Opa en Oma special

Terug naar lijst

Stel nou dat een van je voorvaderen in 1673 het zwaard van een beroemde musketier probeerde te krijgen. En stel nou dat jouw opa op zoek is naar dat historische zwaard van d’Artagnan. Dat zou stoer zijn, toch? Mij lijkt het geweldig om een avontuurlijke opa zoals opa Ber uit ‘Code M’ te hebben. Ik zou maar wat graag samen met hem uitpuzzelen waar het zwaard verborgen ligt. Helaas heeft Isabel in het boek minder geluk: haar opa belandt na een auto-ongeluk in het ziekenhuis. Maar zonder hem gaat ze tóch dapper op zoek naar het zwaar. Zo opa, zo kleindochter! Leuk om te weten: Ineke Mahieu heeft dit boek gebaseerd op het eerder bestaande filmscenario.
Karine.

Een opa om nooit te vergeten Dit prentenboek gaat over iets verdrietigs: de opa van Joost is gestorven en ligt in zijn kist in de voorkamer. Als Joost dat ziet, springen er tranen in zijn ogen. Zijn moeder geeft hem de rode zakdoek van opa. Door die rode zakdoek herinnert Joost zich een heleboel fijne dingen die hij samen met zijn opa deed: verstoppertje, een piratenschip bouwen, cowboy spelen en logeren. De prachtige tekst en sfeervolle tekeningen bieden troost voor als je opa (of oma) overlijdt. Het maakt emoties los, maar gaat vooral over de mooie herinneringen die je samen hebt, en die je nooit zult vergeten.
Carlijn.

‘Help me!’ Red me! Zeg dat je mijn opa bent!’ smeekt Kruimel Leeuwenhart als soldaten van Tengil hem op de hielen zitten. En Mattias drukt Kruimel tegen zich aan en zijn armen voelen als een bescherming tegen ieder denkbaar kwaad.
‘De gebroeders Leeuwenhart’ van Astrid Lindgren is het mooiste en spannendste boek dat bestaat. In zo’n boek heb je een opa nodig die in een klein wit huisje woont en soep voor je maakt en zo nu en dan zijn armen om je heen slaat. Ook al is Mattias niet de echte opa van Kruimel, hij is wel de beste opa die je je kunt wensen!
Lidewij.

Floortje (Flop) uit ‘Noem mij maar Flop!’ van Corry Hafkamp is opgegroeid bij haar strenge tante Cato (tante Katauw). Als tante Katauw Flop dumpt bij haar onbekende grootmoeder, gaat er een wereld voor haar open. Grommel is een oma die het geloof in elfjes en kabouters nooit is kwijtgeraakt, die weet hoe je de allerbeste verjaardagsfeestjes kunt geven en vooral: die van haar kleindochter houdt zoals ze is. Dankzij Grommel ontdekt Floortje dat ze helemaal geen flop is, maar een meisje boordevol fantasie en talenten. Ik wens alle kinderen ter wereld zo’n fantastische oma toe!
Eefje.

De opa van Melle in ‘De gorgels’ mag dan wel een verstrooide professor lijken, met zijn lang, wit krullend haar (‘Alsof het ontploft was!’) en zijn enorme bril, maar bijzonder is hij zeker! Vroeger had opa superogen waardoor hij Gorgels kon zien, net als Melle nu. Opa Krulman schiet Melle en de Gorgels te hulp wanneer deze vriendelijke wezentjes die ’s nachts over kinderen waken, bedreigd worden door de vieze Groenlandse Brutelaars. En opa woont ook nog eens op Het Eiland, de mooiste plek van Nederland. Dát is nog eens fijn op bezoek gaan. Zeker als oma ook nog de lekkerste pannenkoeken bakt!
Lizan.

De opa van Robin zit vol verhalen. Robin weet heus wel dat hij er de helft bij verzint. Maar opa vertelt zo mooi, dat het soms toch wel heel erg echt lijkt… Voor het toch al warme, knusse gezin van Robin en zijn babyzusje Suze, bedacht schrijver Sjoerd Kuyper ook nog eens een lieve oma en een opa die van grapjes houdt. Dat zijn nooit grapjes om Robin uit te lachen: het leuke aan opa is juist dat hij de kleine Robin serieus neemt. Aan alles is te merken hoeveel opa van Robin houdt, en andersom: een prachtige band hebben ze samen!
Juulke.

De opa uit ‘Mijn opa is een boom’, lijkt op een boom. Hij is net zo groot en sterk. Opa weet veel van vogels. Hij vertelt er graag over en maakt daar dan grapjes bij: ‘Een wc-eend kan niet vliegen!’. De hoofdpersoon houdt veel van zijn opa, ze hebben samen veel plezier, ze lachen, praten en zingen. Op een dag lukt het opa niet meer om met het jongentje te spelen. Opa is snel moe en wordt vergeetachtig en blijft zitten in zijn stoel. Hoewel opa niet meer kan spelen en lachen, kun je hem nog wel lekker knuffelen!
Ingrid van der Heijden.

In ‘Hier waakt oma’ van Stefan Boonen gaat ‘Kleintje’ samen met zijn broertjes en zusjes een weekend naar oma toe. Oma woont ergens ver weg in een oud huis in een bos. Oma is geen nette lieve vrouw zoals haar chagrijnige buurman meneer Bordjes. Kleintjes oma is hartstikke gek. De ene keer is ze een heks die Kleintje en zijn broertjes en zusjes ’s ochtends uit hun bedden jaagt. De andere keer is ze een wolf die als een wild beest de kinderen aan het schrikken maakt in het bos. Maar een weekend bij oma is vooral gewoon heel erg gezellig. Oma is dol op haar kleinkinderen en zorgt ervoor dat Kleintje en de rest van de kinderen een onvergetelijke tijd beleven!
Eva.

Madelief gaat in ‘Krassen in het tafelblad’, geschreven door Guus Kuijer, bij haar opa logeren. Haar oma is net overleden, maar die heeft ze bijna niet gekend. De moeder van Madelief had ruzie met oma. Daarom ging Madelief eigenlijk nooit bij haar grootouders bezoek. Met opa kan Madelief het goed vinden. Ze praten veel en opa bakt pannenkoeken. Of, dat probeert hij, maar hij is er niet bepaald goed in. Dan vindt Madelief het tuinhuisje van haar overleden oma. Oma heeft van alles achter gelaten. Madelief gaat op onderzoek uit. Was haar oma echt zo zuur? Madelief komt achter haar grote geheim…
Fannie.

Mijn lievelingsopa is opa van Kitty uit ‘Onder volwassenen’ van Sophie Dahl. Ze noemt haar opa in het boek Bestepapa en eigenlijk is hij ook degene die het meest voor haar zorgt. Hij kan soms heel streng zijn, maar heeft ook een fantastische bulderende lach. Een beetje zoals mijn opa vroeger was. ‘Wat!?’ Zei hij dan. ‘Je hebt een acht gehaald voor je wiskundetoets? Dat is toch veel te hoog, dat is toch nergens voor nodig.’ Als ik mijn eigen opa mis lees ik gewoon een beetje over Bestepapa en dat is toch wel het mooiste wat een boek voor je kan doen. 
Eline.

De oma van Jubelientje, de opa van Robin, opa en oma Pluis, de oma van Binkie, opa Donderbus, de oma van Bastiaan Big... Er zijn zo veel leuke opa's en oma's in kinderboekenland, dat ik eigenlijk niet kan kiezen. Gelukkig heb je soms ook weleens mazzel en hóéf je niet te kiezen, omdat er een boek bestaat waar ze allemaal in staan. 'Het grote opa- en omaboek' is zo'n boek. Het zit bomvol voorleesverhalen van verschillende bekende schrijvers en illustratoren, zodat je elke keer weer opnieuw kunt besluiten of je zin hebt in een gekke, stoere, hippe of gewoon heel lieve opa of oma.
Marlous.

In ‘Jubelientje en haar liefste oma’ van Hans Hagen, vindt de oma van Jubelientje eigenlijk alles wel goed. Ze is niet voor niets de liefste oma! Het laatste dropje opeten, een kussen openknippen, keten in de auto: wat Jubelientje ook doet, oma wordt niet boos. Maar ze weet wel precies hoe ze het Jubelientje betaald moet zetten. Als een zweterige Jubelientje en Dirk-Jan een fopplas gedaan hebben in bed, zodat oma ze eindelijk onder de koude douche zet, trapt oma daar niet in. Ze gooit zonder pardon twee bekers koud water over de twee heen. ‘Een fopdouche voor een fopplas.’ En met dat gekeet op de achterbank van de auto weet ze ook wel raad. Oma doet gewoon net of ze achtervolgd worden door de politie. Jubelientje en Dirk-Jan verstoppen zich dan snel en blijven muisstil. Net goed!
Kim.

De meeste oma’s en opa’s kunnen er geen genoeg van krijgen: vertellen over vroeger. Maar de opa’s van Dirk uit het prentenboek ‘De beste, geweldigste, meest fantastische opa’s ter wereld’ maken het wel heel bont. De hele dag proberen ze elkaar te overtreffen door op te scheppen over hoe slecht ze het vroeger wel niet hadden. Het ene verhaal is nog ongeloofwaardiger dan het andere. Schrijver Jan Paul Schutten en tekenaar Kees de Boer maken dat je niet genoeg kunt krijgen van deze hilarische opa’s. Waar blijft het volgende deel?!
Mirjam.

.
.