Koffers in de gang

Terug naar lijst

Als de wereld perfect was, bleven alle vaders en moeders voor altijd van elkaar houden, maar helaas is dat niet zo. Was je vroeger de enige in de klas met gescheiden ouders, nu zijn er steeds meer kinderen die een echtscheiding meemaken. De afgelopen jaren zijn er ook heel wat kinderboeken over echtscheiding geschreven. Er zijn boeken voor jonge kinderen en oudere kinderen, boeken met een verhaal, waar je je als kind van gescheiden ouders misschien in herkent, en boeken met allerlei informatie. In deze special komen drie boeken over echtscheiding aan bod, een prentenboek, een boek met een verhaal en een boek vol waargebeurde verhalen. Aan het eind staan enkele titels van andere boeken die over echtscheiding gaan.

Op de eerste bladzijde van het prentenboek ‘Dag papa’ van Nicoline van Heijningen zie je de broertjes Jochem en Max in de gang staan naast twee koffers. Mama staat verdrietig tegen de deurpost geleund, papa gaat ergens anders wonen. Jochem vraagt of het klopt dat papa mama niet meer lief vindt, of papa hem en Max nog wél lief vindt, en wie er nu voor hen moet zorgen. Na een beetje spelen en een kopje thee heeft Jochem een idee. Misschien wil mama nu met hem trouwen? De bruiloft wordt gespeeld, compleet met taart: ‘het is tenslotte feest’. Van Heijningen begint haar verhaal heel sterk. De auto rijdt weg, en wat dan? Iedereen is verdrietig en uit zijn doen. De bruiloft lijkt een symbool te zijn voor een nieuw begin. Dat is heel mooi, maar ook een beetje raar. Het is wel heel letterlijk: dag, papa! Wie goed kijkt ziet op de tekeningen van Annet Schaap dat het misschien toch niet echt feest is.

Eén van de beste boeken over echtscheiding is ongetwijfeld het al iets oudere ‘Woestijnmama, diepvrieszus en ik’ van Janne Kato. Zij kruipt in het hoofd van een jongen, wiens naam je niet te weten komt. Zijn ouders staan op het punt te gaan scheiden, omdat zijn vader niet meer genoeg van zijn moeder houdt. Kato beschrijft de gebeurtenissen en de gesprekken tussen de jongen en zijn ouders en zus, en weeft daar steeds de gedachten en gevoelens van de jongen doorheen. Zo ontstaat een messcherp beeld van de angsten en twijfels, die de scheiding bij de jongen oproept. Hoe kan het dat papa minder van mama is gaan houden en wanneer is dat gebeurd? Hoe lang is hun leven samen al een leugen? En is er nog iets aan te veranderen? Is het mogelijk dat papa op een dag ook niet meer van hem houdt?

 

In ‘Ik wil niet kiezen tussen papa en mama’ komen verschillende kinderen aan het woord die vertellen over de echtscheiding van hun ouders. Daniëlle Vogels interviewde de kinderen en schreef hun verhalen op. De kinderen vertellen over hoe het allemaal gegaan is, over hoe het contact met hun beide ouders is en soms ook over hun stiefouders en nieuwe (stief)broertjes en zusjes. ‘Ik wil niet kiezen tussen papa en mama’ is interessant om te lezen. Allereerst vanwege de kinderen, die hun verhaal wilden vertellen en ook omdat de ouders vaak met hun kind in het boek op de foto staan! Maar ook vanwege Daniëlle Vogels die het allemaal tot stand bracht en van alle verhalen één geheel maakte.

 

‘Dag, papa’ Nicoline van Heijningen
Uitgeverij Hillen, 2006
ISBN 90 76766 940

Met illustraties van Annet Schaap

‘Woestijnmama, diepvrieszus en ik’
Janne Kato
Uitgeverij Lannoo, 2004
ISBN 90 209 5579 9

Met illustraties van Nynke Talsma

‘Ik wil niet kiezen tussen papa en mama’
Daniëlle Vogels
Uitgeverij Clavis/Biblion Uitgeverij, 2005
ISBN 90 5954 035 2

Enkele andere boeken over echtscheiding:

‘Van alles twee’ - Martine Delfos. Dit boek is bedoeld om kinderen en hun ouders te helpen als ze met echtscheiding te maken krijgen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar (en hun ouders).

‘Vaders, moeders? Hardgekookte eieren!’ - Jacques Vriens. De wereld van Nikki staat op zijn kop nadat ze te horen heeft gekregen dat haar ouders gaan scheiden. Eigenlijk wil ze het liefst naar haar opa, maar die woont erg ver weg. Samen met haar vriendje Jan gaat Nikki op pad. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar.

‘Lena Lijstje’ – Francine Oomen. ‘Lena Lijstje’ werd eerder gerecenseerd op Leesfeest.

‘Mijn ouders gaan scheiden, en ik dan?’ – Jacqueline van Swet. Een informatief boek voor kinderen vanaf een jaar of twaalf, dat ingaat op allerlei vragen rond de echtscheiding van ouders.

Naomi.

.
.