+.

Kelly.

‘Ik ben een zeemeermin (maar dat is geheim)’

Sabine Wisman
Uitgeverij Leopold, 2004
ISBN9789025844530
Met illustraties van Annet Schaap

 

‘Lampje’
Annet Schaap
Em. Querido’s Kinderboeken Uitgeverij, 2017
ISBN9789045120379
Met illustraties van Annet Schaap

 

‘Mermaid’
Louise O’Neill
Young & Awesome, 2018
ISBN9789025876395

 

‘Vinnige zeemeerminnen’
Sibéal Pounder
Uitgeverij Moon, 2019
ISBN9789048849390
Met illustraties van Jason Cockcroft

 

‘De zingende zeemeermin’
Julia Donaldson
Uitgeverij Gottmer, 2016
ISBN9789025752361

 

‘Julian is een zeemeermin’
Jessica Love
Uitgeverij Randazzo, 2019
ISBN9789493007055

.
.