Klaar voor de start…

Terug naar lijst

Doe jij aan sport? Voetbal, judo, zwemmen? Kan heel leuk zijn hoor. Op woensdagmiddag trainen, op zaterdag een wedstrijd… Maar écht leuk wordt het pas bij de Olympische Spelen voor Leesbeesten. Als je leest, dan doe je aan sporten die je anders nooit zou beoefenen. Kom op, kruip in je luie stoel en trek je sportschoenen maar uit. Ben je klaar voor de start?

We beginnen met de warming-up: een spelletje krijgertje-met-de-politie. Pippi Langkous is er verschrikkelijk goed in. Het is heel simpel: twee agenten proberen je te grijpen, maar jij gaat er vandoor. Met een sprongetje ben je al boven op de veranda en klim je via het balkon tegen de dakpannen omhoog. Je balanceert boven op het dak – nee, het is niet gevaarlijk, het is alleen maar leuk – glijdt bij de schoorsteen weer naar beneden en springt vanaf daar tussen de bladeren van een grote boom. Pippi doet het voor, jij hoeft alleen maar te volgen. En jij bent een stuk sneller dan die twee agenten die achter je aan zitten! 

 

Tijd voor de eerste echte wedstrijd: verspugen. In ‘Pudding Tarzan’ spugen grote jongens behoorlijk lange afstanden. Maar wacht maar tot jijzelf op het veld verschijnt! Je steekt je handen in je zakken, buigt je hoofd achterover en spuugt een mooie ronde klodder tegen een lantarenpaal. Als je een beetje in vorm bent, haal je makkelijk de acht meter. Iwan Olsen is een echte meester in het verspugen: hij spuugt zelfs raak met zijn ogen dicht. Jij ook? 

 

 

Het is nu tijd voor een croquetwedstrijd. Met een hamertje aan een steel moet je een bal door kleine poortjes slaan. Saai? Nee hoor, niet als je croquet speelt zoals Alice in Wonderland dat doet. De bal is een levende egel en je moet een flamingo als hamer gebruiken. Dat valt niet mee. Als je de flamingo onder je arm hebt geperst, kronkelt hij zijn nek en kijkt je zo verbaasd aan, dat je verschrikkelijk moet lachen. En als je uitgelachen bent en een klap tegen de bal wil geven, dan is die egel er natuurlijk allang vandoor. Spelregels zijn er niet, dat is een beetje lastig. Croquet zoals bij Alice kun je duidelijk het best beoefenen als je leest. 

 

En dan: de finale. Het is tijd om je bezemsteel te pakken en je klaar te maken voor de spannendste sport waarover je ooit gelezen hebt: Zwerkbal! Twee teams, met ieder zeven spelers. Eén slurk, twee beukers én de Gouden Snaai. Je snapt er niks van? Begin dan maar gauw aan ‘Harry Potter en de steen der wijzen’. Je zal, net als Harry, niets liever willen dan razendsnel op je Nimbus 2000 boven het zwerkbalstadion suizen. Het kan even duren voor je de Gouden Snaai ziet vliegen: de langste zwerkbalwedstrijd ooit duurde drie maanden. Gelukkig ben jij net zo’n goede zwerkballer als Harry en heb je de Snaai op bladzijde 142 te pakken. Hoera! Jij bent kampioen! 

 

De echte Olympische Spelen zijn maar eens in de vier jaar. De Olympische Spelen voor Leesbeesten beginnen wanneer jij maar wilt. Je hoeft niet te trainen, je kunt meteen meedoen. Waar wacht je nog op?

Lidewij.

‘Pippi Langkous’
Astrid Lindgren
Ploegsma, 2013 (oorspronkelijk uitgegeven in 1952)
ISBN 978 90 216 7194 9

‘Pudding Tarzan’
Ole Lund Kirkegaard
Van Goor, 2011 (oorspronkelijk uitgeven in 1976)
ISBN 978 90 000 3493 2

‘Alice in Wonderland’
Lewis Carroll
Gottmer, 1999 (oorspronkelijk uitgegeven in 1865)
ISBN 978 90 257 3180 9

‘Harry Potter en de steen der wijzen’
J.K. Rowling
De Harmonie, 1998
ISBN 978 90 761 7410 5

 

.
.