Hotels in kinderboeken

Terug naar lijst

Hoera, de zomer komt eraan! Ben jij ook klaar voor de vakantie? Ga je met je ouders op reis? Ga je naar de camping, logeren in een hotel of blijf je lekker thuis? De hoofdpersonen uit onderstaande boeken wonen in een hotel. Is dat leuk of juist niet? En heb je dan eigenlijk zelf wel ooit vakantie? Met deze boeken kom je in elk geval in een vakantiestemming!

In ‘Otje’ van Annie M.G. Schmidt woont Otje samen met haar vader Tos in Hotel de Koperwiek. Tos werkt er als kok en Otje zorgt voor de muizen die stiekem in het hotel wonen. Maar Tos heeft vaak driftbuien. Als hij wordt ontslagen, moeten Otje en Tos op zoek naar nieuw werk voor Tos en een nieuwe plek om te wonen. Gelukkig krijgen ze daarbij hulp van alle bijzondere dieren die ze onderweg leren kennen. De vrolijke tekeningen in kleur van Fiep Westendorp brengen Otje, Tos en hun avontuur krachtig tot leven. Een klassieker om voor te lezen of zelf te lezen.

 
 

Schrijver Jacques Vriens woonde als kind zelf in het hotel dat zijn ouders runden in Helmond. Niet moeilijk om te bedenken waar hij de inspiratie vandaan haalde voor de avonturen die de broers en zussen Pepijn, Eefi, Joost en Nina beleven in de serie ‘De bende van De Korenwolf’. In De ontsnapping van de brullende muis bijvoorbeeld ontsnapt Nina’s muis, natuurlijk net als er deftige dames langskomen. En Joost laat per ongeluk alle stoppen springen. Oma stelt voor dat vader Jan en moeder Els eens lekker een weekendje weggaan om bij te komen van alle stress. Maar een oma en vier kinderen die een hotel runnen, gaat dat wel goed? Zet je schrap voor een verhaal vol chaos en humor! De snelle zwart-wit tekeningen van Annet Schaap zetten Hotel de Korenwolf nog eens extra op zijn kop.

 

In ‘Een spetterend begin’ van Vivian den Hollander koopt de vader van Bart en Bibi een oude boot die hij wil verbouwen tot een botel. Een drijvend hotel dus! Na een flinke opknapbeurt kunnen de eerste gasten komen. Maar dan worden Bart en Bibi verdacht van diefstal… Dit is het eerste deel uit de serie Botel Bibalo, met grappige zwart-wit tekeningen van Juliëtte de Wit.

 

 
 
 

Een hotel dat eigenlijk helemaal geen hotel is… In ‘Hotel Kindervreugd’ beschrijft Janneke Schotveld een hotel waar je liever niet zou willen logeren. Dup wordt door zijn ouders tijdens de zomervakantie naar Hotel Kindervreugd gebracht. Hij ontdekt al snel dat het eerder een strenge kostschool is dan een hotel. Alle kinderen moeten uniformen aan en juf Prunella, de baas van Hotel Kindervreugd, bedenkt gemene straffen. Hoog tijd dus om haar uit te schakelen! Dup en zijn nieuwe vrienden bedenken een gevaarlijk plan. Wordt Hotel Kindervreugd daarna eindelijk een plek waar je wél graag wilt zijn? De tekeningen van Annet Schaap zorgen ervoor dat je Dup en juf Prunella haarscherp voor je ziet.

 

Siri woont met haar ouders en haar broer Gilles in Hotel Bonbien (je moet het uitspreken als Bonbjen) aan de N19 in Frankrijk. Ze vindt het geweldig om in een hotel te wonen. Het is alleen jammer dat de meeste gasten maar zo kort blijven: er logeren vooral mensen die al snel verder reizen. Ook is het heel jammer dat haar ouders zoveel ruzie maken. Met hun gemopper en al het servies dat ze kapot smijten jagen ze alle gasten weg. Dan gebeurt er een wonder: Siri valt uit een boom en daarna kan ze ineens alles onthouden. Echt alles! Zo ontstaat het plan om mee te doen aan een geheugenwedstrijd. Met de geldprijs kan Siri het hotel redden. Maar is dat wel wat het gezin het hardst nodig heeft? Met ‘Hotel Bonbien’ schreef Enne Koens een lekker gek, vrolijk verhaal met een dieper laagje. Met een kleurig omslag en strooi-illustraties in zwart-wit van Katrien Holland.

Ook Kos uit ‘Hotel De Grote L’ van Sjoerd Kuyper groeit op in een hotel. Als zijn vader na een hartaanval in het ziekenhuis wordt opgenomen, probeert Kos samen met zijn drie zussen het hotel draaiende te houden. Dat valt niet mee, want er staan schuldeisers op de stoep. Kos bedenkt een bizar plan om snel veel geld te verdienen. Ondertussen is hij ook nog verliefd op Isabel. In dit ontroerende jeugdboek vol wervelende avonturen en gevoelens ontdekt Kos wat je allemaal kunt bereiken als je durft te geloven in het onmogelijke – en in jezelf.

Eefje.

.
.