Soep en voorlezen bij Kiekeboek

Terug naar lijst

Er was eens… een hele knusse, fijne kinderboekwinkel. In Haarlem, genaamd Kiekeboek. De boekwinkel van eigenaresse Jessica ligt midden in het centrum, vlakbij de V&D. Je bent er met een stukje lopen vanaf het NS-station zo!

Op woensdagmiddag 18 juni nam Leesfeest een kijkje bij Kiekeboek. Er stond namelijk van allerlei leuks op het programma: een workshop soep maken in de naastgelegen ‘Soepkantine’ en een signeersessie van  Janneke Schotveld, ter ere van haar nieuwe boek. En hoe leuk: dat boek heet ‘Superjuffie in de Soep’! Een middag met koken en boeken: wat een supercombinatie!

Maar eerst ga ik even snuffelen in de winkel. Kiekeboek is geen grote winkel, maar ziet er misschien wel juist daarom zo gezellig uit. Wel heeft Kiekeboek net een (kleine) verbouwing ondergaan. Jessica vertelt daarover: ‘’We hebben een deel opnieuw ingericht en onze toonbank is helemaal vernieuwd.’’ En ondanks de kleine ruimte verkopen ze allerlei soorten kinderboeken. Jessica: ‘‘Wij hebben van alles, van prentenboeken tot Young Adult.’’ Leuk, er is voor ieder wat wils! Want niet alleen boeken zijn onderdeel van het assortiment van Kiekeboek, ook kaarten, knuffels en spelletjes worden verkocht.

Als ik aan Jessica’s collega Saskia vraag wat zij nou het leukste onderdeel van haar werk vindt, vertelt zij enthousiast dat zij zich het liefst bezighoudt met het persoonlijk adviseren van klanten: ‘’Het is zo leuk om iemand te helpen die met een hele specifieke vraag binnenkomt, en dan samen op zoek te gaan naar een boek dat helemaal aansluit bij iemands wensen.’’ Verstand van kinderboeken, dat hebben de vrouwen bij Kiekeboek dus wel!

Eventjes teruglopen naar ‘De Soepkantine’, waar twee enthousiaste dames, Claudia en Esther, een workshop soep maken aan een opgetogen club van 18 kinderen geven. Er wordt gewerkt met verse, gezonde groenten van dit seizoen. Zo wordt er ‘kouwe oranje chill soep’ gemaakt (Spaanse groentesoep) en  spinazie-broccolisoep. Er wordt direct heel ijverig en geconcentreerd gewerkt door de aanwezige kinderen! De één raspt kaas, de ander snijdt het brood en weer een ander groepje luistert aandachtig naar hoe Claudia vertelt hoe je kruiden moet rissen, en gaat daar vervolgens zelf mee aan de slag. Ondertussen verheugt de groep zich op de komst van Janneke Schotveld. ‘’Ik heb al haar boeken thuis!’’ vertelt een meisje enthousiast aan mij.

En dan komt Janneke! Spannend! Janneke Schotveld is natuurlijk bekend van haar boekenserie over Superjuffie juf Josje. Daar is net een nieuwe deel van uit, genaamd ‘Superjuffie in de Soep’. Dat boek gaat over een belangrijk onderwerp, namelijk de grote hoeveelheid plastic die in de oceanen drijven. Janneke leest een stuk voor uit haar boek, over hoe Superjuffie een ‘groen ding’ uit het gebit van de potvis haalt. Het is erg stil tijdens het voorlezen, iedereen gaat helemaal op in het meeslepende stuk verhaal.

Na het voorlezen is er nog een leuke Superjuffiequizzzz met allerlei vragen over dieren. De aanwezige kinderen doen fanatiek mee en ze doen het ook nog eens heel goed! Als cadeautje krijgen zij van Janneke en Kiekeboek een goodie bag mee, met daarin onder andere speciale stickers van Superjuffie. Maar dat is nog niet alles! Want ook Dopper, een merk dat speciale milieuvriendelijke waterflesjes maakt, komt nog iets vertellen over hoe belangrijk het is dat er minder ‘plastic soep’ in de zeeën terecht komt. En daarbij krijgen ook nog eens alle kinderen een speciale Dopperfles mee. Wat een mooie cadeaus allemaal!

Dan loopt iedereen weer terug naar Kiekeboek, voor een handtekening van Janneke en misschien zelfs nog wel een foto. En dan is het helaas weer tijd om naar huis te gaan. Wat een leuke middag was het!

Kiekeboek organiseert vaker dit soort activiteiten, maar je kan natuurlijk ook gewoon eens een mooi boek bij Jessica en haar collega’s komen uitkiezen. Kom jij ook snel eens kijken?

Lizan.

Kinderboekwinkel ‘Kiekeboek’
Gierstraat 6, Haarlem
Tel: 023 531 8163
www.kiekeboek.nl

.
.