Hiep hiep hoera voor Kikker!

Terug naar lijst

Er is er een jarig… Hoera voor Kikker! In 2019 mag hij maar liefst 30 kaarsjes uit blazen. Dat moet gevierd worden! Speciaal voor Kikkers verjaardag zet Leesfeest de leukste verhalen over Kikker en zijn vriendjes op een rijtje. Vier jij ook het feestje van Kikker – en natuurlijk van zijn vader en bedenker Max Velthuijs! – mee? Je bent van harte uitgenodigd!

Kikker heeft een hele groep vriendjes: Eend, Varkentje en Haas. Ieder van hen heeft eigen talenten en hobby’s. Zo houdt Haas van lezen en Varkentje van bakken. In ‘Kikker en de vreemdeling’ zien we waar Kikker goed in is. Op een dag komt er een vreemdeling aan de rand van het bos wonen. Het is Rat. Eend en Varkentje vinden hem maar niks, maar Kikker wil Rat eerst weleens ontmoeten voordat hij een oordeel velt. En dan blijkt ook Rat zijn eigen talenten te hebben. Dit boek is al 26 jaar oud, maar nog steeds even belangrijk.
Rozemarijn.
Varkentje heeft een dikke speklaag, Eend een warm verenpak en Haas een vacht. Maar Kikker is maar een naakte kikker. In 'Kikker in de kou’ moeten zijn vrienden hem de winter door helpen. Al doen zij nog zo hard hun best met sneeuwbalgevechten, schaatsen en een warme sjaal: Kikker heeft het koud en kan alleen maar van het voorjaar dromen. Dat is ook niet zo gek, kikkers houden namelijk altijd een winterslaap. Echt waar! Gelukkig komen Kikkers vrienden er uiteindelijk achter hoe ze Kikker het beste kunnen helpen. Dus als jij ook een beetje hulp nodig hebt in de winter, heb je misschien nog wat aan de vrienden van Kikker. Alhoewel de zon altijd nog het beste medicijn blijft. In ieder geval voor Kikker. 'Wat is het fijn om een kikker te zijn en de zon te voelen op je blote kikkervel.'
Kim.

Kikker voelt zich vreemd. Hij heeft het warm en koud tegelijk, en zijn hart gaat van boem-boem, boem-boem. Haas weet wat er met Kikker aan de hand is: hij is verliefd! Maar op wie? Kikker weet het al: op Eend! Maar hij is te verlegen om haar te vertellen wat hij voelt. In het ontroerende ’Kikker is verliefd’ doet Kikker van alles om Eend te laten zien dat hij van haar houdt: hij maakt een mooie tekening, plukt een bos bloemen en hij maakt de allerhoogste kikkersprongen. Zo hoog, dat hij zichzelf in gevaar brengt. Gelukkig vertelt Eend hem dan iets héél fijns!
Eefje.

Soms voel je je verdrietig, maar weet je niet precies waarom. Zo is het precies bij Kikker in ‘Kikker is bedroefd’. In dit mooie prentenboek voelt Kikker zich zo verdrietig, maar hij weet niet waar dat nare gevoel vandaan komt. Zelfs Rat kan hem niet opvrolijken met zijn gekke kunstjes. Dan haalt Rat zijn viool en speelt voor Kikker een prachtig stuk muziek. Kikker vindt het zo mooi, dat de tranen over zijn wangen stromen. Daarna voelt hij zich alweer een stuk beter. Hoewel dit niet het meest vrolijke boek over Kikker is, is het misschien wel een van de mooiste.
Fannie.
Mijn favoriete Kikker-boek is toch wel ‘Kikker is bang’. In dit verhaal ligt Kikker angstig te woelen in zijn bed. Hij is hartstikke bang! Hij rent daarom naar zijn goede vriendin Eend. Maar o jee, Kikker maakt Eend ook nerveus. Samen vluchten ze daarom naar Varkentje. Varkentje lacht de vrienden vierkant uit, spoken en monsters bestaan toch helemaal niet! Maar ook Varkentje wordt nu zenuwachtig. Samen kruipen ze diep onder de dekens. Als Haas de volgende dag op zoek gaat naar zijn vriendjes, kan hij ze nergens vinden. Als dat maar goed komt!
Eva.
Op een mooie herfstdag speelt Kikker verstoppetje met Haas, Rat en Eend. Terwijl Kikker aftelt, zoekt iedereen een goede verstopplek. De dieren zijn zo goed verstopt dat Kikker tijdens het zoeken verdwaalt in het grote bos. Nu zijn het zijn vrienden die naar Kikker op zoek gaan. De dieren zijn bang om elkaar kwijt te raken en zijn bezorgd om elkaar. Gelukkig is de vriendschap zo sterk dat ze elkaar weer terugvinden. Om te vieren dat alles goed is gekomen heeft Varkentje een lekkere taart gebakken. Met zijn allen smikkelen ze die op. De tekeningen in ‘Kikker speelt verstoppertje’ zien er zo gezellig uit, dat je graag bij de vrienden aan tafel zou aanschuiven.
Ingrid vd H.
Dat is gek: de deur van het huisje van Kikker is open, maar Kikker is er niet. Haas gaat naar binnen en zoekt hem overal. Maar… ‘Waar is Kikker?’. Samen met Haas kijk je onder de tafel, in de kast, in de wasmand… Achter elk flapje vind je weer wat anders. Spannend! En Kikker móet wel in de buurt zijn, want er staan twee bordjes pap op tafel. Hoe zit dat? Dit boekje blijft leuk, al heb je het al honderd keer gelezen. En ook de gezichtjes van mijn kinderen als Kikker dan toch, ‘kiekeboe!’ tevoorschijn komt, vervelen nooit!
Juulke.
In ‘Kikker vindt een schat’ gaan vrienden Kikker en Beertje op zoek naar een schat. ‘En als we niets vinden?’ vroeg Beertje. ‘Ach, je vindt altijd wel iets,’ zei Kikker. Ze zwoegen en graven. Ze belanden samen in een diepe donkere kuil, waaruit ze na een lange nacht worden gered door Eend. Daar staan ze dan, zonder schat. Maar hoe noem je een honderd miljoen jaar oude steen eigenlijk…?
Iets bijzonders zien in gewone dingen: een mooi idee van Kikker (en Max Velthuijs!).       
Yvonne de V.
Kikker begint de dag goed in ‘Kikker en een heel bijzondere dag’. De zon schijnt en Haas heeft gezegd dat het vandaag een heel bijzondere dag wordt. Maar wat betekent ‘heel bijzonder’ eigenlijk? Eend, Varkentje en Rat kunnen hem ook niet verder helpen. En Haas is weg van huis. Kikker is boos en verdrietig maar dan ziet hij een vlag… Je leeft helemaal mee met Kikker die elke keer zo goed laat merken hoe hij zich voelt.
Het wordt een dag om nooit te vergeten!
Maud.

Je bent op reis en mist je eigen zachte bed, hoort ’s nachts vreemde geluiden. En hoe zou het met je vrienden zijn? Hoe leuk je vakantie of logeerpartijtje ook is, je mist dat fijne vertrouwde gevoel van thuis. In ‘Kikker en de horizon’ trekt Kikker samen met Rat de wijde wereld in, de horizon tegemoet. Maar al snel zie je alleen maar tekeningen van Kikker met zijn mondhoeken naar beneden, tot er een verdrietige traan uit zijn oog rolt. Heimwee. Pas als ze rechtsomkeert maken kruipen zijn mondhoeken omhoog, recht hij zijn schouders en gaat hij in vliegende vaart vooruit. ‘… het is nergens zo fijn als thuis,’ ontdekt Kikker.
Karine.

Zo nu en dan gebeurt er iets verdrietigs in je leven. Ook bij Kikker. Hij vindt in het bos een vogeltje. Het ligt op de grond. Kapot, denkt Kikker. ‘Hij slaapt,’ zegt Varkentje. ‘Hij is ziek,’ meent Eend. Maar Haas weet dat het vogeltje dood is. Samen begraven ze het vogeltje. Ze zijn er diep van onder de indruk. Maar even daarna spelen de vriendjes tikkertje en hebben ze weer plezier.
‘Kikker en het vogeltje’ eindigt met twee prachtige zinnen:
‘In de boom bij de heuvel zat een vogel.
Hij zong een prachtig lied - zoals altijd.’

Kikker kan je troosten. Dankjewel Kikker.
Lidewij.
In ‘Kikker is Kikker’ komt Kikker erachter dat hij niet alles kan wat de andere dieren kunnen. Eend kan bijvoorbeeld vliegen en Haas kan lezen. Kikker vindt het erg jammer dat hij dat allemaal niet kan. Gelukkig wijst Haas Kikker erop hoe uniek het is dat hij kan zwemmen en springen. Het zorgt ervoor dat Kikker inziet dat hij goed is zoals hij is. Deze hartverwarmende boodschap wordt krachtig overgebracht in de tekeningen en in de tekst. De herkenbaarheid en diepgang zorgen voor de nodige (filosofische) gesprekstof. Iedereen is verschillend en dat maakt de wereld nou juist een stuk kleurrijker. Ook Max Velthuijs draagt daaraan bij met ‘Kikker is Kikker’.
Suzan.
Op een dag vindt Kikker een beertje in het bos: ‘Ach, wat is hij lief… dacht Kikker. Ik neem hem mee naar huis. Dan mag hij bij mij wonen.’ Al gauw zijn ook Varkentje, Eend, Haas en Rat dol op Beertje. Samen maken ze plezier, totdat hun nieuwe vriendje opeens niet meer wil eten of spelen… Wat nu? ‘Kikker vindt een vriendje’ is een fijn boek over vriendschap, afscheid nemen en je thuis voelen. De karakteristieke tekeningen van Max Velthuijs geven het verhaal kleur en laten je meevoelen met Kikker en zijn vriendjes. Geniet van hun vrolijkheid en treur mee na Beertjes vertrek. Gelukkig maakt het einde alles weer goed!
Anne.
Vind jij het ook zo leuk om bezoek te krijgen? Om het huis gezellig te maken, met een mooie bos bloemen, een warme kachel en een lekker kopje thee? Ik in ieder geval wel, en Kikker ook! In ‘Bij Kikker thuis’ krijgen Kikker en Beertje hun vrienden op visite. Er is limonade en Varkentje heeft een heerlijke taart gebakken. Ze kletsen fijn bij over al hun avonturen. Kon ik ook maar bij Kikkers gezellige huisje langskomen! En dat is nou het leuke van dit boek, met de bijgeleverde speelset kun je Kikkers huisje in elkaar zetten. Voor uren lees- én speelplezier!
Lizan.

Toen Max Velthuijs in 2005 overleed was dat voor veel lezers een groot verdriet. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren wel Kikker-boeken verschenen, maar dat waren steeds bewerkingen van zijn eerdere werk. Hoe groot was dan ook de verrassing dat er in 2018 nog een ‘nieuw’ prentenboek verscheen!
Er werd postuum (na zijn dood) nog een schetsboek gevonden met daarin een nieuw avontuur van Kikker en zijn vrienden. ‘Het was een mooie zomeravond. Kikker, Haas, Varkentje en Eend zaten buiten en keken naar de sterrenhemel’. Nieuwsgierig geworden?! Lees dan snel het prachtige ‘Kikker en de vallende ster’.
Mirjam.

.
.