Overal is iets te zien!

Terug naar lijst

Kun je een (prenten)boek zonder tekst een écht boek noemen? Wat denk jij?

Als je stiekem nog een beetje twijfelt, duik dan maar eens heel snel in de zes betoverende tekstloze prentenboeken die we nu gaan bespreken. In deze special gaan we dromen, verzinnen en mijmeren. We gaan kijken, turen en staren naar de mooiste verhalen zonder woorden…

De wereld rond
Misschien wel het allerbekendste tekstloze prentenboek is ‘De gele ballon’ van Charlotte Dematons. In dit schitterende zoekboek ga je op allerlei platen op zoek naar de gele ballon. Waar zie je de gele ballon in de woestijn? En op zee? En in de bergen?
En zie jij misschien ook die helikopter? De schoolbus? De piramide? Het vliegend tapijt?
Je zweeft over de jungle, de Zuidpool, de stad en nog zoveel meer mooie plekken op de wereld. Charlotte Dematons tekent zo gedetailleerd dat je nooit uitgekeken raakt. ‘De gele ballon’ is een klassieker – een tekstloos prentenboek dat bij iedereen in de boekenkast móét staan! Extra leuk: er is ook een supergrote kartonversie van het boek in de boekhandels en bibliotheken te vinden. Hup, achter die ballon aan!

Twee beren en hun avonturen
Houd jij van filosoferen en eigen verhalen bedenken? Dan is De boomhut van Ronald en Marije Tolman echt jouw boek.
Een ijsbeer zwemt naar een eenzame boomhut midden in de oceaan. Is de ijsbeer ergens voor op de vlucht? Of gaat-ie gewoon naar huis of misschien bij iemand op visite? Op de volgende pagina komt ook een bruine beer aan in een bootje… Vervolgens lezen de beren samen boeken, krijgen ze bezoek van flamingo’s, panda’s en uilen en vangen ze sneeuwvlokjes uit de lucht als de sneeuw zachtjes over hen neervalt. Er zijn weinig Nederlandse illustratoren die zo lief, betoverend en ontroerend kunnen tekenen als Marije Tolman. Ze won dan ook samen met haar vader Ronald vele prijzen voor ‘De boomhut’.

Schuilen bij de schildpad
Een andere illustrator die ontzettend goed is in het maken van tekstloze prentenboeken is Mark Janssen. Hij maakt prentenboeken waarin verschillende kinderen telkens een spannend avontuur beleven met een bijzonder dier, zonder dat ze dat écht door hebben… Zo ook in het magische Eiland. Een meisje, haar vader en hun hond spoelen aan op een eiland. Maar zo’n bijzonder eiland heb je nog nooit gezien…
Laten we maar niet verklappen wie of wat voor eiland dat dan precies is. Of gluur anders maar eens naar het omslag. ‘Eiland’ is net als ‘De boomhut’ een ideaal prentenboek om bij weg te dromen en een eigen verhaal te verzinnen. Prikkel je fantasie, laat je meenemen door al die mooie kleurexplosies en ga samen met het meisje en haar vader op reis!


Smullen van de taart
Wie houdt er nou niet van taart? Aardbeientaart, slagroomtaart, appeltaart of juist een lekkere chocoladetaart… Thé Tjong-Khing is er ook gek op. Hij maakte namelijk drie tekstloze prentenboeken over taarten. ‘Waar is de taart?’ is de eerste. De taart van meneer en mevrouw Hond wordt gestolen. Wie heeft het gedaan? En waarom huilt het konijntje? Heeft het misschien iets te maken met de pesterige apen die spullen afpakken of juist niet? Eindeloos kijkplezier gegarandeerd met de prentenboeken van Thé Tjong-Khing. Net als bij ‘De gele ballon’ kun je eindeloos zoeken en lachen om de kleine grapjes. En heb je ook Vos en Haas gevonden? En de draak? De slang? Je hoort het: aan de slag! En als je een mooi verhaal hebt bedacht, kun je jezelf als beloning op een lekker stuk taart trakteren.

Briefjes in de jungle
Een ziek jongetje wordt meegenomen door een vriendinnetje. Ze gaan een schitterende reis maken door prachtige landen en werelden. Linde Faas neemt je mee in haar uitbundige fantasiewereld. Waar zou jij wel willen blijven? Hoog in de donkere wolken, op weg naar de maan? In die kleurrijke jungle? Hè, wat voor paarse staart verstopt zich daar nou net tussen de struiken in de jungle? En wat zijn dat voor bijzondere vissen in de zee? ‘Ik neem je mee’ is een dromerig verhaal voor de fans van ‘De boomhut’ en ‘Eiland’.​Voetballen of naar de bibliotheek
Een van de leukste tekstloze prentenboeken van de afgelopen jaren is misschien wel Zaterdag’ van Saskia Halfmouw. De illustratrice van ‘Foeksia de miniheks’ maakte een kijk- en zoekboek over de leukste dag van de week en wat je dan allemaal kunt doen. Een voetbalwedstrijd spelen, naar de markt, naar zwemles, naar de bibliotheek… De tekeningen van Saskia hebben iets ontroerends, iets waar je ontzettend blij van wordt. Iedereen gaat weleens naar de supermarkt of speelt buiten op het pleintje, en je kunt dan ook eindeloos kijken naar de platen en telkens iets herkenbaars vinden. En heb je alle sprookjes- en boekfiguren ook al gespot? Nee? Vlug, waar zie jij Assepoester?Bedenk, verzin, fantaseer!
Het meest geweldige aan een tekstloos prentenboek is natuurlijk dat het verhaal niet vaststaat. Jij maakt het verhaal! Jij bent de schrijver! Samen met je vrienden, (groot)ouders, juf of meester kun jij helemaal los in het bedenken van de meest spannende, ontroerende en grappige avonturen. Waar komen de flamingo’s van ‘De boomhut’ vandaan? En zou dat jongetje uit ‘Ik neem je mee’ nu voor altijd bij zijn vriendinnetje blijven, of gaat hij toch weer terug naar huis… En voor wie koopt die mevrouw bloemen in ‘Zaterdag’? Het is aan jou!

Er zijn zoveel dingen die je met tekstloze prentenboeken kunt doen. Je eigen verhaal bedenken. Maar ook het geweldige spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ spelen. Of bedenk een raadseltje over iets wat je op de tekening ziet: ‘Het is paars en het ligt in de supermarkt’ of ‘Het is rond en hangt in de lucht’. Los jij het raadsel op? Bekijk eens hoe de dieren en personages zich voelen. Hoe voelt het als je aanspoelt op een onbewoond eiland? Bespreek het samen met een goede vriend of vriendin. Je kunt uren kletsen over de mooie platen die je ziet. Heb jij bijvoorbeeld weleens een luchtballon gezien? Of heb je weleens een boomhut gemaakt?

Je weet wat je te wachten staat. Hup, naar de boekhandel of bibliotheek voor jouw favoriete tekstloze prentenboek!

Lizan.

.
.