Op een onbewoond eiland…

Terug naar lijst

Loopt niemand voor je neus! Ja, je voelt je er blij want… je hebt alle tijd om lekker te lezen! Of je nu deze vakantie afreist naar een onbewoond eiland, met je ouders naar de camping in Frankrijk gaat, of gewoon lekker thuisblijft: deze boeken moeten écht mee in jouw koffer volgens de redactie van Leesfeest. Kom maar op met die kokosnoten, palmbomen, zon, zee en koude limonade! Veel (lees)plezier deze zomer!

Als je naar een onbewoond eiland gaat, kun je het beste een boek meenemen dat ook na tien keer lezen nog leuk blijft. En als je daar in je eentje zit, is het fijn om in ieder geval het idee te hebben dat je niet alleen bent. Met de boekenserie ‘4 vriendinnen 1 spijkerbroek’ van Ann Brashares is dat allemaal geregeld. Het wel en wee van de vriendinnen Lena, Carmen, Tibby en Bridget is geschreven met een flinke portie humor, maar wordt nergens flauw of oppervlakkig.  Wel luchtig: ideaal dus als het zo warm is dat de apen uit de palmbomen vallen!
Juulke.
Ik ga deze zomer graag mee met De Kleine Kapitein op zijn schip de Nooitlek. Hij vaart samen met zijn kameraden Marinka, dikke Druif en bange Toontje het avontuur tegemoet. De eilanden waar zij terechtkomen zijn allesbehalve onbewoond, en ze zijn niet bang te ontdekken wat en wie er allemaal schuilt. Behalve bange Toontje dan, die verstopt zich bibberend in het ruim. Zou het lukken alle schipbreukelingen van de Grijze Schipper terug te vinden? Zullen ze door deze reis groter en wijzer worden? Dat ze niet meer naar school hoeven als ze terugkomen? En wat voor vloek hangt er op die schat…?
Één ding is zeker, met de omnibus ‘De grote kleine kapitein’ van Paul Biegel op zak wordt ook jouw vakantie een wilde ontdekkingsreis!
Kelly.
Ik kan maar niet genoeg krijgen van Het zwanenmeer (maar dan anders)’ van Francine Oomen, ik heb het wel twintig keer gelezen – wat nog best meevalt met 93 pagina’s. Het gaat over een drieling van veertien jaar: Sam, Beer en Pip. Ze zijn alle drie compleet verschillend, hun moeder is overleden, en hun vader kampt met een writers block. Alle typische tienerproblemen komen aan bod, maar wel op een luchtige manier. De tekeningen van Philip Hopman voegen nog een vleugje humor toe. Dit boek zou voor mij onmisbaar zijn op een onbewoond eiland, omdat ik het eindeloos kan blijven lezen zonder dat het gaat vervelen, ik er iedere keer weer een andere les uit haal, maar eigenlijk omdat ik gewoon helemaal verknocht ben aan deze aparte, maar geweldige drieling.
Naomi.

Als ik één boek mag mee nemen naar een onbewoond eiland zou de verhalenbundel ‘Misschien wisten zij alles’ van Toon Tellegen bij mij voor heel wat plezier zorgen. Als ik me verveel kan ik met deze bundel 313 keer een nieuw verhaal lezen, dat is bijna een heel jaar lang iedere dag een nieuw verhaal! Het is natuurlijk wel heel leuk en fijn dat ik me dan niet alleen maar hoef te vermaken met één verhaal. En het boek is ook nog nuttig om wat te kunnen leren over de karakters van dieren, die misschien wel op het eiland wonen.
Rachel.

Schotland in de Middeleeuwen. Na de dood van haar grootmoeder gaat Leana bij Juniper wonen. Juniper is anders dan de mensen uit het dorp. Ze heeft boeken, kent verschillende talen en ze weet alles over kruiden en mensen genezen. Aanvankelijk is Leana bang voor haar, maar algauw ontdekt ze dat ze van de bijzondere Juniper heel veel kan leren. Houd je van natuur, geschiedenis en een mooi verhaal? Lees dan ‘Heksenkind’ van Monica Furlong! Installeer je voor een optimale leeservaring buiten in de schaduw van de tent, in de tuin of het park en laat de wind je haren kietelen.
Yvonne.
Als ik zou stranden op een onbewoond eiland zou ik ‘Nim’s eiland’ van Wendy Orr bij me willen hebben. Ten eerste is het een heel fijn, avontuurlijk boek en ten tweede is Nim een grote inspiratiebron als het gaat om leven op een onbewoond eiland. Nim woont met haar vader op zo’n eiland. Ze bestuderen de dieren en planten, doen experimentjes, zorgen voor hun eten en vervelen zich geen moment. Samen met haar beste vrienden, Selkie de zeeleeuw, Chica de schildpad en Fred de leguaan maakt Nim van dat kleine eilandje een waar paradijs. ‘Nim’s eiland’ is daarmee voor mij het ideale (hand)boek voor én over eilandbewoners!
Mirjam.
‘Lampje’ is een sprookjesachtig verhaal over de zee, piraten, zeemeerminnen, een vuurtoren en een meisje dat heel dapper is. Dit boek van Annet Schaap is een van de mooiste boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Na het lezen van ‘Lampje’ wil je gewoon opnieuw beginnen en je nog een keer laten meevoeren door al die prachtige zinnen en die fijne personages. Lampje leert je dat de wereld voor je openligt, zolang je maar trouw blijft aan jezelf. Dat lijkt me een hele fijne gedachte om over te filosoferen op een onbewoond eiland, terwijl zeemeerminnen en piraten je vanuit zee begroeten.
Lizan.
Stel je voor: wit strand, blauwe zee, palmbomen… klinkt goed toch? Het enige wat de vakantie dan nog beter maakt, is een koud drankje en ‘Alleen op de wereld’ van Tiny Fisscher en Charlotte Dematons. Als ik even genoeg heb van al dat zand, dan sla ik het boek open en reis ik met Rémi door Frankrijk en naar Engeland. In het zonnetje leef ik mee met zijn spannende avonturen, met zijn tegenslagen en successen. En omdat ik toch alle tijd heb, kan ik lekker lang wegdromen bij de schitterende illustraties. Zo ben ik op mijn onbewoonde eiland toch niet helemaal alleen op de wereld.
Anne.
Jeff is zeven jaar als hij na school een briefje vindt van zijn moeder Melody: ze is weggegaan. Jeff blijft achter bij zijn verstrooide vader, De Professor. Jaren later komt er een brief: of Jeff die zomer bij zijn moeder wil komen logeren. Jeff is vol verlangen om Melody weer te zien. Maar is zij wel de perfecte moeder uit zijn herinnering? ‘Niemand anders dan ik’ van Cynthia Voigt is een prachtig, gevoelig verhaal over familie en over opgroeien, over verliefd worden en loslaten, over ontdekken wie je wilt zijn en wat echt belangrijk voor je is.
Eefje.
De kinderen uit het boek ‘Borealis’ zijn in een gebied waar je het natuurverschijnsel het Noorderlicht zou kunnen zien. Maar de kinderen zijn daar niet vrijwillig. Uit ieder land is één kind ontvoerd en die zitten samen opgesloten in Borealis. De kinderen hebben het er niet slecht, maar ze vragen zich wel af wat ze daar doen. Joppe en een paar van zijn vrienden proberen zelfs te ontsnappen. Vier dagen lopen ze door de kou terwijl ze erg honger hebben. Helaas worden ze ontdekt en weer meegenomen. Het verhaal van Marloes Morshuis is spannend, zouden de kinderen het experiment overleven?
Ingrid.
Poeh, je zou maar met één boek op een onbewoond eiland belanden, en dan blijkt het een slecht boek te zijn... Nachtmerrie! Met ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ blijft die ellende je bespaard. Annet Huizing heeft heel knap een twee-in-één boek geschreven. Eén: je leest het verhaal van Katinka die haar overleden moeder meer en meer mist. Mooi beschreven, zonder ook maar één woord te veel. En twee: het boek is een soort schrijfcursus. Katinka én jij als lezer krijgen schrijfles van haar overbuurvrouw Lidwien. Dus als je slim bent, neem je ook een schrift mee naar dat onbewoonde eiland. Dan kun je lezen afwisselen met schrijven en verveel je je geen tel. Dat wordt een droomzomer!
Karine.
Kleine beer en kleine tijger wonen aan de rivier, daar waar de rook opstijgt naast de grote boom. Elke dag vist kleine beer en kleine tijger plukt paddenstoelen. Op een dag drijft een bananenkist voorbij. Er staat Panama op: het land uit de dromen van kleine beer. Ze besluiten ernaartoe te gaan. Via allerlei omwegen en fijne ontmoetingen met een vos, een kraai, en haas en een egel belanden ze in het land van hun dromen: Panama. Als lezer weet je dat dit hun eigen huis is, maar het prachtige prentenboek ‘O, wat mooi is Panama!’ van Janosch laat je begrijpen dat het vaak veel meer om de reis gaat, dan om de bestemming. Onderweg kom je immers de mooiste dingen tegen!
Carlijn.
Als je helemaal alleen op een onbewoond eiland zit, is het wel gezellig als je zo nu en dan wat oude vrienden tegenkomt. Vandaar dat ‘Ogen van tijgers’ van Tonke Dragt absoluut mee moet. Dit lievelingsboek wordt namelijk bevolkt door allemaal mensen van wie je meteen houdt, zodra je over ze leest. Jock Martijn, Djoeli Ankh, Daan en Roos, Anna, meneer Akke, Li, de katten Ak en Vlam niet te vergeten. Op een rebel als Bart Doran word je stiekem smoorverliefd. Met een boek als ‘Ogen van tijgers’ hoef je je geen moment eenzaam te voelen.
Lidewij.
Ik zou het liefst ‘Het grote boek van Madelief’ van Guus Kuijer mee willen nemen naar een onbewoond eiland. In dit extra dikke boek staan verhalen over de deugniet Madelief. Madelief is een ontzettend stoer en grappig meisje en beleeft avonturen die heel herkenbaar zijn voor jou en mij. Wanneer ze naar een nieuwe stad verhuist, verveelt ze zich vaak en zonder haar vrienden voelt ze zich eenzaam. Maar haar eerlijkheid en humor slepen haar erdoorheen. Onder het genot van een kokosnoot en met de avonturen van Madelief om me mee te vermaken, zou ik me nooit vervelen op een onbewoond eiland! 
Eva.
Ik ga op reis en ik neem mee … het boek ‘Eilanddagen’, geschreven door Gideon Samson. Een boek over Jakob die door zijn moeder naar zijn vader wordt gestuurd, omdat zij met haar nieuwe vriend op vakantie gaat en hij niet mee mag. Jakobs vader woont op een Grieks eiland, waar hij een restaurant runt. De eerste dagen lijkt het erop dat dit Jakobs meest verschrikkelijke vakantie gaat worden, maar dan ontmoet hij de Griekse jongen Michalís. Michalís heeft een Nederlands vriendinnetje, Puck, die later ook naar Griekenland komt om daar vakantie te vieren. De drie beleven samen hun beste zomer ooit.
Fannie.
Het kan natuurlijk behoorlijk eenzaam worden op een onbewoond eiland. En we weten allemaal dat een mooi liefdesverhaal hét medicijn tegen eenzaamheid is. ‘Eleanor & Park’ van Rainbow Rowell staat met stip bovenaan. Dit liefdesverhaal gaat over twee buitenbeentjes die zo op het eerste gezicht echt niks met elkaar gemeen hebben. Stripboeken en cassettebandjes met muziek brengen hen uiteindelijk samen. De kleurrijk geklede roodharige Eleanor zou willen dat ze zo’n gezin had als Park. Maar de half-Koreaanse en in het zwart geklede Park kan soms ook wel eens gek worden van thuis. Samen weten ze een eigen wereldje te vormen waarin alleen zij bestaan en al hun problemen verdwijnen. Maar weten Eleanor en Park stand te houden te midden van alles wat er om hen heen gebeurt? Deze jonge liefde kun je onmogelijk thuislaten, dus pak maar in!
Kim.
.
.