Poeh, poeh!

Terug naar lijst

Misschien wel de meest geliefde teddybeer op aarde vierde op 14 oktober 2001 zijn vijfenzeventigste verjaardag. Winnie-de-Poeh, de beer die altijd tijd heeft voor 'een hapje van het één of ander' en die met zijn vrienden Iejoor, Knorretje, Teigetje, Konijn en Christoffer Robin de meest leuke avonturen beleeft. Schrijver A.A. Milne bedacht zijn verhalen niet zelf, zo vertelde hij eens. Milne keek naar zijn zoontje Christoffer Robin en schreef alles op wat hij zag. De echte Christoffer Robin praatte in werkelijkheid ook met zijn knuffelbeesten en Milne zag hierin het begin van het schitterende verhaal over Winnie-de-Poeh.

Eigenlijk had Milne helemaal niet het idee een kinderboek te maken. De Engelse krant 'Evening News' had hem gevraagd een kort verhaal te schrijven. Dat wilde niet erg vlotten. Milne kon niets aardigs voor in de krant verzinnen, tot het verhaal over Poeh plotseling in hem op kwam. Het was dan wel een kinderverhaal, maar omdat hij al zo lang zat te ploeteren en het maar niet wilde lukken besloot hij dit verhaal toch maar in te leveren.
Het werd een succes. 14 oktober 1926 verscheen zijn eerste boek 'Winnie-de-Poeh'. Een wereldwijde kaskraker. En ook de exemplaren van 'Het Huis in het Poeh-hoekje' gingen als warme broodjes over de toonbank. De boeken werden geïllustreerd door Ernest Shepard. Hij gaf Winnie-de-Poeh zijn eigen gezicht.

Veel kinderen kennen Poeh uit de films van Walt Disney. De productiemaatschappij kocht de rechten voor een tekenfilm op en ook de films werden een ware hype. Dit succes mocht schrijver Milne niet meer meemaken. Hij overleed in 1956. Nu viert Poeh dan zijn vijfenzeventigste verjaardag. Al mag de beer dan een behoorlijke leeftijd hebben bereikt, hij blijft erg grappig. De verhalen worden nog steeds graag door kinderen gelezen. Als je Poeh nog niet kent is het zeker de moeite waard eens een boek over hem te lezen.

Ter gelegenheid van de verjaardag van Poeh heeft uitgeverij Van Goor het boek 'Waar Poeh vandaan kwam' uitgegeven. Hierin lees je het levensverhaal van Winnie-de-Poeh.

Bas.
 

.
.