Luisterfeest!

Terug naar lijst

Waar ga jij heen deze zomer? Frankrijk, Italië of blijf je in Nederland? Grote kans dat je wel even onderweg zult zijn. En wat doe je dan, als je klaar bent met naar buiten kijken, je broertje plagen, de tablet en Fruitella’s eten? Dan luister je lekker naar een verhaal! 

Luisterboeken zijn heerlijk. Je wordt fijn voorgelezen en kunt helemaal wegdromen bij het verhaal. Ideaal als je even geen zin hebt om zelf te lezen, of als je al je vakantieboeken al uit hebt. Nog een voordeel: je hoeft niet je boek opzij te leggen als je je luchtbed op wil blazen of naar de campingwinkel gaat. Het verhaal gaat gewoon door. Zo wordt zelfs die vervelende afwas ineens een stuk leuker.

In deze special vind je vier tips voor superleuke luisterboeken. Verhalen die grappig, spannend en origineel zijn. Je kunt er alleen naar luisteren, lekker met de koptelefoon op, je in je eigen wereld wanen. Of gezellig met het hele reisgezelschap genieten. Maar je hoeft natuurlijk niet onderweg te zijn om te luisteren naar een verhaal: aan het zwembad of in je eigen achtertuin in de hangmat kan ook!

In ‘Timo en de oppasninja gaan nog even op vakantie’ komt Timo’s wereld op zijn kop te staan als aan het begin van de grote vakantie Yushi zijn nieuwe oppas wordt. Deze Japanse au pair is nog nooit buiten het eiland Ishimoko geweest en hij verbaast zich constant over alle Nederlandse gewoonten. Zoals kamperen in een tent. Yushi, die in Japan ook ninja is, kan hij supervette trucjes uithalen, zoals met zijn zwaard in de lucht een pizza in stukken snijden . Dat komt goed uit als de camping waar ze staan plotseling iemand nodig heeft voor de kinder-activiteiten. In plaats van dansen met animatiekonijn Hoeplala staat er nu ineens ninja-training met rookbomverstoppertje op het programma. Yushi en Timo hebben een geweldige vakantie maar dan komt er onverwacht hoog bezoek uit Japan.
Door met Yushi’s ogen naar onze manier van leven te kijken ben je een beetje toerist in eigen land. Andersom leer je van Yushi ook wat oosterse wijsheden. Lisa Boersen heeft met de drie boeken over ‘Timo en de oppasninja’ een originele en grappige serie geschreven, naast dit verhaal zijn er nog twee delen over Timo en Yushi verschenen. Het luisterboek wordt voorgelezen door Wietske Janssen, die met haar warme stem als je lievelingsjuf klinkt.

Misschien ken je ‘De Gorgels’ al? Het is een spannend verhaal over Melle, die ontdekt dat er een klein wezentje in zijn kamer zit. Het blijkt Bobba te zijn, Melle’s eigen Gorgel die hem ’s nachts beschermt. Het is het begin van een fantastisch avontuur waarin de Gorgels het moeten opnemen tegen de Brutelaars. Lees hier de recensie van de Gorgels.
De schrijver van het boek is Jochem Myjer. Hij is ook cabaretier; dat is iemand die in het theater grappige en mooie verhalen vertelt. Hij heeft het luisterboek zelf ingesproken en dat doet hij zo geweldig dat hij er een prijs voor gewonnen heeft, de Hebban Luisterboek Award 2017. Elk personage doet hij met een hele andere stem. Zo klinkt de oude Gorgel ook echt broos en beverig. Hij praat ook heel langzaam en daardoor voel je gewoon dat dit een oud iemand is. Sommige van die stemmetjes zijn geïnspireerd op bekende Nederlanders. Misschien herken je er een? De sfeervolle muziek en allerlei geluidseffecten maken dat het helemaal een feest om naar te luisteren is.  Veel jongeren en grote mensen zijn fan van Jochem, dit luisterboek is daarom erg leuk om met zijn allen te luisteren. Zeker weten dat je ouders, broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten, opa’s en oma’s er net zo van zullen genieten als jij. Op YouTube kun je een filmpje zien waarop Jochem aan het inspreken is, met blooper!

Jubelientje is een meisje dat van een doos de wereld maakt. Ze droomt over oma-ijsjes en heeft een vis die Goudje heet. In deze bundel ‘Jubelientje leert lezen’ leert ze lezen en schrijven. De verhalen zijn al wat ouder (voor het eerst verschenen in 2002), maar nog altijd herkenbaar voor kinderen vanaf een jaar of vier. Hans Hagen klinkt als een leuke jonge opa. Met een huiselijke stem leest hij voor. Als geen ander kent hij Jubelientje en dat merk je. Hij weet precies hoe de verhalen bedoeld zijn. Dit is een luister-cd voor jong en oud. Hij kan dus lekker hard aan in de auto. Op weg naar zon en zee of bos en duin. Het zal een lange reis een beetje korter maken. Kinderen willen de verhalen vast en zeker meer dan één keer horen. Dan heeft iedereen aan het eind van de vakantie zijn eigen favoriete ‘Jubelientje’. En zingt iedereen het Jubeliedje met Willem Nijholt mee. 

Een broer met een gebroken enkel. Een wals op een parkeerplaats en een begrafenis van een kanariepiet. Samuel maakt het mee, allemaal op dezelfde dag, inMijn bijzonder rare week met Tessvan Anna Woltz.
Het is vakantie en Samuel is met zijn ouders en zijn grote broer Jorre op Texel. Daar ontmoet hij de bazige, gekke Tess. Een onvergetelijke week volgt. Het boek behandelt grote thema’s, die worden verteld in een vrolijk en avontuurlijk verhaal. De stem van voorlezer Tim Murck past hier precies goed bij. Zijn jongensachtige, maar wijze, toon is wat je je bij het hoofdpersonage voorstelt. Hij ís Samuel. 
Deze zomer speelt de verfilming van ‘Mijn bijzondere rare week met Tess’ in de bioscoop. Maar luister thuis of in de auto ook een keer naar dit verhaal. Met je koptelefoon op, als je je eigen ‘vervelende’ broer of zus even buiten wilt sluiten. Dan beleef je het verhaal van binnenuit. Reis op de schouder van Sam mee naar zonnig Texel en het bijzondere meisje Tess.      

Je kunt deze luisterboeken en nog véél meer verhalen vinden in de gratis app Luisterbieb.  De cd’s lenen bij de bibliotheek of luisteren via Storytel kan natuurlijk ook. Wie weet raak je wel helemaal verslingerd aan het ‘luisterlezen’. Wel even je koptelefoon afdoen als ze je vragen of je een ijsje wil!

Maud en Yvonne de V.

‘Timo en de oppasninja’
Lisa Boersen

Voorgelezen door Wietske Janssen
Uitgeverij Gottmer, 2017
Leeftijd 6+

‘De Gorgels’
Jochem Myer

Voorgelezen door Jochem Myer
Uitgeverij Leopold , 2016
Leeftijd 6+

‘Jubelientje leert lezen’
Hans Hagen

Voorgelezen door Hans Hagen
Gezongen door Willem Nijholt
Muziek Floor Minnaert
Uitgeverij Querido, 2013
Leeftijd 4+

‘Mijn bijzonder rare week met Tess’
Anna Woltz

Voorgelezen door Tim Murck
Uitgeverij Querido, 2018
Leeftijd 9+

.
.