Special Leo Timmers

Terug naar lijst

De Nationale Voorleesdagen 2019 zijn begonnen. Schrijver en tekenaar Leo Timmers staat volop in de belangstelling omdat hij het prentenboek van het jaar ‘Een huis voor Harry’ heeft geschreven. Maar welke boeken heeft hij nog meer geschreven? In deze special lees je over de mooie prentenboeken van Leo Timmers.

In het boek ‘Kraai’, is zwarte vogel Kraai altijd alleen. Andere vogeltjes schrikken zich een hoedje als ze Kraai zien: ‘Hij is pikzwart! Van top tot teen! Zelfs geen streepje kleur’. Ook Kraai is geschrokken, door de opmerkingen van de vogeltjes voelt hij zich een griezel. Maar al snel bedenkt hij een oplossing. Hij haalt verf en begint zichzelf te beschilderen zodat hij eruit ziet als een parkiet, een mees en een vink. Hij heeft niet in de gaten dat hij daardoor de andere vogeltjes juist afschrikt. Kraai is daarom zo verdrietig dat door zijn tranen alle kleuren van hem af spoelen. Hij is weer zwart en gaat terug naar de vogeltjes. Die waren bang geworden van Kraai die zich als mees, parkiet en vink had beschilderd. Zij wisten alleen niet dat het Kraai was. Wanneer Kraai de vogeltjes weer ziet, vragen zij of de ‘monsterlijke mees’ en de ‘verschrikkelijke vink’ weg zijn. Kraai antwoordt: ‘Eh…ja hoor. Ze zijn weg en ze komen nooit meer terug’. De vogeltjes willen nu heel graag vrienden met Kraai zijn, hij heeft ervoor gezorgd dat die ‘nep’ vogels weg gingen. Maar Kraai weet wel beter… ‘Kraai’ is een mooi boek over jezelf zijn en vrienden maken.

Ook het boek ‘Franky’ gaat over vriendschap. Sam houdt van robots en knutselt zelf een robotvriendje in elkaar. Hij noemt hem Franky. Sam en zijn robot hebben veel plezier. Totdat een ruimteschip Franky op komt halen. De tekst van het verhaal is kort en staat in een paar zinnen op de pagina. Verder worden er tekstballontjes gebruikt om te laten zien wat Sam, zijn ouders en Franky zeggen. Dat is heel grappig gedaan, omdat in het tekstballonnetje van Franky tekens staan die je niet kan lezen. Hij spreekt een andere taal, maar toch kunnen Sam en zijn robot elkaar begrijpen. Als dat geen vriendschap is! Zou het echt kunnen dat een ruimteschip je robotvriendje komt ophalen? Het maakt niet uit of het echt kan, in je fantasie is alles mogelijk.

Een beetje fantasie is ook gebruikt in het boek ‘Meneer René’, dat gaat over een schilder die Meneer René heet. Hij kan heel goed schilderen en gaat iedere week naar de markt om zijn schilderijen te verkopen. Helaas wil niemand zijn kunst kopen. Dan verschijnt er een vreemde man. Deze man lijkt heel erg op kunstenaar René Magritte, die echt heeft bestaan. Ook de schilderijen die in de tekeningen staan, lijken op de kunstwerken die René Magritte maakte. De vreemde man kan al de schilderijen van Meneer René tot leven wekken. Maar op een bepaald moment heeft Meneer René er genoeg van. Hij wil weer een gewoon schilderij maken dat niet tot leven komt. ‘Meneer René’ speelt met de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Spannend om over na te denken! De tekeningen zijn grappig. Dat komt omdat Leo Timmers de dieren uit het boek op zo’n manier kan tekenen dat ze op mensen lijken.

Dieren spelen ook een grote rol in het boek ‘Wij samen op stap’. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het dier terug in de illustraties. Door de houdingen en de dingen die de dieren doen, lijken ze op mensen. Het verhaal speelt zich af in een stad, die in de ochtend tot leven komt. In de tekeningen zie je verschillende plaatsen die je in een stad kan vinden: een markt, een station, het schoolplein of een drukke kruising. De korte tekst op rijm is geschreven door Jean Reidy. In de tekeningen van Leo Timmers is heel veel te zien. Er gaat van alles mis in het verhaal: een botsing of een toerist die net zijn taxi mist. De tekeningen zitten vol met grappige details. Bijvoorbeeld een slang met een cupcake op zijn rug. Aan het einde van het verhaal eet hij de lekkernij op. De heldere kleuren en de chaotische dingen die op straat gebeuren maken dat dit boek niet snel verveelt.

In ‘Aap op straat’ speelt het leven op straat en de voertuigen die daar rijden een grote rol. Het tekstloze boek bevat overvolle tekeningen waarop fantasievolle voertuigen te zien zijn. In het begin zie je vader aap met zijn zoontje op een motor zitten. Het kleine aapje is ongeduldig en klimt van de motor af. Hij vindt de brandweerauto die bestuurd wordt door een neushoorn veel mooier. Zo slingert het aapje van voertuig naar voertuig. De fantasie van Leo Timmers is eindeloos. Wat dacht je van een koninklijke bus die wordt bestuurd door een leeuw terwijl hij op zijn troon zit? Ondertussen staat er een mooie taart op zijn bus en krijgt hij eten in zijn mond geschept. Of wasbeertjes die samen de was doen. Door een lange waslijn worden een kar en een oude tractor aan elkaar verbonden. Aan de waslijn slingert het aapje heen en weer. Er is ook een foodtruck, bestuurt door konijnen, zij verkopen lekkere worteltjes. Er is zo veel te zien, je raakt niet uitgekeken. En hoe zou het met het kleine aapje aflopen, kan zijn vader hem nog terugvinden na zijn avontuur?

Veel lees en kijkplezier met de kleurrijke, fantasievolle en grappige boeken van Leo Timmers!

Ingrid vd H.

.
.