Kinderboekenwalhala aan de Rozengracht

Terug naar lijst

Rietje Nivard van de Amsterdamse Kinderboekwinkel was haar tijd ver vooruit. Bijna veertig jaar geleden had zij in de Amsterdamse wijk de Jordaan een winkeltje, waar je speciale koffie kon komen drinken, met wat lekkers. Tegenwoordig zie je heel veel van dat soort koffiebarretjes.

Haar man Guillaume Nivard werkte voor een uitgeverij, die boeken voor volwassenen uitgaf. Hij wist daardoor veel van boeken. Wilde je in die tijd (rond 1975) een kinderboek kopen, dan ging je naar een gewone boekhandel. Heel veel plek was er voor de kinderboeken niet in die winkels. En dat terwijl er wel 1200 nieuwe boeken voor kinderen geschreven werden. Per jaar!

Op een dag konden Rietje en Guillaume een winkelpand in de Jordaan huren. Dat deden ze! En zo was Rietje niet alleen de op één na jongste ondernemer van Amsterdam, maar ook nog eens mede-eigenaar van de allereerste kinderboekwinkel in Nederland. Een kinderboekwinkel waar alle kinderboeken te koop waren! In die tijd begonnen alle scholen na de zomervakantie weer op 5 september. Op die dag, in 1975, openden Rietje en Guillaume de deuren van de winkel.

En nu, 39 jaar later, bestaat de Kinderboekwinkel nog altijd. Tegenwoordig zijn er zelfs twee kinderboekwinkels: eentje op de Nieuwezijds Voorburgwal, en eentje op de Rozengracht. Misschien ken je de winkel op de Rozengracht wel. Voor de deur staat het rode hijskraantje van Pluk van de Petteflet. En binnen in die winkel? Daar vind je alle kinderboeken die je maar wenst: in 32 kasten staan meer dan 7000 verschillende titels en in totaal meer dan 15.000 boeken. Een waar kinderboekenwalhala!

Natuurlijk vind je ook Rietje in de winkel. En zullen we eens wat verklappen? Rietje is de kinderboekenfluisteraar van Nederland. Als jij met je vader of moeder, opa of oma in haar winkel komt, om een boek te kopen, gebeurt het volgende: Rietje kijkt naar je, stelt een vraag, luistert even en loopt naar een kast. Daar wappert ze met haar hand langs een stel boeken en pakt er – simsalabim – precies die boeken uit, die je leuk vindt.

Rietje tovert niet in haar eentje: elke week praat ze met alle verkopers van de winkels over boeken. Iedereen vertelt welke nieuwe prentenboeken en kinderboeken ze hebben gelezen, en welke boeken erom roepen om gelezen te worden. Tegenwoordig verschijnen er zo veel kinderboeken per week, dat het bijna onmogelijk is om alles zelf te lezen. Met alle verkopers bij elkaar lukt het wel, en daardoor kunnen Rietje en de andere verkopers precies het juiste boek bij het juiste kind vinden.

Rietje doet nog veel meer dan boeken verkopen. Jarenlang was ze bijvoorbeeld op de radio te horen. Dan vertelde ze op zaterdagochtend over het leukste boek van die week. Ook scholen uit de buurt wisten de Kinderboekwinkel te vinden, en andersom: tijdens ouderavonden kwam Rietje met dozen vol boeken naar school.

Ook bezoeken schrijvers en illustratoren vaak de winkel, om voor te lezen en te tekenen. Wie er allemaal geweest zijn? Je kunt beter vragen: wie niet? Vooruit, een paar namen: Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt, Paul Biegel, Ingrid en Dieter Schubert, Max Velthuijs, Marit Törnqvist, Ted van Lieshout, Hans en Monique Hagen, Jet Boeke (van Dikkie Dik) en nog tientallen andere schrijvers en makers van de mooiste kinderboeken. In de winkel kun je van alle illustratoren die in de winkel opgetreden hebben, tekeningen zien die zij tijdens hun bezoek maakten.

Er zijn al opa’s en oma’s die vroeger met hun kinderen naar de winkel kwamen, die nu met hun kleinkinderen een boek komen kopen. Na bijna veertig jaar hebben Rietje en Guillaume eigenlijk al lang genoeg gewerkt. Maar gelukkig betekent dat niet dat de Kinderboekwinkels weg gaan. Ze hebben een hele goede nieuwe eigenaar gevonden en Rietje zul je de komende jaren nog in de boekwinkel vinden. Dus: weet je nog niet wat het volgende boek is dat je gaat lezen? Op naar Amsterdam, naar de Kinderboekwinkel en de kinderboekenfluisteraar!

Carlijn.

.
.