Over Gatty krijg ik de meeste brieven

Terug naar lijst

Wie heeft er nog niet van Arthur gehoord? Die jongen met zijn zienersteen die met een razende vaart kinderboekenland veroverde? Nee? Dat kan haast niet. Van het eerste boek over deze bijzondere jongen, 'Arthur-de zienersteen', werden vorig jaar binnen een paar weken tienduizend exemplaren verkocht. Enkele weken geleden kwam ook deel twee uit, 'Arthur-in het tussenland'. Kevin Crossley-Holland, de schrijver van de boeken, was ter gelegenheid daarvan een paar dagen in Nederland. En Leesfeest zou Leesfeest niet zijn als wij daar niet dankbaar gebruik van hadden gemaakt. Geri bezocht de charmante schrijver in zijn hotel in Amsterdam. Een gesprek over zijn jeugd, zijn inspiratie en…over een vierde boek na de Arthur-trilogie.

Duizenden kinderen wereldwijd lezen de boeken van Crossley-Holland. Maar zelf hield de succesvolle schrijver toen hij klein was niet van lezen: "Ik was meer bezig met buitenspelen. Ik hield van cricket en tennis. Gewoon tijd doorbrengen met vrienden. Mijn vader vertelde mij en mijn zus wel veel verhalen. Hij deed dat half zingend en speelde erbij op zijn harpje. In het Nederlands heet dat volgens mij 'zingzeggen'. De mooiste verhalen waren die over koning Arthur. Later vertelde ik ook aan mijn eigen kinderen verhalen. Ik denk dat alle ouders erg teleurgesteld zijn als hun kinderen daar te oud voor worden. Ouders genieten er net zoveel van als hun kinderen."

Toch begon de interesse van Crossley-Holland in de oudheid niet geheel bij de verhalen die zijn vader over koning Arthur vertelde. Doorslaggevend was een klein museum dat hij had in een schuurtje in de tuin. "Het was een klein schuurtje, maar ik noemde het heel trots 'mijn museum'. Samen met mijn zus heb ik het opgeruimd en er oude potjes en munten in gezet. Mijn opa had een oud schild gevonden in een plaatselijk antiekwinkeltje en het aan mij gegeven voor in mijn museum. Ik ben het toen gaan poetsen en poetsen en langzaam maar zeker kwam er een nors gezicht tevoorschijn in het midden van het schild. Het was een kruisvaarderschild uit het midden van de dertiende eeuw. Ik was er natuurlijk vreselijk mee in mijn nopjes. En dus ook ontzettend teleurgesteld toen mijn vader het verkocht aan de Tower of London. Ik denk dat met dat object mijn fascinatie voor oudheid echt begonnen is. Want met een voorwerp uit een andere tijd kun je zeggen; wie, wat, waar, wanneer? Als je er rustig naar kijkt en een beetje dagdroomt begint het zijn eigen verhaal te vertellen."

De hoofdpersoon de boeken van Crossley-Holland, Arthur de Caldicot, is veertien jaar. Hij heeft als schildknaap in opleiding veel verantwoordelijkheden en mensen lijken oprecht naar hem te luisteren. Dat is heel anders dan hoe het tegenwoordig werkt. "Van kinderen werd verwacht dat ze zich gedroegen als kleine volwassenen. Ze hadden geen lange jeugd zoals kinderen die nu hebben. De meeste kinderen in het jaar 1200 gingen niet naar school en leerden dus niet lezen en schrijven. Kinderen moesten helpen met zaaien en oogsten. Het dorpsmeisje Gatty uit het boek, is hier een goed voorbeeld van. In een bepaald opzicht is zij het 'sociale geweten' van Arthur de Caldicot. Hij is gek op haar en ziet hoe dapper Gatty is en hoe weinig kans zij heeft om ooit een ander leven te krijgen. Arthur en Gatty moeten ook zitting nemen in de jury tijdens rechtspreken (iedereen in die tijd vanaf twaalf jaar, red.). Voor een twaalfjarige is het natuurlijk moeilijk om een oordeel te vellen of iemand wel of niet schuldig is. Helemaal als je kijkt naar wat voor een straffen er in die tijd gegeven werden. Als je wat gestolen had, dan werd je hand eraf gehakt. Dus ja, er was zeker op jonge leeftijd al een grote verantwoordelijkheid bij kinderen."

Soms als je een boek erg mooi vindt, is het haast zonde om het uit te lezen. Stel je voor dat je de schrijver bent, hoe moeilijk het is om de laatste bladzijde te schrijven. "Ik ga Arthur vreselijk missen. Ik doe zo'n vijftien maanden over een boek. Bij elkaar ben ik met de trilogie misschien vijf jaar bezig. Er zijn veel karakters, ik voel me soms net een jongleur. Ik moet alle personages in de lucht houden en zorgen dat ik er niet een laat vallen. Je leert de karakters erg goed kennen en ik ben erg op ze gesteld. Op allemaal, zelfs de zwijnen als Sir William. Als ze hier nu in deze tuin in Amsterdam binnen zouden stappen dan zou ik, en sommige van mijn lezers, weten wat ze zouden zeggen. Op een bepaalde manier zijn ze mijn vrienden en zijn we elkaars gezelschap. Ik heb Arthur en Gatty zo goed leren kennen dat als ik stil blijf en geen haast maak zij hun eigen verhaal vertellen."

Om de personages niet te hoeven missen heeft Crossley-Holland iets bedacht. En dat 'iets' zullen zijn fans wel erg op prijs stellen. "Ik ben nog niet klaar met de personages, daarom komt er nog een vierde boek, maar dan over Gatty. Over haar krijg ik de meeste brieven, blijkbaar interesseert ze mij net zoveel als mijn lezers. Ze heeft humor en staat stevig in haar schoenen. Maar ze heeft wat hulp nodig, want als meisje in de dertiende eeuw had je niet veel mogelijkheden. Je hebt het gevoel dat ze beter verdient. Ik ben op zoek gegaan naar een manier waarop ik haar kan helpen en ik denk dat dat gelukt is. Arthur zal ook in het boek een belangrijke rol krijgen naast Gatty."

Op Leesfeest werd eerder het boek 'Arthur-de zienersteen' gerecenseerd.

Geri.

Noot van de redactie: inmiddels zijn we een paar jaar verder en is inderdaad na de Arthur-trilogie het boek 'Gatty' verschenen. Ook van dit boek vind je een recensie op Leesfeest!

 

.
.