Hallo Wereld! Kinderboekenweek 2012

Terug naar lijst

Voor kinderen die van lezen houden is oktober de feestmaand. Hallo wereld! is het thema van de kinderboekenweek 2012. Op Leesfeest vind je veel boeken over verschillende landen en culturen. Hier de boeken die je op een reis door de wereld meenemen:

We beginnen in Nederland. Met ‘Nasim en Natalie’ van Pieter Feller, Najiba Abdellaoui en Natascha Stenvert kun je dicht bij thuis blijven en toch een heleboel te weten te komen over andere culturen. Als de Nederlandse Natalie met haar vader en moeder naast de Marokkaanse Nasim en zijn ouders komt wonen, is Nasim niet meteen enthousiast. Hij had liever een buurjongen gekregen, waarmee je kunt voetballen. Een meeslepend boek over verschillen en overeenkomsten tussen culturen.

Als je ooit in Griekenland bent geweest, dan weet je misschien dat er heel veel eilanden zijn, met heel veel oude dorpen waar oude mensen onder oude platanen met elkaar zitten te praten. In zo’n dorp op het eiland Korfoe woont Mikis, de hoofdpersoon in ‘Mikis de ezeljongen’ van Bibi Dumon Tak en Philip Hofman. Op een dag heeft de opa van Mikis een nieuwe ezel in de stal. Mikis is er heel blij mee, want hij houdt van ezels. Hij wil er graag zelf een hebben en later een ezelboerderij beginnen. Maar deze ezel is er echt om te werken. Mikis mag de ezel wel een naam geven: Tsaki.

Suriname is het land waar ‘De taxi van Palemu’  van Akke Holsteijn zich afspeelt. Het is de laatste schooldag in Paramaribo en Palemu is somber. Hij wil graag dokter worden, maar daarvoor moet hij eerst naar het lyceum en zijn ouders hebben geen geld. Maar de vader van Palemu heeft een plan. Hij heeft een auto op afbetaling gekocht en wil zo geld verdienen voor Palemu's school.

Je wist vast wel dat China één van de grootste landen ter wereld is. Maar wist je ook dat van elke vijf mensen op aarde er één Chinees is? En dat Chinese uitvindingen al eeuwen door iedereen gebruikt worden? Thee, papier, vuurwerk en zelfs spaghetti! ‘De parel en de draak’ van Babette van Ogtrop is voor iedereen die meer over China wil weten.

In het bed van Goos ligt een échte, levende mummie. Natuurlijk schrikken Goos en zijn vader Klaas zich eerst helemaal rot, maar daarna besluiten ze om de mummie te helpen. Ze noemen hem Dummie, naar de beginletters van zijn naam, en zeggen tegen iedereen dat hij een verre achterneef uit Egypte is die verbrand is. In ‘Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet’ het derde Dummie de Mummie-boek van Tosca Menten, gaan Goos en Dummie op reis naar Egypte op zoek naar de familie van Dummie. Of wat ervan overgebleven is.

Echt terug in de tijd brengt je ‘IJsbarbaar’ van Rob Ruggenberg. Stel je voor: het is 1624. Je woont op een eilandje vlak voor de kust van Groenland en in je hele dertienjarige leven heb je nooit iets anders gezien dan sneeuw, ijs en de mensen van je eigen dorp. Dan kijk je toch raar op als er ineens een schip verschijnt, vol reuzen met lichtblauwe ogen en gele haren…

Geschiedenis komt ook tot leven in ‘Tjibbe Tjabbes’ wereldreis’ van Harm de Jonge. Met dit boek kun je de hele wereld over reizen. Professor Tjibbe Tjabbes, levend in de zestiende eeuw, krijgt de opdracht om een nieuwe ark van Noach in te richten. Van over de hele wereld moeten er dus dieren worden aangevoerd, en Tjibbe, als wetenschapsman, is de aangewezen persoon om die dieren te gaan verzamelen. Zo vaart hij uit op wereldreis, op het schip van kapitein Horzelkaak. Naar Zuid-Amerika, naar Afrika en Madagascar en naar Nieuw-Guinea. 

Veel weetjes over de wereld vind je in ‘Een land hier ver vandaan’ van Arend van Dam en Alex de Wolf. De vijftig verhalen in het boek zijn verdeeld over de zes werelddelen: Afrika, Europa, Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië. Ze spelen zich af op plaatsen waarvan de makers vonden: 'Als je de kans krijgt, moet je daar echt eens gaan kijken.' Met die zin eindigt dan ook ieder verhaal in het boek.

Tenslotte is er het wondermooie prentenboek dat de stichting CPNB speciaal voor deze boekenweek door Edward van de Vendel en Fleur van der Weel liet maken: ‘Hallo’. Dit boek neemt de jongste lezers mee op ontdekking van niet minder dan de wereld, namelijk de wereld van het jonge kind. De wereld kan ook dichtbij zijn, soms bevindt hij zich in je eigen fantasie.

 

.
.