Met de groeten van Mevrouw Griezel

Terug naar lijst

Natuurlijk ben je wel eens in een boekhandel geweest; een winkel vol boeken voor volwassenen en vaak een apart hoekje met wat kinderboeken. Maar wist je dat er in Nederland bijna dertig winkels zijn met alleen maar boeken voor kinderen? In de meeste steden vind je wel een echte Kinderboekwinkel.

De Arnhemse Kinderboekwinkel bestaat bijvoorbeeld al 29 jaar. In 1983 openden Bart en Carole de Mooij hun eerste Kinderboekwinkel in de Weverstraat. Carole was eerder in de Kinderboekwinkel in Groningen geweest en werd daar verliefd op kinderboeken, of op het beroep van kinderboekverkoper, of misschien wel op allebei. Ze haalde haar broer Bart over om zijn baan op te zeggen en samen met haar een eigen Kinderboekwinkel te beginnen.
Dat ging hartstikke goed. Niet alleen kinderen en hun ouders kwamen graag boeken bij hen kopen, maar ook beroemde (en iets minder beroemde) schrijvers en tekenaars bezochten De Arnhemse Kinderboekwinkel. En toen Carole op een dag een brief stuurde aan de Heel Beroemde Schrijver Roald Dahl (je weet wel: van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ en van ‘Matilda’!) en hem vertelde dat ze zijn boek ‘De GVR’ zo mooi vond, schreef meneer Dahl terug dat hij best eens vanuit Engeland naar Arnhem wilde komen om in de Kinderboekwinkel zijn Nederlandse lezers te ontmoeten. En dat deed hij!

Roald Dahl vond het zo gezellig bij Carole en Bart, dat hij in 1987 graag nog een keertje terugkwam. Dit keer bezocht hij Nijmegen. Daar opende hij op 4 juni De Nijmeegse Kinderboekwinkel, door een heuse Mevrouw Griezel aan ballonnen op te laten voor de winkeldeur. Het leek Carole wel een leuk idee om haar eigen zoon Eric boven de Kannenmarkt te laten zweven, maar jammer genoeg was Eric nèt wat te zwaar. Hij zag er trouwens ook niet zo griezelig uit.

In de Kinderboekwinkels van Bart en Carole mag je zelf de boeken uit de kast pakken en erin bladeren en je hoeft ze lekker niet op te ruimen. Je mag gewoon wat rondsnuffelen of een hele middag gaan zitten lezen. Op de bovenverdieping van winkel in Nijmegen is bovendien een tentoonstellingsruimte, waar je vaak originele tekeningen uit (prenten-)boeken kunt bekijken. Ook schoolklassen kunnen er hun werk ‘exposeren’, zoals dat met een deftig woord heet. Bij elke tentoonstelling is een prijsvraag en de winnaars mogen een boek uitzoeken. Weet je wat zo grappig is? Soms zegt de vader of moeder van zo’n geluksvogel: ‘Ik heb hier toen ik klein was ook eens een boek gewonnen!’

Boekjes voor de allerkleinsten en boeken die je voor je lijst op de middelbare school mag lezen, prentenboeken en Avi-boekjes, dikke en dunne boeken, versjes of liedjes, sprookjesboeken, informatieve boeken over de meest uiteenlopende onderwerpen; je vindt ze allemaal in de Kinderboekwinkels van Arnhem en Nijmegen. Weet je niet wat je moet kiezen? Logisch, als er bijna 8000 titels voor je neus staan! Gelukkig lezen de medewerkers van de Kinderboekwinkel heel veel en kunnen daarom goed met je meedenken over welk boek jij vast hartstikke leuk vindt.
Bij elk boek krijg je een mooie boekenlegger cadeau. Hé, komt het plaatje op de boekenlegger je bekend voor? Dat kan, want ze zijn speciaal voor de Kinderboekwinkel getekend door niemand minder dan Quentin Blake, die ook de illustraties maakte voor de boeken van Roald Dahl.

En als je goed hebt opgelet, weet je dat De Nijmeegse Kinderboekwinkel in 2012 jarig is. De winkel bestaat 25 jaar! Kom maar langs in Nijmegen om mee te feesten, of kijk eens op de website van de Kinderboekwinkels: www.lezenisleuk.nl. Want zo is het toch? Lezen is het leukste wat er is!

Lidewij.

De Arnhemse Kinderboekwinkel
Weverstraat 26
6811 EM Arnhem
026 – 4451 277

De Nijmeegse Kinderboekwinkel
Kannenmarkt 27
6511 KC Nijmegen
024 – 324 00 96

www.lezenisleuk.nl
 

.
.