Jammer van al die fouten

Terug naar lijst

‘Leuk bedacht, heel origineel, maar jammer van al die fouten' hoorde Jacques Vriens op de lagere school als hij een opstel terugkreeg. En weer had hij een 2 of een 3. Maar Vriens kon er niets aan doen dat hij zoveel fouten maakte. Hij heeft last van dyslexie. Letterlijk betekent dyslexie: niet kunnen lezen. Als je dyslexie hebt, betekent dat dus niet dat je dom bent!

Niet alle leesproblemen komen door dyslexie. Soms hebben kinderen moeite zich te concentreren, last van ADHD, of gehoorproblemen. Ook kan het zijn dat kinderen moeite hebben met de taal, omdat Nederlands niet hun moedertaal is. Steeds meer kinderen en volwassenen hebben last van dyslexie: 3 à 4 % van de bevolking. Er zijn 75.000 tot 100.000 leerlingen die er last van hebben. De kans is dus groot dat jij ook iemand met dyslexie in de klas hebt. Of misschien ben je zelf wel dyslectisch. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer aandacht komt voor kinderen die moeite hebben met lezen. In veel bibliotheken komen Makkelijk Lezen Plekken. In die kasten staan de boeken zo, dat je de voorkant goed kunt zien. Je kunt hierdoor veel sneller leuke boeken uitkiezen. Een aantal uitgeverijen heeft speciale series voor kinderen met leesproblemen. In die boeken zijn de zinnen kort, en een nieuwe zin begint meestal op een nieuwe regel.

Uitgeverij Zwijsen geeft al jaren de Zoeklicht-boeken uit. De boeken zijn geschreven in een laag AVI-niveau, maar de inhoud is gericht op kinderen vanaf 9 jaar. Sinds januari 2006 bestaan ook Zoeklicht Dyslexie-boeken. Deze zijn geschreven in een lettertype dat door Natascha Frensch, die zelf dyslectisch is, speciaal ontwikkeld is voor dyslectici: read regular. Het eerste hoofdstuk uit het boek wordt voorgelezen op een bijgevoegde cd en bovendien heeft het boek twee uitvouwpagina's, waar de belangrijkste woorden op staan, met een tekening erbij.

Lieneke Dijkzeul schreef in deze serie het boek ‘IJs'. Twee jongens redden een klein meisje dat door het ijs is gezakt. Het boek is bijzonder spannend en realistisch. Ook ‘Dat geld is voor mij!' van Riet Wille zou je zo maar zelf kunnen overkomen. Stel je voor dat je juf op een dag zegt dat ze 200 euro wil betalen aan iemand die haar tuin wil verzorgen. Roos en Jos willen allebei graag dat geld verdienen en moeten drie proeven doen om te kijken wie het beste kan tuinieren. ‘Mijn beste vriend is een vuile rat' van Tais Teng is een fantasieverhaal. Het kan niet echt gebeuren, maar is wel spannend! Het gaat over Herman, die een oude vrouw uitscheldt voor ‘gekke oude heks'. Helaas voor hem is de vrouw echt een heks en betovert ze hem in een rat. Herman's vriend moet hem helpen weer een gewone jongen te worden.

Uitgeverij Van Tricht geeft de Troef-reeks uit, speciaal voor dove en anderstalige kinderen en jongeren. In veel boeken uit de Troefreeks staan achterin adressen of websites van instellingen waar je terecht kunt met vragen.

Het boek ‘Kebab en pindakaas' van Marieke Otten gaat over een Turks meisje dat verliefd wordt op een Nederlandse jongen. Als Hulya's vader ontdekt dat zij stiekem met David omgaat, wordt hij woedend en mag zij zelfs niet meer naar school. Gelukkig kan Lise, haar vriendin, Hulya helpen. In ‘Breakdance in Moskou' organiseert een leraar van een dovenschool een uitwisseling met een dovenschool in Moskou. Maar als de leerlingen in Rusland aankomen, blijkt de directeur van de school daar helemaal niet aardig. In dit boek komt een diefstal voor en ontvoering, maar gelukkig ook fijne dingen, zoals verliefdheid! Marian Hoefnagel vertelt in ‘Blowen' over Kevin, die erg moet wennen aan zijn nieuwe huis in Amsterdam. Gelukkig kan hij goed opschieten met zijn buurjongen Troy. Maar als op een gegeven moment blijkt dat de buurjongen softdrugs gebruikt, weet Kevin niet goed of hij nog wel vrienden moet blijven. Hoefnagel heeft mooi beschreven hoe Kevin uiteindelijk een keuze maakt.

Andere bekende series zijn ‘Ik ben niet bom', uitgegeven door De Fontein en de ‘Kokkelreeks', uitgegeven door De Inktvis. Wil je nog meer tips voor Makkelijk Lezen-boeken? Houd dan onze website in de gaten, of kijk eens op www.makkelijklezenplein.nl. Tegenwoordig zijn er naast gemakkelijkere boeken ook hulpmiddelen voor kinderen met dyslexie. Op de net genoemde website staan ze allemaal voor je op een rijtje.

Wil je meer weten over dyslexie bekijk dan de dvd ‘Hoezo dyslexie?'. Ouders of leerkrachten die meer over dit onderwerp willen lezen, hebben veel aan het boek ‘Houvast bij leesproblemen & dyslexie op de basisschool'.

‘IJs'
Lieneke Dijkzeul
Uitgeverij Zwijsen, 2005
90 276 6206 1

‘Mijn beste vriend is een vuile rat'
Tais Teng
Uitgeverij Zwijsen, 2005
90 276 6214 2

‘Dat geld is voor mij!'
Riet Wille
Uitgeverij Zwijsen, 2005
90 276 6210 X

‘Blowen'
Marian Hoefnagel
Uitgeverij Van Tricht, 2005
90 77822 04 6

‘Kebab en pindakaas'
Marieke Otten
Uitgeverij Van Tricht, 2005
90 77822 09 7

'Breakdance in Moskou'
Annelies van der Eijk, Pauline Friedheim, Liesbeth Veldman
Uitgeverij Van Tricht, 2006
90 77822 07 0

‘Houvast bij leesproblemen & dyslexie op de basisschool: leidraad voor ouders'
Arga Paternotte e.a.
Uitgegeven door Steunpunt Dyslexie, 2006
90 806674 5 5

De dvd ‘Hoezo dyslexie?' is in 2005 uitgegeven door Rietveld communicatie.

Maartje.
 

.
.