Special spannende boek

Terug naar lijst

Ben jij niet bang aangelegd? Dan zijn spannende boeken zeker iets voor jou! Deze special staat in het teken daarvan. Van 6 juni tot en met 24 juni zijn namelijk de Spannende Boeken Weken! In deze special worden er een aantal boeken op een rijtje gezet die je zeker niet mag missen. Lees ook gerust door als je juist wat meer een held op sokken bent. Niet elk boek jaagt je (steeds) de stuipen op het lijf. Maar let op… Voor sommigen zijn stalen zenuwen wel echt verreist!

‘Livestream’ van Buddy Tegenbosch gaat over Rick, die alleen op vakantie is in New York. Op zijn eerste avond leert hij de fascinerende Kris kennen. Als zij in Ricks bijzijn wordt ontvoerd, dan zet hij alles op alles om haar weer te vinden. Rick komt zo in de meest bizarre situaties terecht waarin niets is wat het lijkt, maar hij geeft zijn zoektocht niet op. Door de verschillende wendingen die dit verhaal neemt, word je er volledig in meegesleept. De filmische manier waarop het geschreven is, zorgt ervoor dat je alles levendig voor je ziet.
In ‘Test’ van Mirjam Mous komt Elvis ook in ongelooflijke situaties terecht, als hij zijn vader probeert te vinden. Wanneer hij op weg is naar zijn date krijgt hij namelijk een briefje in zijn handen gedrukt waarin staat dat ze zijn vader hebben en dat het een test is. Als Elvis hem terug wilt zien, dan moet hij doen wat er gezegd wordt en verschillende tests uitvoeren. Deze zijn erg uiteenlopend en worden van kwaad tot erger. Ondertussen gaat Elvis stiekem zelf op onderzoek uit. Zo is het een verhaal vol afwisseling. De uiteindelijke ontknoping is onverwachts en knap uitgewerkt door Mirjam Mous.
Alissa, Mint en Sky zijn elkaars beste vrienden in ‘Escape Room’ van Maren Stoffels, hoe verschillend ze ook zijn. Sky vindt op zijn werk een flyer van een Escape Room en stelt voor om erheen te gaan. Er zijn minimaal vier personen voor nodig en Alissa vraagt haar crush Milas om mee te gaan. In de Escape Room is er tot hun schrik geen ontsnapping mogelijk. Het blijkt een wraakactie te zijn, die gemunt is op één van hen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk om wie het gaat. Het perspectief wisselt constant en daardoor leer je de personages beter kennen. Het is op een vlotte manier geschreven, wat het prettig leesbaar maakt.
In ‘De Eliminatie’ van DaniŃ‘lle Bakhuis gaat het ook over vastzitten. Chleo is samen met negen andere personen opgesloten in een ruimte. Op de muur staat de angstaanjagende boodschap ‘elimineer de helft om de anderen te laten leven’. Chleo beseft dat ze de anderen ervan moet zien te overtuigen dat zij het waard is om te leven, terwijl ze zelf eigenlijk niet eens goed weet waarom dat zo is. Alle personages zijn verschillend uitgewerkt en dat maakt je nog benieuwder naar wie er af gaat vallen. DaniŃ‘lle Bakhuis schept vanaf de eerste bladzijde al hoge verwachtingen en kan die zeker waarmaken: het is intrigerend tot op de laatste bladzijde.
‘Buiten Zinnen’ van Mel Wallis de Vries gaat over Karlijn die levensechte dromen heeft over een man die in haar kamer is. Ze weet op een gegeven moment niet meer wat er wel en niet echt gebeurt. Het zorgt ervoor dat ze zich ontzettend alleen gaat voelen. Haar eens zo mooie leven is niet meer hetzelfde. Karlijns jeugdvriendin Eva vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit, maar zij wordt net als de lezer om de tuin geleid. De emoties zijn door Mel Wallis de Vries duidelijk voelbaar beschreven: ‘O god, help me, help me alsjeblieft! Ik kan niet meer. Ik ben niet gek, toch?’ Zo wordt het erg aangrijpend.
Anna ervaart in ‘Gebroken’ van Jennefer Mellink net zo goed een sterk gevoel van eenzaamheid als haar droomleven een nachtmerrie wordt. Op de avond van haar grote verjaardagsfeest wordt ze verkracht door een man met een bivakmuts. Anna rust niet tot ze de dader heeft gevonden, maar er lijken meerdere potentiele daders te zijn. De zoektocht naar de waarheid is ook nog eens niet zonder gevaren. Als lezer word je uitgedaagd om mee te denken hoe de vork precies in de steel zit. Op een slimme manier wordt het perspectief van de dader ook weergegeven en dat maakt het extra beklemmend.
Zara krijgt in ‘Hij is van mij’ van Chinouk Thijssen de verantwoordelijkheid voor de kledingwinkel Next View. Hoewel ze niet zo goed op kan schieten met haar collega’s, kan ze dat meer dan goed met de assistent-manager Arthur. Hij is een echte womanizer en het duurt dan ook niet lang voor Zara en Arthur een relatie krijgen. Vanaf dat moment wordt de sfeer grimmiger op het werk en wordt Zara lastig gevallen. Het verhaal is sterk opgebouwd: naarmate het verhaal vordert, wordt het steeds huiveringwekkender. De spanning is zelfs onderhuids te voelen en dat weet Chinouk Thijssen tot het einde vol te houden.
Ook de populaire Leonie wordt in ‘De Stalker’ van Helen Vreeswijk niet met rust gelaten, op alle mogelijke manieren. Ze wordt constant in de gaten gehouden en daardoor durft ze bijna niet meer haar huis te verlaten. Leonie weet niet wie ze nog kan vertrouwen. Helen Vreeswijk kan ontzettend realistisch schrijven: ‘Minutenlang stond ze hijgend en met dichtgeknepen ogen tegen de deur geleund. Het mes gleed langzaam uit haar klamme hand en kletterde op de plavuizen vloer.’ Het geeft het onheilspellende gevoel dat je ook zelf op je hoede moet zijn.

Deze boeken zullen je gegarandeerd zo pakken dat je ze pas kunt wegleggen als ze uitgelezen zijn. Bij sommigen is het aan te raden om meer licht aan te doen dan enkel een nachtlampje en ervoor te zorgen dat alles op slot zit… Je hoeft deze boeken natuurlijk niet alleen tijdens de Spannende Boeken Weken te lezen. In de andere weken zijn ze net zo spannend! Net als de andere boeken van deze auteurs trouwens, daar staan ze namelijk om bekend.

Suzan.

.
.