Oranje boven!

Terug naar lijst

Binnenkort is het Koningsdag, dan vieren we de verjaardag van onze koning Willem-Alexander. Maar ook dat we trots zijn op Nederland. We eten oranje tompoezen, doen spelletjes of gaan naar de vrijmarkt. Deze special gaat over koningen en koninginnen en prinsen en prinsessen, maar ook over Nederland.

‘Leve de koning!’ is een boek vol losse verhalen over prinsen en prinsessen Van Oranje. Het is een soort geschiedenisboek, maar dan gemaakt van verhalen, geschreven door Arend van Dam. Het eerste verhaal gaat over Willem, de zoon van Frederik Hendrik. Het verhaal speelt zich af in het jaar 1641. De veertienjarige Willem krijgt een schilderij te zien dat helemaal uit Engeland is gekomen. Het is een portret van Maria, een dochter van de Engelse koning. Ze is pas tien jaar oud. Willem en Maria zullen samen trouwen, ook al hebben ze elkaar nog nooit ontmoet: ‘Een huwelijk tussen Willem en Maria is eigenlijk een huwelijk tussen Engeland en Holland. Daar gaat het om’. Het laatste verhaal speelt zich af in 2011. Daarin gaan de drie kinderen van Willem-Alexander naar hun oma Beatrix. Ze dromen over later en wie er dan koning en later koningin zal worden. Tussen het eerste en laatste verhaal kun je lezen over de verschillende koningen en koninginnen die Nederland gehad heeft. De tekeningen van Georgien Overwater zijn vaak grappig om te zien. Zo zie je bijvoorbeeld Beatrix die het liefst boerin had willen worden.
Een boek dat gaat over het land waar koning Willem Alexander regeert is ‘Holland op z’n mooist’. In dit tekstloze boek wordt je uitgenodigd heel goed naar de mooie illustraties te kijken. De achtergrond, de verschillende landschappen die als decor dienen voor de tekeningen, zijn bekende schilderijen. Deze schilderijen zijn gemaakt door kunstenaars die zich de Haagse School noemden. Een oude wandelaar loopt door het Hollandse landschap. Onderweg maakt hij van alles mee. Zo springt hij bij een oudere mevrouw achter op de fiets en wordt op haar verliefd. Samen gaan ze naar het Gemeentemuseum in Den Haag om daar een tentoonstelling te bezoeken. De tekeningen zijn gemaakt door Charlotte Dematons.
Dezelfde illustratrice is verantwoordelijk voor de mooie tekeningen in het boek ‘Nederland’. Dit zoekboek staat vol grappige en bijzondere details die je veel leren over Nederland. Zo leer je ons land op een andere manier kennen. Onze belangrijke tradities zijn in de tekeningen te zien. Er is ook een illustratie die gaat over Koningsdag. Je ziet koning Willem-Alexander en zijn vrouw Maxima, en de verschillende manieren waarop deze feestdag in Nederland wordt gevierd. Bijvoorbeeld met een vrijmarkt of met spelletjes zoals koekhappen en zaklopen. Beide boeken van Charlotte Dematons zorgen voor uren kijkplezier.

Als je echt iets wil leren wat je nog niet wist over Nederland, dan moet je ‘De wortels van oranje’, geschreven door Marc ter Horst een keer lezen. Dit boek staat vol weetjes over ons kleine landje. Ieder feitje of weetje staat uitgelegd op één pagina tekst. Op de andere pagina staat steeds een tekening gemaakt door Wendy Panders. De illustraties zijn grappig en doordat er af en toe een beetje tekst bij staat, ook erg leerzaam. Door het boek te lezen kun je veel verrassende dingen te weten komen. Bijvoorbeeld dat er in zoute drop minder zout zit dan in zoete drop. In zoete drop zit meer suiker, daardoor proef je het zout niet. Maar je leert ook dat het best bijzonder is dat er zoveel fietspaden in Nederland liggen. Ons land is een echt paradijs voor mensen die graag fietsen. Helaas zijn er ook minder leuke dingen gebeurd in Nederland. Daarover gaat bijvoorbeeld het stukje dat vertelt over de Hongerwinter: ‘In de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog stierven veel mensen van honger en kou. Voedsel en brandstof waren schaars’.

Vragen als ‘Waarom hebben we een koning?’ of ‘Wat doet de koning eigenlijk?’ worden beantwoord in het boek ‘Leve de koning(in)!’. Het boek is verdeeld in negen verschillende hoofdstukken waarbij er steeds één vraag centraal staat. Wist je bijvoorbeeld dat een koning drie hoofden heeft: ‘Het klinkt raar, maar toch is het zo. Niet echt natuurlijk, maar in zijn werk. Dit zijn de drie hoofden. De koning is: 1 staatshoofd; 2 volkshoofd; 3 familiehoofd. In het boek wordt uitgelegd dat de koning allerlei taken vervuld. Soms in naam van het hele land, soms in naam van zijn eigen familie. Dit boek is geschreven door Reinildis van Ditzhuysen. Zij heeft veel scholen bezocht en merkte dat kinderen het koningshuis reuze interessant vinden, maar er eigenlijk weinig vanaf weten. Op een grappige maar duidelijke manier vertelt ze van alles over het ontstaan van het koninkrijk en hoe het in de toekomst zal zijn. Zodra je dit boek hebt gelezen weet je alles van ons koningshuis en de geschiedenis daarvan. Achterin het boek staan moeilijke woorden uitgelegd en af en toe staat er een tekening in het boek, gemaakt door de auteur zelf.

Wil je lekker weg kunnen dromen bij de mooie tekeningen van Charlotte Dematons, of juist informatie over het ontstaan van het koningshuis? Met deze boeken kan het allebei. Veel leesplezier!

Ingrid vd H.

‘Leve de koning!’
Arend van Dam

Houten, Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN: 978 90 003 13884
Met illustraties van Georgien Overwater

‘Holland op z’n mooist’
Charlotte Dematons

Amsterdam, Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 67539
Met illustraties van de auteur

‘Nederland’
Charlotte Dematons

Amsterdam, Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 47 704980
Met illustraties van de auteur

‘De wortels van Oranje’
Marc ter Horst

Tielt, Lannoo, 2017
ISBN: 978 94 01 443029
Met illustraties van Wendy Panders

‘Leve de koning(in)!
‘Reinildis van Ditzhuyzen

Amsterdam, Balans, 2013
ISBN: 978 94 6003 5715
Met illustraties van de auteur

.
.