Robin is... heel veel!

Terug naar lijst

Wie is de leukste kleuter van Nederland?
Oja, dat ben jij natuurlijk. Daar had ik even niet aan gedacht. Oké, anders dan:
Wie is de leukste verzonnen kleuter van Nederland? Dus de leukste kleuter uit een boek?

Dat is Robin! Die gekke, lieve, vrolijke, stoere Robin uit de boeken van Sjoerd Kuyper. En er is heel goed nieuws, want er is een nieuw boek over Robin verschenen: ‘O rode papaver, boem pats knal!’ Het is al het negende boek en toch beleeft Robin nog steeds nieuwe avonturen. Gewoon lekker thuis op de bank met zijn zusje Suze, op school met zijn vriendjes Alexander en Nellie, of zingend in bad met papa. De boeken van Robin zijn ‘verschrikkelijk, geweldig, allemachtig mooi!’ Zo zou Robin het zelf zeggen. En Robin heeft verschrikkelijk, geweldig, allemachtig gelijk!

Robin is al groot, vier jaar. Hij woont met zijn vader en moeder in een fijn dorp. Zijn beste vriendje woont er ook, maar die is pas twee. En roze. En hij heeft een staartje. Knor heet ‘ie. Knor is een varken en Robins grootste knuffelvriend. Soms, als Robin boos is of verdrietig, dan rolt Knor van zijn stoel van het lachen. Per ongeluk, daar kan ‘ie niet veel aan doen. Maar dan ziet Robin dat en moet hij ook weer lachen. Goed hè, zo’n varken? In de twee dikke voorleesboeken ‘Robin en Knor’ en ‘Robin en Knor in de winter’ (een bundeling van de eerste zes Robin-boeken) lees je wat de twee onafscheidelijke vriendjes allemaal meemaken. Dat is veel! Want Robin moet heel veel voor de eerste keer doen: naar school gaan, leren schaatsen, met zijn opa nadenken over God. Maar ook tractor rijden met zijn gekke oom Klaas, taartjes bakken met mama en zélf het monster bovenaan de trap verjagen.

Sjoerd Kuper heeft al die avonturen heel boeiend opgeschreven. Hij weet precies wat jij als kleuter leuk, raar, stom of moeilijk vindt. Jarig zijn en in bed blijven liggen totdat je ouders je wakker komen zingen bijvoorbeeld. Dat is hartstikke lastig! Gelukkig heeft Sjoerd Kuyper Robin heel bijzondere ouders gegeven: die worden niet zo gauw boos. Ook niet als Robin midden in de nacht al stiekem een verjaardagscadeau uitpakt, zoals in ‘Robin is jarig’. En ze begrijpen het ook als Robin in de war is, omdat hij verliefd is op de juf in ‘Robin is verliefd’. Of toch op Nellie, uit zijn klas? Of misschien liever op Eefje?

‘O rode papaver, boem pats knal!’ is het laatste Robin-boek. Het ziet er wat anders uit dan je gewend bent, met mooie, soms paginagrote gekleurde tekeningen van een nieuwe tekenaar: Marije Tolman. En de titel is ook heel anders dan bij de andere acht boeken. ‘O rode papaver, boem pats knal!’ is de toverspreuk van Robin waarmee hij alle enge dingen wegtovert en zijn kleuteravonturen afsluit. Robin wil namelijk groot en stoer worden, leren schrijven en nooit meer bang zijn voor enge monsters. Met ‘rode papaver, boem pats knal!’ kan dat allemaal gebeuren.

Voor de rest zijn de verhalen over Robin net zo vertrouwd als altijd. En het leuke is dat Sjoerd Kuyper niet zomaar losse verhaaltjes vertelt. Iets dat Robin voorin het boek of in een vorig boek heeft meegemaakt, komt achterin het boek of in een later boek terug. Als oom Klaas bijvoorbeeld ‘potverdubbe!’ zegt, roept Robin dat later ook. En met de poppenkast die hij kreeg toen hij jarig was, maakt Robin in ‘O rode papaver’ een mooie voorstelling voor de hele buurt. Grappig, want dan herken je opeens iets wat je lang geleden al hebt gehoord. De verhalen over Robin zijn sowieso heel herkenbaar. Ze gaan over alledaagse, simpele dingen. En Sjoerd Kuyper schrijft die dingen ook nog eens heel gewoon en toegankelijk op. Dat maakt zijn boeken zo goed. Hij is precies de schrijver waar opa en Robin het in ‘O rode papaver, boem pats knal!’ over hebben:

‘Eerst gaat een schrijver lang nadenken (...) tot hij het verhaaltje mooi vindt.’
‘Dat kan ik ook!’ zegt Robin.
‘Nou en of,’ zegt opa. ‘Dat kun jij ook. Dat heet fantaseren. Jij hebt veel fantasie. Jij bent een fantast.’
Robin knikt. Een fantast, dat klinkt goed. Dat wil hij wel zijn.
‘Maar,’ zegt opa, ‘een schrijver fantaseert het verhaaltje niet alleen, hij schrijft het ook op.’
‘Met mooie woorden, denk ik,’ zegt Robin.
‘Welnee,’ zegt opa. ‘Je kunt met gewone woorden ook een mooi verhaal schrijven. Je moet de woorden alleen op de goede plek zetten – dat is de kunst.’

En er is nog iets dat Sjoerd Kuyper heel knap doet en dat de boeken zo herkenbaar maakt: hij vertelt alles vanuit Robin. Dus als zijn vader of moeder boos zijn, dan merk je dat pas als Robin schrikt of moet huilen, omdat papa roept: ‘Druiloor! Ben je nu helemaal gek geworden!’ Daardoor ga je Robin nog meer begrijpen en hem nog liever vinden. Robin wordt een beetje je beste vriendje. Je zou wel met hem willen spelen, zijn zusje Suze even vast willen houden of net zo stout en bijdehand willen zijn als Robin soms is. Leuk zou dat zijn: dan zijn de leukste kleuter van het land en de leukste verzonnen kleuter van het land vriendjes. En dat heet het volgende boek: ‘Robin en ...’ Bel jij Sjoerd Kuyper op om te vragen of hij tóch nog één boek schrijft over Robin?

Linda.

 


‘Robin en Knor’
Sjoerd Kuyper
Illustraties: Sandra Klaassen
Leopold, 1997
978 90 258 3980 0

Bundel van de drie boeken: ‘Robins zomer’, ‘Robin en Suze’ en ‘Robin op school’

‘Robin en Knor in de winter’
Sjoerd Kuyper
Illustraties: Sandra Klaassen
Leopold, 2000
978 90 258 3813 3

Bundel van de drie boeken: ‘Robin en Sinterklaas’, Robin en God’ en ‘Robin en opa’

‘Robin is jarig’
Sjoerd Kuyper
Illustraties: Sandra Klaassen
Leopold, 2001
978 90 258 3464 7

‘Robin is verliefd’
Sjoerd Kuyper
Illustraties: Sandra Klaassen
Gottmer, 2007
978 90 468 0069 0

‘O rode papaver, boem pats knal!’
Sjoerd Kuyper
Illustraties: Marije Tolman 
Lemniscaat, 2011
978 90 477 0318 1

 

.
.