Lekker lezen over Floris V en Karl Marx

Terug naar lijst

Geschiedenis is niet zo’n populair vak op school. De meeste kinderen vinden het namelijk saai. Met een grote S. En dat terwijl de geschiedenis bol staat van stoere ridders, romantische prinsessen en spannende gevechten. Niet voor niets zijn veel grote Hollywoodfilms gebaseerd op verhalen die écht gebeurd zijn!

Waarom heb je dan toch de neiging om tijdens een doorsnee geschiedenisles in slaap te vallen? Waarschijnlijk omdat al die spannende geschiedenisfeitjes niet zo boeiend gepresenteerd worden. Je moet jaartallen uit je hoofd kennen, terwijl je al moeite hebt om de telefoonnummers van je vrienden te onthouden. En waarom hebben die historische figuren van die onmogelijk lange namen als ‘Amborix, koning der Eburonen’? Dat onthoudt toch niemand?

Tja, de makers van leerboeken kunnen er ook niets aan doen. Het ís ook belangrijk om de jaartallen van belangrijke gebeurtenissen te kennen, en de namen van belangrijke personen. Maar het is leuk dat je af en toe een spánnender boek over de geschiedenis kunt lezen, want dan blijft alles veel beter hangen.

De voorkant van ´Lang geleden…´ van Arend van Dam en Alex de Wolf nodigt bijvoorbeeld al uit tot lezen. Lekker spannend met vechtende ridders! Ook de bladzijden in het boek zien er vrolijk uit, met grote letters en gekleurde tekeningen. De ondertitel is ‘De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen’, maar de verhalen zijn ook leuk om zelf te lezen. Van Dam maakt niet teveel woorden vuil aan jaartallen en lange namen, maar herschrijft belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis, zoals de eerste mensen die in Nederland woonden en het ontdekken van Australië, als vrolijke verhaaltjes. Natuurlijk behandelen de verhalen wel alleen de grote lijnen, maar ach, je moet ergens beginnen!

Ben je de voorleesverhalen al een beetje ontgroeid, dan kun je ‘Het Grote Geschiedenisboek’ er eens bijpakken. Daar heeft een aantal schrijvers van historische kinderboeken, zoals Annejoke Smids, geprobeerd van de geschiedenis een lekker leesboek te maken. Dat is ze grotendeels gelukt, door stukken algemene tekst af te wisselen met verhalende teksten, waarin stukjes geschiedenis beschreven worden:

Het weer is prachtig en de struiken langs het pad staan volop in bloei. Maar ook al is het nog zo mooi, Sanne heeft er geen oog voor. (…) Twee dagen geleden is een groep kinderen overvallen door struikrovers. Die sprongen ineens te voorschijn en beroofden hen van hun schamele bezittingen, terwijl ze bijna niets hadden! (…) Een van de grotere jongens verzette zich en de struikrovers hadden hem zonder pardon neergestoken. (…) Sanne rilt nog als ze aan het verhaal denkt. (Over Sanne en Joris, die meeliepen in de Kinderkruistocht.)

Het voelt een beetje alsof je naar scènes uit een film kijkt, waarbij een commentaarstem vertelt wat er precies gebeurt. Vergeleken met ‘Lang geleden…’ staat er veel tekst en juist weinig plaatjes in ‘Het Grote Geschiedenisboek’. De tekst zelf is wel opgedeeld in paragrafen met kopjes, maar verder is er niets spannends mee gedaan. Het was leuk geweest als er duidelijk onderscheid was gemaakt tussen algemene informatie en verhalende stukjes. Toch leest het boek lekker weg en maken de scènes die uitgelicht worden, dat je wilt weten hoe het verder gaat. ‘Het Grote Geschiedenisboek’ wordt uitgegeven door Scala Leuker Leren, een uitgeverij die op allerlei manieren probeert leren leuker te maken. Ze geven boeken uit, maar ook spellen. Meer informatie vind je op www.scalaleukerleren.nl

'Lang geleden…'
Arend van Dam & Alex de Wolf
UItgeverij Van Holkema en Warendorf, 2007
ISBN 978 90 475 0025 4

'Het Grote Geschiedenisboek'
Peter Smit en anderen
Uitgeverij Scala leuker leren, 2005
ISBN 9077 990 01 1

Bianca.

.
.