Het verhaal achter een boek is net zo bijzonder als het boek zelf

Terug naar lijst

Op de etalageruit van De Boekenberg hangt een groot vel papier met een aankondiging: vandaag gebeurt er iets bijzonders in dé kinderboekwinkel van Eindhoven. De historische jeugdroman ‘Verschoppelingen’ van Suzanne Wouda wordt vanavond gepresenteerd. En wie al eens eerder een boekpresentatie heeft meegemaakt bij De Boekenberg, weet dat dit geen kort, saai verhaal gaat worden. Een boek schijven kost tijd en een boekpresentatie krijgt daarom ook veel tijd en aandacht.

De presentatie vindt plaats in de tuin van de winkel. Langs bergen vol boeken wordt het publiek naar de achterkant van de winkel geleid, waar de tuin is omgetoverd tot een echt theater. De schrijfster, Suzanne Wouda, en de eigenaar van de winkel, Jos Walta, zitten al klaar op het podium. Het publiek mag plaatsnemen op de stoelen rondom het podium, zodat iedereen het goed kan zien. Zit iedereen goed? Laat de voorstelling maar beginnen!

Zoals bij elke boekpresentatie wordt er eerst iets verteld over het verhaal zelf. Suzanne Wouda vertelt over de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en Jos Walta interviewt de schrijfster. Zo’n interview hoort echt bij een boekpresentatie van De Boekenberg. "We zijn altijd nieuwsgierig naar de achtergrond. Hoe is het boek ontstaan. Het verhaal achter een boek is vaak net zo bijzonder als het boek zelf…" Ook het publiek mag vragen stellen. Het omslag van het boek blijkt al snel heel populair te zijn bij de vragenstellers. Op de voorkant staat een groepje mensen, met in het midden een ontzettend lelijke man. Waarom is die man zo lelijk? Suzanne Wouda schiet in de lach: Daar zit ook een mooi verhaal achter. "De tekenaar las mijn verhaal, voordat hij aan de illustraties begon. Toen hij het verhaal uit had, vroeg hij me of ik één van de hoofdpersonen wat minder lelijk wilde beschrijven in het boek. Hij wilde deze persoon graag op de voorkant zetten, omdat hij een belangrijke rol speelt in het verhaal. Maar de man was zo lelijk, dat de tekenaar vond dat hij daardoor de hele tekening lelijk zou maken!"

Na de vragenronde is het tijd voor actie! Er wordt een stukje nagespeeld uit het boek (met zieken en een wonderdokter) en daarna signeert Suzanne Wouda haar boeken voor iedereen die wil… En dat zijn er nogal wat! De rij slingert door de winkel heen, bijna tot aan de straat.

De Boekenberg bestaat ruim vijfentwintig jaar en er is elke maand voor iedere leeftijdsgroep wel iets bijzonders te doen. Zo is er elke eerste zondagmiddag van de maand ‘voorlezen op verzoek’. Kinderen en volwassenen mogen zelf een boek uitkiezen waaruit wordt voorgelezen. De Boekenbergers kiezen ook zelf een boek uit om voor te lezen. En zo ontstaat er een echte verhalenmarathon. Boekpresentaties zijn er gemiddeld een keer per maand. Vooral van auteurs uit de regio, om de band tussen schrijvers en lezers te versterken. En zo krijgen de presentaties ook een Brabants (gezellig!) karakter.

In de winkel spelen kinderen het toneelstukje van het boek nog een keer na. Een boek naspelen is vaste prik bij De Boekenberg. Op de eerste dag van De Kinderboekenweek wordt er door de medewerkers een boek nagespeeld voor kinderen in de winkel. Er is zo veel te doen met een boek!

Ben je benieuwd welke activiteiten er binnenkort georganiseerd worden in De Boekenberg? Kijk dan op www.boekenberg.nl. En natuurlijk kun je in de winkel ook gewoon lekker rondneuzen voor een fijn boek. Je kunt kiezen uit wel 15.000 verschillende titels! Oeps, dat is even slikken, hè? Maar gelukkig is er een lekkere zithoek waar je er even goed voor kunt gaan zitten!

Mirjam.

Lees ook de recensie die Mirjam schreef over 'Verschoppelingen'.
 

Klein Berg 48
4611 JV Eindhoven
040-2456261
www.boekenberg.nl
 

.
.