Met welk kinderboekenpersonage zou jij wel vrienden willen zijn? Deze Kinderboekenweek vertellen alle redactieleden van Leesfeest je graag met wie zij vriendschap zouden willen sluiten. We willen piraat spelen met Fien, koeien verzorgen met Laura, een reis maken met Sooike en uitvinden met Sara Snufje... Doe jij ook mee? Kom erbij, tijdens deze geweldige Kinderboekenweek 2018 over vriendschap!

Fien is Fien. Ze is niet op haar mondje gevallen, zoals haar moeder zou zeggen. Ze is brutaal en soms bazig. En als ze geen zin heeft in een vervelend klusje, heeft ze ineens heel erge last van haar rug. Of haar knie. Maar Fien heeft ook andere kanten. Ze heeft originele ideeën die garant staan voor avontuur. Met haar in de buurt heb je heel vaak de slappe lach. Maar ze kan ook heel ernstig zijn. Oneerlijke, irritante of opschepperige mensen vertelt ze eens flink de waarheid. En als je hulp nodig hebt, staat ze voor je klaar. Op haar eigen Fien-manier, beschreven door Harmen van Straaten. Als iedereen Fien als vriendin had, zou de wereld vast een stukje mooier én avontuurlijker zijn. Hieperdefien!
Eefje.
‘Matilda’ gaat over een slim meisje dat graag boeken leest. Maar haar ouders moeten daar niks van hebben: ‘Wat moet je nou in vredesnaam met een boek?’. Gelukkig komt Matilda bij de lieve juf Engel in de klas. Helaas is de directrice van de school, mevrouw Bulstronk, niet zo aardig. Dan ontdekt Matilda dat ze magische krachten heeft. Op die manier kan ze haar ouders en het gemene hoofd van de school te grazen nemen. De manier waarop ze dat doet is vol fantasie geschreven door Roald Dahl. Matilda is lief, slim en maakt je aan het lachen door wat ze de akelige volwassenen aandoet. Lijkt mij een fijne vriendin, die slimme Matilda!
Ingrid van der H.

Een vriend die met dieren kan praten heb ik niet… Dus als ik vriendschap mag sluiten met één kinderboekenpersonage, kies ik voor Superjuffie, van de gelijknamige serie van Janneke Schotveld! Best gaaf natuurlijk, een vriendin die in een superheld kan veranderen. Handig ook als mijn huisdieren iets mankeert: ze hoeven maar te roepen of onze vriendin Superjuffie komt eraan om uit te vogelen wat er met ze aan de hand is. Verder lijkt Superjuffie me een heel lief persoon: iemand met wie ik in het weekend iets gezelligs kan doen, maar met wie ik ook rustig op de bank kan zitten dierenknuffelen. Dat zou een leuke vriendschap zijn!
Karine.

Als ik iemand zou moeten kiezen met wie ik beste vriendinnen zou willen zijn, dan is het wel het hoofdpersonage Madelief uit ‘Het grote boek van Madelief’ van Guus Kuijer. Madelief is grappig, stoer, eerlijk en misschien zelfs een beetje gek. Ze houdt van kattenkwaad uithalen, zoals die keer dat ze haar vriendje Jan-Willem opbelt en doet alsof ze eigenlijk haar eigen moeder is! Maar ondanks dat ze wel eens haar eigen vriendjes in de maling neemt, is ze een hele trouwe vriendin waar je altijd op kan rekenen als je opgevrolijkt wil worden. Met Madelief is geen enkele dag ooit saai!
Eva.

Hoe cool is het om vrienden te zijn met een uitvindster? De stoere Sara Snufje uit het gelijknamige boek van Pip Jones en Sara Ogilvie is de hele dag bezig om de wereld om haar heen wat specialer te maken met haar creatieve uitvindingen. Daar zou ik haar wel bij willen helpen. Niet iedere creatie pakt even goed uit, wat voor grappige momenten maar ook voor frustratie zorgt. Dan kunnen we samen even mokken, en het dan opnieuw proberen! Sara is lief, behulpzaam, en vastbesloten om haar projecten tot een goed einde te brengen. Zal het haar ook lukken om de kraai die niet meer kan vliegen te helpen?
Anne.

Het lijkt mij helemaal geweldig om bevriend te zijn met Pippi Langkous, je weet wel, die met het rode haar in vlechtjes en de sproetjes, uit het boek van Astrid Lindgren. Ik ben erg benieuwd wat we dan allemaal zullen meemaken, met Pippi valt er namelijk altijd wel wat te beleven. Ze is lekker gek, voor niemand bang en ook nog eens heel erg sterk! Dan kan ik logeren bij Pippi in Villa Kakelbont en doen we alleen maar waar we zelf zin in hebben. Ik krijg gelijk nog meer vrienden erbij, want het paard en meneer Nilsson houden ons vast gezelschap. Volgens mij wil ik dan nooit meer naar huis!
Suzan.
Op bladzijde 6 in ‘De glanzende stad’ van Thijs Goverde ontmoet je Sooike voor het eerst. En onmiddellijk ga je van hem houden, want Sooike is het enige jongetje in Twaalfhuizen dat anders is dan de andere kinderen. Sooike heeft een hoofd vol dromen. Sooike denkt niet aan het onkruid dat hij nog moet wieden, Sooike denkt aan avonturen.
En als Sooike jou op bladzijde 9 vriendelijk aankijkt vanaf de illustratie, dan weet je dat je allang vriendschap met hem gesloten hebt. Met dit lieve, onnozele jongetje dat samen met jou een verre, gevaarlijke reis gaat maken. Zal je goed op hem passen?
Lidewij.

Roswitha - Ros – is een positief en creatief meisje met veel fantasie. Ze maakt de mooiste kunstwerkjes – afvaltuintjes noemt ze die – van gevonden spullen op straat. Al vanaf de eerste bladzijde van ‘Wat niemand ziet’ van Martijn Niemeijer ben je nieuwsgierig naar dit bijzondere meisje: Waarom maakt Ros afvaltuintjes? Welk verhaal wil ze mij vertellen?  En er is meer: Ros verzamelt ook woorden die ze bewaart in een soort ‘schatten-verzamel-doosje’‘Mooie woorden, stevige woorden, uithuil-woorden, herinneringswoorden.’ Ik ben dol op verzamelingen, woorden en doosjes! Deze Ros, die lantaarnpalen versierd met lege kauwgomstrips, wil ik heel graag beter leren kennen. Dus gauw verder lezen!
Yvonne.

Met Emma in de buurt zul je je niet snel vervelen. Dit meisje van zestien heeft een groot gevoel voor drama, maar vooral ook voor humor. In ‘Tijd voor chocola’ van Caroline Pitcher is ze bezig met belangrijke zaken als hopen op een ontmoeting met De Aantrekkelijke Vreemdeling, en zorgen dat haar voeten niet stinken. En dat terwijl de examens voor de deur staan… Dan kun je maar het beste tot diep in de nacht een feestje vieren en daarna een chocoladecake bakken! Maar Emma is boven alles ontzettend trouw aan haar vriendinnen. Daar wil ik er ook wel één van zijn…
Juulke.

Met een oma als waarzegster en een vader met een spookhuis weet je zeker dat je avonturen gaat beleven. Ik heb het natuurlijk over Nera uit ‘Het Nieuwe Spookhuis’ van Tjerk Noordraven. Zij is mijn nieuwste vriendin! Niet alleen omdat ze zo dapper is, maar ook omdat ze wel héél bijzondere vrienden heeft. Toen een tweede spookhuis geopend werd, kwam ze erachter dat de verschrikkelijke eigenaar een aantal vreemde griezels gevangenhield. Wat dacht je van vampiers? Of mummies? In ieder geval griezels die Nera goed leerde kennen. Dat wil ik ook wel! Met Nera aan mijn zijde dan. Anders durf ik niet. 
Kelly.

Ik houd heel erg van dieren (en vooral van koeien) dus ik denk dat ik Laura uit het boek ‘Joehoe, ik wil een koe!’ van Angelique van Dam maar eens opzoek in de weilanden. Laura is hartstikke stoer, lief en vastberaden: zij rust niet voor zij een koe heeft. Ze haalt allerlei fratsen uit om dat voor elkaar te krijgen. Daar had ik haar graag bij geholpen! Gelukkig bereikt Laura in haar eentje ook haar doel: ze sluit vriendschap met koe Ella en haar kalfje Nova. Maar gaat het Laura ook lukken om Ella en Nova voor altijd bij haar te houden?
Lizan.

'Soms wil je haar wurgen, soms helemaal plat zoenen,' zegt Kos uit 'Hotel de grote L' van Sjoerd Kuyper over zijn zusje Pel. Pel is hartstikke lief en knettergek tegelijkertijd. Ze is negen jaar maar houdt toch in haar eentje de bar van het hotel draaiende, met een dood konijn onder haar arm. Ze maakt lunch voor Kos en ook al lijkt dat broodje besmeerd te zijn met 'hamsterkots’, ze doet het met liefde. Pel is verliefd op Rob de rob, een zeehond die naast het hotel in de Noordzee woont. Voor hem steelt ze vissen uit het restaurant. Het moge duidelijk zijn: Pel is niet als alle anderen. Doe mij maar zo’n vriendin!
Kim.

.
.