Ingrediƫnten voor een goedgevulde Kookboeken7daagse

Terug naar lijst

Een zoete appeltaart, een dampende ovenschotel, een zak vette friet, een loeihete pizza, een machtige chocoladecake, een stroperige pannenkoek… Iedereen heeft wel íéts waar hij van gaat watertanden. Van 11 tot en met 19 november is de Kookboeken7daagse. Koken iets voor volwassenen? Nee joh! Dat kunnen kinderen en eh… beren net zo goed! Ben je klaar voor een goedgevulde Kookboeken7daagse? Dompel je dan onder in deze kook- en bakleestips. Wedden dat je na het lezen van deze boeken direct de keuken in duikt?

In ‘Lekker, taart!’ is iets vreemds aan de hand. Waarom staan er kleverige naar honing smakende voetstappen op het bed van beer Dorus? En… waar is zijn honingpot gebleven? Dorus heeft een groot probleem, want: ‘Als er geen honing op mijn eten zit, lust ik het niet. En IK HEB ZO’N TREK!’ Dorus volgt het honingspoor en komt uit bij een stel schapen dat ingrediënten verzamelt om honingtaartjes te bakken. Dorus wordt meteen uitgenodigd om mee te bakken. Bessen, noten, worteltjes, honing, eieren, bloem en roeren maar! ‘Lekker, taart!’ is een heerlijk bakfeest. Grappig is dat Dorus in dit prentenboek ontdekt dat dingen zonder honing óók best lekker kunnen zijn, want als hij eerlijk is: ‘Hij had nog nooit iets gegeten zonder honing.’

In ‘Alles kookt over’ beginnen vijf kinderen een eigen restaurant. Want ja, je moet toch iets als je ouders zes weken op reis zijn en de vrouw bij wie jullie zouden logeren door een misverstand óók niet thuis is? Zonder geld kun je geen boodschappen doen, dus dan maar een restaurant beginnen om van de winst je eigen boodschappen te betalen! Pandora’s keuken is een bijzonder restaurant, gewoon in een woonhuis. In de keuken kookt weleens iets over, soms belanden er wat druppels bloed in het eten en als de kok ziek is, kijkt die gewoon toe vanaf een matrasje op de keukenvloer. Het restaurant is een groot succes. Zo zie je maar dat je nog lang niet volwassen hoeft te zijn om lekker te kunnen koken. ‘Alles kookt over’ is een grappig verhaal over koken, voor jezelf zorgen, en een vleugje ruzie en diefstal hier en daar. Benieuwd naar het eten uit dit restaurant? Aan de slag dan, want achter in het boek staan alle recepten die de kinderen maken!

 

Een restaurant beginnen zonder dat je daar enige ervaring mee hebt; Laura, Jet, Gustaaf, Bente en Nick uit ‘Alles kookt over’ zijn niet de enigen die die uitdaging aangaan. In de ‘Plaza Patatta’-serie opent de vader van Luna en Lotte een kinderrestaurant. Koken kan hij niet (!), maar ideeën heeft hij genoeg: ‘Zou het lekker zijn om lasagna met satésaus te maken?’ En even later: ‘Wat denken jullie van een warm broodje zalm met broccoli en ketchup?’ Tja, je moet er maar van houden. Luna en Lotte hebben er weinig vertrouwen in, dus besluiten ze hun vader te helpen. In deze grappige, makkelijke leesbare serie volg je niet alleen het wel en wee van restaurant Plaza Patatta, maar is er ook steeds iets mysterieus aan de hand. Want wie maakt dat rare geluid onder de vloer? Spookt het in de oude boerderij? En wie is die vreemde jongen die rondsnuffelt op de boerderij? Zowel achter in de boeken als op www.plazapatatta.com vind je lekkere recepten, en op de website ook nog andere extra’s, zoals kleurplaten.

 

Over een raar geluid gesproken… In ‘De geheime kookclub’ hoort Scarlett ’s nachts een vreemd geluid. De ijselijke kreet komt uit het buurhuis. Met de sleutel die onder de mat ligt, sluipt Scarlett het huis van de oude mevrouw Simpson binnen. De herrieschopper blijkt haar hongerige kat te zijn, die geen eten heeft gekregen omdat mevrouw Simpson in het ziekenhuis ligt. Scarlett neemt een kijkje in de keuken en ontdekt daar een handgeschreven kookboek. Stiekem slaat Scarlett aan het koken en bakken in de keuken van haar buurvrouw. Dit is het begin van een groot kookavontuur. Eerst alleen voor Scarlett, maar de geheime kookclub breidt zich uit. En mevrouw Simpson blijkt een ware kooklerares te zijn als ze thuiskomt uit het ziekenhuis. ‘De geheime kookclub’ is lang niet zo zoetsappig als het vrolijkgekleurde omslag doet vermoeden. Het is vooral een heel mooi en fris verhaal over vriendschap, familie en ouderen. En over koken natuurlijk! Het enthousiasme van Scarlett en haar vrienden over koken en bakken is zó besmettelijk dat je tijdens het lezen haast automatisch naar de keuken getrokken wordt. Dit wil jij ook! Het lijkt wel magisch, wat er in de keuken van mevrouw Simpson gebeurt.

Écht magisch wordt het pas in de boekenserie over ‘Bakkerij Bliss’. De familie Bliss woont in het plaatsje Rampenburg. Dat klinkt niet veelbelovend, maar met hun bakkunsten bezweren de bakkers Bliss grote en kleine rampen. Liefdesmuffins, waarheidskoekjes, knuffelbroodjes, weerzincake… Niets is de toverbakkers te gek! Ze hebben een kookboek met magische recepten, uiteraard bewaard achter slot en grendel. En in een geheime ruimte in de koeling staan weckpotten met daarin ‘de dwerg van de eeuwige slaap’, ‘de eerste herfstwind’, een ‘oog van een boze tovenaar’ en nog veel meer bijzonderheden. De boeken over Bakkerij Bliss zijn niet alleen heerlijk magisch, maar ook erg spannend. Lukt het Roos en haar broers en zus de vreemde ingrediënten op tijd te verzamelen? Is tante Lilian wel te vertrouwen? En wat als Roos ontvoerd wordt? Iedereen is uit op het magische receptenboek. Niet gek, want wat moet het geweldig zijn om te kunnen toveren in de keuken!

Een ander leuk boek over bakken is… Nee, wacht. Het is klaar met boeken lezen. Hup, de keuken in, jij! Deze boeken hebben je ongetwijfeld genoeg inspiratie gegeven om je uren achter het aanrecht te vermaken. En daarna: smullen geblazen!

‘Lekker, taart!’
David Melling
Van Goor, 2016
ISBN 978 90 003 4838 1
Met illustraties van de auteur.

‘Alles kookt over’
Anna Woltz
Leopold, 2002
ISBN  978 90 258 5533 8

‘Het grote geheim van Plaza Patatta’
Nanda Roep
Nanda, 2010 (Leopold 2003, 2003, 2004)
ISBN  978 94 909 8304 8
Met illustraties van Silvester.

‘De geheime kookclub’ Laurel Remington Veltman, 2017 ISBN 978 90 483 1425 6

‘Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss’ Kathryn Littlewood Van Holkema & Warendorf, 2012 ISBN 978 90 773 3024 1 Met illustraties van Wouter Tulp.

Karine.

Leestip: Tóch nog geen genoeg van lezen over koken? Dan kun je verdergaan met Koken voor de keizer’ van Marloes Morshuis en het prentenboek ‘Olifantensoep’ van Ingrid en Dieter Schubert.

.
.