Jeroen Bosch special

Terug naar lijst

In 2016 herdenken we dat 500 jaar geleden kunstenaar Jeroen Bosch is overleden. Zijn schilderijen zijn heel bijzonder omdat Bosch veel vreemde wezens schilderde. Bijvoorbeeld half mens, half dier. De mensen die hij geschilderd heeft staan er niet op hun mooist op. Bosch schilderde mensen die juist níet mooi waren, of hij gaf ze een varkenssnuit! Ook wilde Bosch de mensen graag waarschuwen: als je niet goed leefde, kwam je in de hel terecht. Wat Jeroen Bosch zich voorstelde bij de hel kun je in verschillende schilderijen van hem zien. Ter gelegenheid van het 500ste sterfjaar van Jeroen zijn er vier verschillende jeugdboeken verschenen waarin je kennis kunt maken met Bosch en zijn schilderijen.

‘Kik is op Mik’ is geschreven door Sietske Mol en is een leesboekje voor kinderen die net kunnen lezen. Het verhaal gaat over Kik die op de ene berg woont, en Mik die op de andere berg woont. Kik is verliefd op Mik. Ze schrijft een brief aan Mik, maar hoe komt de brief op de berg waar Mik woont? Kik gaat op pad en komt allerlei vreemde wezens tegen die haar helpen om de brief bij Mik te krijgen. Het is een hele tocht waarbij ze een reus ontmoet, Mous de mol en Kris de vis. Met z’n allen gaan ze de brief afgeven aan Mik. Als Mik de brief leest zegt hij niks. Dan gaat Kik maar weer, Mik is niet verliefd op haar. Of toch wel? Bijzonder aan dit leesboekje zijn de illustraties van Sarike van Wijgerden. De figuren in het verhaal lijken op de wezens die Jeroen Bosch heeft geschilderd. Zo kunnen ook jonge kinderen kennis maken met de kunst van Bosch.

De tekeningen in het prentenboek ‘Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal’ zijn gemaakt door Thé Tjong-Khing. In dit prentenboek staan geen woorden. Maar die heb je in dit boek ook niet nodig. De illustraties vertellen zo al een spannend verhaal! Op de eerste tekening is te zien hoe hoofdpersoon Jeroen een afgrond in valt. Samen met zijn pet, rugzak en zijn bal kukelt hij naar beneden. Hij komt in het water terecht. Daar zwemmen allerlei vreemde dieren die er vandoor gaan met zijn spullen. Jeroen rent zijn pet achterna en komt daardoor in de meest fantasievolle landschappen. Af en toe ziet het er eng uit. Dat komt vooral door de monsterachtige figuren die er rondlopen. Soms lijken ze op een mens, soms op een dier. Of op allebei! Hoewel er veel te zien is op iedere pagina, zijn de bladzijdes niet te vol. Het boek lijkt wel een zoekboek. Je kunt op zoek gaan naar de pet, de tas en de bal van Jeroen. En misschien zie je de kunstenaar Jeroen Bosch wel in het boek rondlopen!

In het boek ‘Schetsboek van Jeroen Bosch’ van Annemarie Bon vertelt Jeroen Bosch zelf zijn eigen verhaal. Dat is bijzonder! Je leest dat de jonge Jeroen graag schilder wil worden, net als zijn vader. Maar die zegt: ‘Schilder worden? Teveel fantasie. Jij hebt te veel fantasie om schilder te kunnen worden. Je hebt er geen talent voor.’ Maar dit schetsboek bewijst dat de vader van Jeroen Bosch daarin geen gelijk heeft gekregen. Omdat Jeroen geen schilder mag worden gaat hij rondlopen in zijn stad Den Bosch. Misschien is er iets anders wat Jeroen kan worden. In ‘Schetsboek van Jeroen Bosch’ leer je de stad Den Bosch zoals het 500 jaar geleden was, kennen. Doordat het boek heel veel tekeningen bevat en veel bijzondere feitjes, waan je je even een tijdgenoot van Bosch. Hierdoor kun je de schilderijen die hij heeft gemaakt ook beter begrijpen.

‘Op zoek naar Jeroen’ is geschreven door Paul van Loon. Het verhaal begint ermee dat schrijver Paul van Loon in zijn werkkamer is om een nieuw boek te schrijven. Dan hoort hij een geheimzinnige stem, een geroep. Hij volgt de stem en komt zo in Den Bosch terecht. Via de put die op de markt staat komt hij in de griezelwereld van Jeroen Bosch terecht. Daar beleeft Paul van Loon in zijn eigen boek een spannend avontuur. Van de ene griezelige situatie komt Paul in het andere vreemde landschap terecht. Zou hij op tijd weten te ontsnappen aan alle enge monsters en figuren die hij tegenkomt?  Of blijft hij voor altijd gevangen in de griezelige wereld? Dat moet je zelf maar lezen! Dit verhaal is superspannend. Daarbij is het bijzonder dat de echte schilderijen van Jeroen Bosch als illustratie zijn gebruikt. De enige toevoeging die daarbij te zien is, is de weergave van Paul van Loon. Zo leer je de echte schilderijen van Bosch kennen, en je komt erachter dat die schilderijen heel stoer zijn!

Zoals je ziet is er voor iedere lezer een boek over Jeroen Bosch. Van prentenboek tot griezelboek, iedereen kan het werk van Jeroen Bosch leren kennen door gewoon een boek te lezen!

Ingrid vd H.

.
.