Gi-ga-geitenkaas: een Geronimo special!

Terug naar lijst

‘Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton...’
Speciaal voor alle Geronimo-fans, én voor iedereen die niet weet wie Geronimo is: (wat zéér onwaarschijnlijk is!) een gi-ga-grote Geronimo special!

Geronimo Stilton woont in Rokford, de grootste stad van Muizeneiland. Hij is uitgever van De Wakkere Krant en is afgestudeerd in de Geschiedenis van de Rattentaal en de Filosofie van de Snorhaar. Geronimo is een wat ouderwetse muis, die geniet van rust. Maar hij wordt steeds betrokken in wilde avonturen door zijn familie en vrienden. Geronimo Stilton is zowel hoofdpersoon als schrijver van de boeken. De boeken over deze bijzondere muis zijn in te delen in series. Er zijn gi-ga-boeken zoals de series ‘Fantasia’ en ‘Reis door de tijd’, en er zijn kleinere boekjes met aparte avonturen. Verder zijn er stripboeken, themaboeken (zoals een kookboek), klassiekers en boeken van de zus van Geronimo: Thea Stilton.

Voor wie wil kennismaken met Geronimo Stilton is het eerste avontuur: ‘Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton’ een aanrader. In dit boek is Geronimo op zoek naar een nieuwe assistente. Zonder haar te hebben gezien, neemt hij Pinky Punk aan: een jonge, hippe assistente die erg goed is met computers. Al snel komt Geronimo erachter dat Pinky niet alleen veel te jong is (ze is pas 13!), maar dat ze ook vreselijk brutaal is. Dankzij die brutaliteit krijgt Pinky wel van alles voor elkaar, waardoor de stijve, serieuze Geronimo anders over dingen gaat denken.

Geronimo Stilton is in Nederland vooral bekend door de serie ‘Fantasia’. In deze serie reist Geronimo naar het rijk Fantasia. Hij ontmoet heksen, feeën, ridders en andere magische wezens. Samen met hen beleeft hij spannende avonturen. Deze serie heeft als extraatje ook ruik- en kraspagina’s. Tip: probeer ze niet op een nuchtere maag, want er zit een pagina bij met zweetvoetengeur!

Geronimo Stilton las als jonge muis al heel veel boeken. Om zijn lezers kennis te laten maken met klassiekers uit de jeugdliteratuur heeft hij speciale versies uitgegeven van ‘Heidi’, ‘Schateiland’ en ‘De drie musketiers'. De hoofdpersonen in deze boeken zijn uiteraard muizen.

‘De ontdekking van Amerika’ is het eerste stripboek van Geronimo Stilton. De piratenkatten hebben een manier gevonden om in de tijd te reizen. Ze willen het verleden veranderen om zo in de toekomst rijk en machtig te worden. Geronimo wordt samen met zijn familie door professor Volt achter de katten aan gestuurd met de Tijdknager. Samen reizen ze terug in de tijd naar 1492: het jaar waarin Columbus Amerika ontdekt. Kunnen ze de piratenkatten tegenhouden zonder de geschiedenis te veranderen?

In de strips reist Geronimo terug in de tijd naar speciale gebeurtenissen. In de serie 'Reis door de tijd' bezoekt Geronimo in elk deel drie periodes uit het verleden. In Reis door de tijd 1 wordt Geronimo door professor Volt op reis gestuurd naar de prehistorie, het oude Egypte en de kroning van koning Arthur in de middeleeuwen. Geronimo zou samen met zijn familie op reis gaan, maar door een ongeluk belandt hij in zijn eentje in de tijdmachine…
Achter in het boek is een reisdagboek opgenomen met heel veel interessante feiten, spelletjes en opdrachten.

Ook Geronimo’s zus, Thea Stilton, heeft boeken geschreven. Naast haar werk als speciaal verslaggever voor De Wakkere Muis, geeft Thea ook les op het Topford College. Dit is een speciale school waar alleen de allerslimste muizenkinderen worden toegelaten. Op het Topford College ontmoet Thea vijf bijzondere muizinnen. Deze muizinnetjes worden goede vriendinnen en vinden Thea Stilton zo geweldig dat ze hun groepje naar haar vernoemen: de Thea Sisters. De Thea Sisters beleven veel avonturen op het Topford College en Thea Stilton schreef ze op in de reeks ‘Thea Sisters’. Het eerste avontuur over deze meidengroep is ‘De Drakencode’. In dit boek leert Thea Stilton de Thea Sisters kennen en onderzoeken ze samen een mysterieuze verdwijning. Het bijzondere aan ‘De Drakencode’ (en aan de andere boeken over de Thea Sisters) is dat je zelf ook aanwijzingen moet verzamelen. Als lezer ben je eigenlijk de zesde Thea Sister! Verder staan er achter in het boek veel leuke stukjes over de vijf muizinnen en ook leuke tips, weetjes en spelletjes.

De boeken van Geronimo Stilton staan vol met paginagrote illustraties. Maar dit is niet het enige wat de boeken zo bijzonder en zo geliefd maakt. Op elke pagina staan woorden die een kleurtje hebben en die een bijzondere vorm hebben. Bij een woord als ‘schaduw’ staat er dan bijvoorbeeld ook een schaduw onder de letters. Dit maakt voorlezen wat lastiger, omdat je bij die woorden even afgeleid bent. Maar het betekent ook dat je steeds verrast wordt tijdens het lezen.

Voor alle fans van Geronimo Stilton is er goed nieuws: vanaf 23 juli 2011 is Geronimo ook te zien in ‘Fantasia: de gi-ga-grote musical’.

Mirjam.

‘Mijn naam is Stilton, Geronimo Stilton’
Geronimo Stilton
ISBN 978 90 8592 029 8
De Wakkere Muis, 2010

‘Fantasia’
Geronimo Stilton
ISBN 978 90 5893 008 8
De Wakkere Muis, 2010

‘De ontdekking van Amerika’
Geronimo Stilton
ISBN 978 90 8592 044 1
De Wakkere Muis, 2007

‘Reis door de tijd 1’
Geronimo Stilton
ISBN 978 90 8592 0272
De Wakkere Muis, 2006

‘De Drakencode’
Thea Stilton
ISBN 978 90 8592 052 6
De Wakkere Muis, 2008

.
.