Recensiewedstrijd Amersfoort

Terug naar lijst

 

De laatste zaterdag van de Kinderboekenweek was een spannende middag voor de prijswinnaars van de recensiewedstrijd. De Algemene Boekhandel in Amersfoort had scholen gevraagd leerlingen een recensie te laten schrijven over hun lievelingsboek. En dat hadden ze gedaan. Vooral de leerlingen van de Joost van de Vondelschool en het Van Oldenbarneveldtgymnasium hadden hun best gedaan. Grappig was de keuze van de boeken: geen Francine Oomen en niet een keer Paul van Loon. Maar wel een leuk stuk van Toke Engels over ‘Het ei van oom Trotter' van Marc de Bel, een recensie over ‘Oorlogswinter' en een spannende recensie van Jeilie Chen over ‘Stravaganza' van Mary Hoffman. Laura Oskam van het Johan van Oldenbarneveldt gymnasium schreef een pakkend verhaal over ‘Aan de bal' van Lieneke Dijkzeul.

En wij mochten uit deze vier winnaars nog een winnaar voor Leesfeest kiezen. Eigenlijk was de keuze niet erg moeilijk. Drie recensies waren heel goed, maar één recensie sprong er direct uit. En het leuke is dat de recensie nu echt op www.leesfeest.nl. staat. Tussen alle recensies van onze volwassen, professionele kinderboekenkenners staat de recensie van...

Paul van Veldhuyzen van de Joost van den Vondelschool in Amersfoort.

Lees de recensie hier!

Een supergoed verhaal over ‘Oorlogswinter' van Jan Terlouw. Lees zelf maar hoe mooi Paul, zonder iets te verklappen, over het boek schrijft en waarom het boek hem zo raakte.

Maar toch nog even kort iets over twee andere opvallende recensies. Lai Fan Kwik, die op haar 64ste nog een fervent kinderboekenlezer is, schreef ontroerend over ‘Kees de Jongen' van Theo Thijssen: '‘Kees de jongen' was mijn eerste boek. We waren thuis zo arm als mieren, dus zakgeld was er niet bij. Wel mochten we het statiegeld van de flessen houden. Prismapockets kostten in de tijd 1,25 (gulden dus) een enorm bedrag. Ik spaarde zelfs het zwart op wit uit mijn mond'. Mevrouw Bakker-Tuyl Schuitemakers schreef een recensie over een wel heel oud kinderboek: ‘De wereldreis van Bulletje en Bonestaak' van A.M. de Jong. Een soort stripverhaal uit 1930! Geen kinderachtige verhaaltjes hoor. ‘De zeerovers die in het verhaal voorkomen, slaan bijvoorbeeld elkaars hoofden er zo af. Het ene hoofd belandt precies op de nek van de andere.' Mevrouw Bakker had er toen van genoten en dat had ze mooi verwoord in haar recensie.

Marjolein.

 

 

.
.