Ik ben vreselijk tegen mijn hoofdpersonen

Terug naar lijst

Rachel Ward ken je van de boeken ‘Deadline’ en ‘De chaos’. De hoofdpersonen hebben een speciale gave: als ze mensen recht in de ogen kijken, zien ze een nummer. Dat nummer is de datum waarop de mensen sterven. Creepy? Een beetje wel. Hoe denkt Rachel er zelf over en waarom is ze ‘Deadline’ gaan schrijven? Hieronder lees je het allemaal!

Waarom schrijf je voor tieners?
Het is niet per se zo dat ik alleen voor tieners wil schrijven. ‘Deadline’ heb ik geschreven voor mijn eigen dochter toen zij veertien was. Ik wilde iets schrijven dat zij zou lezen. En het verhaal voor ‘Deadline’ zat in mijn hoofd, dat móest eruit. Wie het boek verder nog zou lezen, maakte me niet zoveel uit. Het is uiteindelijk een tienerboek geworden, maar ik krijg ook reacties van volwassenen die verslaafd zijn aan de boeken. Of, nog leuker: van gezinnen waarin zowel de kinderen als de ouders mijn boeken lezen!

Zelf las je als tiener nooit. Vind je dat nu jammer?
Toen ik vier was, kon ik al lezen. Dat had mijn moeder me geleerd voordat ik naar school ging. Op de basisschool was ik een goede lezer, maar op de middelbare school verloor ik mijn interesse. Muziek luisteren vond ik veel interessanter. Zeven of acht jaar lang las ik niks. Geen idee waarom eigenlijk, ik kon misschien de goede boeken niet vinden. ‘Young adult’ boeken waren er toen nog niet zoveel. Als ik nu andere schrijvers hoor vertellen over hoe belangrijk sommige jeugdboeken voor hen zijn geweest en hoeveel invloed die hebben gehad op hun keuze om schrijver te worden, dan is het wel een gemis dat ik niet las. Aan de andere kant begrijp ik tieners die een hekel hebben aan lezen nu heel goed.

De hoofdpersonen in ‘Deadline’ en ‘De chaos’ zijn allemaal eenlingen die geen standaard gezinsleven hebben. Waarom is dat?
Dat is een beetje een schrijverstrucje om de hoofdpersonen meer vrijheid te geven en ervoor te zorgen dat ze meer spannende avonturen kunnen beleven. Denk je dat Harry Potter zoveel nachtelijke verboden uitstapjes had gemaakt als hij ouders had gehad? Maar ik wilde ook dat Jem (het hoofdpersonage in ‘Deadline’) een heel geïsoleerd persoon was, die zich voor iedereen afsluit en van niemand durft te houden, zodat het, wanneer Spider in beeld komt, heel duidelijk is dat hij speciaal is. Hem lukt het wél om dichtbij Jem te komen. En Adam (de hoofdpersoon in ‘De Chaos’) moet een manier vinden om met zijn gave om te gaan. Dat kan hij alleen zelf, niemand kan hem daarbij helpen, dus ja... Arme hoofdpersonen van me, ik ben vreselijk naar tegen ze! Ik heb eigenlijk wel medelijden met ze, maar dat houdt me toch niet tegen om verschrikkelijke dingen met ze te doen, haha! Misschien creër ik in het derde deel wel een gezellig gezinnetje om het goed te maken.

Geloof je dat de sterfdatum van mensen inderdaad vastligt en niet te veranderen is, zoals in ‘Deadline’?
Dat weet ik niet zo goed. Ik geloof dat de keuzes die je maakt invloed hebben op hoe lang je leeft. Als je bijvoorbeeld niet rookt, is de kans dat je oud wordt groter. En als je naar links en rechts kijkt voordat je de straat oversteekt, is de kans dat je wordt doodgereden kleiner. Maar misschien maak je die keuzes en kom je uiteindelijk toch uit bij het nummer dat altijd al voor je bepaald was... Het is een heel lastige kwestie. Ik hoop dat je zelf kunt bepalen hoe je leven gaat. Dat je je eigen levensverhaal kunt maken. Maar er gebeuren zo vaak dingen zomaar uit het niets, dingen waarover je geen controle hebt. Terroristische aanslagen bijvoorbeeld. Die zijn niet te begrijpen. Misschien is dat toch het lot.

Wil je dat je lezers nadenken over dat soort dingen?
Het belangrijkste vind ik dat ze plezier hebben in het lezen van mijn boeken. Als ze ook nadenken over de onderwerpen, is dat fantastisch. Ik hoop natuurlijk dat ze mijn boodschap, namelijk dat je het leven en je vrienden en je geliefden moet koesteren, oppikken. Maar als lezers het alleen een spannend boek vinden, is dat ook prima. Elke lezer heeft een andere achtergrond waardoor iedereen een boek anders leest.

Zou jij je eigen nummer willen weten?
Nee! Zeker niet. Dat zou ik verschrikkelijk vinden!

Wat kunnen we verwachten voor het laatste deel in de trilogie?
In het laatste boek speel ik met het idee wat er gebeurt als je sterfdata kunt veranderen. Kun je dan voor altijd leven en onsterflijk worden? En betaalt uiteindelijk iemand daar een prijs voor? En wat is die prijs dan? Ik wil niet alles verklappen, maar dit is het eerste boek waar ik nachtmerries van heb gekregen. Het wordt dus een heel verontrustend boek, heftiger dan de eerste twee!

Linda.

 

.
.