Ga je mee naar de kinderboerderij?

Terug naar lijst

Op de kinderboerderij
hebben ze er een geitje bij.
Misschien weet je al in welk boek er een geitje is geboren. Inderdaad! ‘We hebben er een geitje bij!’ is het prentenboek dat tijdens de Voorleesdagen van 2016 heel veel voorgelezen wordt op scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken. Misschien leest bij jou in de klas ook wel iemand dit leuke verhaal voor.
Het boek gaat over Mik. Hij gaat met zijn step naar de kinderboerderij. En de koe, het paard, de kip, het konijn en het varken; allemaal zijn ze o-zo blij, want ze hebben er een geitje bij.

Het kleine geitje ligt in het hooi
Stt, hij slaapt. Wat is-ie mooi.

Dat kleine geitje woont voortaan dus op de kinderboerderij. Welke dieren wonen daar nog meer? Eens even denken … de koe! Ken je het boek ‘De koe die in een boom klom’? Dat gaat over een heel bijzondere koe. Ze heet Kee en ze is verschrikkelijk nieuwsgierig. Haar zussen zijn alleen geïnteresseerd in mals gras, maar Kee gaat liever op ontdekkingstocht. Op een dag besluit ze eens iets nieuws te proberen: ze klimt in een boom. Haar zussen zeggen dat het niet kan, maar Kee doet het lekker toch. En wat voor avontuur ze dan beleeft ..!


Ook het varkentje Floortje doet iets wat voor een varken niet zo gewoon is. Op een mooie zomerdag heeft ze het zó verschrikkelijk warm. Als ze dan de eendjes lekker ziet spetteren in de vijver, neemt ze een aanloop en PLONS! Floortje gaat zwemmen. De andere dieren vinden het wel een beetje gek, maar één voor één volgen ze Floortjes voorbeeld.
‘Plons!’ is echt een boek om op een warme dag te lezen.
Zag jij wel eens een varken zwemmen in de vijver van de kinderboerderij? Nee? Dan woont Floortje vast ergens anders.

Op de kinderboerderij zijn natuurlijk kippen. Zo’n kip als Dottie bijvoorbeeld. In ‘Dottie’s eieren’ lees je hoe trots Dottie is als ze een nest vol eitjes heeft gelegd. Alle andere dieren moeten zien hoe mooi lichtbruin, glad en glanzend ze zijn! Maar de dieren hebben geen tijd. Ze zijn allemaal druk in de weer met hun kleintjes. Verdrietig gaat Dottie terug naar haar nest. Haar eitjes bewegen niet. Maar hé, wat is dat? De eitjes zeggen ‘krak’ en wat gebeurt er dan? Piep! Piep! Pieperdepiep! Wat een verrassing voor Dottie!

Gansjes lijken wel een beetje op kippen, vind je niet? In ‘Gonnie & vriendjes in ganzenpas’ leer je gansje Gonnie kennen. Ken jij ook de andere gansjes? Tel maar mee: Gijsje, Ollie, Bo, Teun, Eddie, Jip en Jasper. De acht vriendjes wonen op een boerderij waar elke dag weer wat nieuws te ontdekken valt. Je kunt met de gansjes meedoen, want dit dikke kartonboek heeft heel veel flapjes waar je achter kunt kijken. Zo speel je bijvoorbeeld verstoppertje met gansje Teun. Zit hij achter het schaap, of verstopt hij zich in de hooiberg? En waar zijn de andere dieren?

Op de kinderboerderij wonen natuurlijk ook vogelverschrikkers. Nee, je hebt gelijk, dat zijn geen dieren, maar grote poppen van stro die kraaien en kauwen moeten verjagen. De vogelverschrikkers Doortje en Douwe zijn daar verschrikkelijk goed in. Bovendien vinden ze elkaar zo aardig dat ze besluiten te gaan trouwen. Alles wat ze daarvoor nodig hebben, vinden ze op de boerderij, behalve een bosje seringen voor het bruidsboeket. Daarom gaat Douwe op pad om seringen te plukken. Dat valt niet mee. In ‘Trouwerij op de boerderij’ lees je hoe dit afloopt.

Het wordt een feestelijke dag op de boerderij van Doortje en Douwe, dat kunnen we verklappen. Het is vast net zo’n feest als op de kinderboerderij bij het kleine geitje en Mik.
Is er bij jou in de buurt ook een kinderboerderij? Trek dan gauw je laarzen aan of je gele klompen en ga op pad.

Misschien is op jouw kinderboerderij
ook wel elk dier zo blij.
Misschien hebben ze er zelfs
een piepklein geitje bij!

Lidewij.

‘We hebben er een geitje bij!’
Marjet Huiberts

Gottmer, 2014
ISBN 978 90 257 5596 6
Met illustraties van Iris Deppe

‘De koe die in een boom klom’
Gemma Merino

Lemniscaat, 2015
ISBN 978 90 477 0716 5
Met illustraties van Gemma Merino

‘Plons!’
Martin Waddell

Lemniscaat, 1992
ISBN 978 90 606 9843 3
Met illustraties van Jill Barton

‘Dottie’s eieren’
Julie Sykes

Lemniscaat, 1997
ISBN 978 90 563 7063 3
Met illustraties van Jane Chapman

‘Gonnie & vriendjes in ganzenpas’
Olivier Dunrea

Gottmer, 2014
ISBN 978 90 257 5615 4
Met illustraties van Olivier Dunrea
 

‘Trouwerij op de boerderij’
Julia Donaldson

Gottmer, 2014
ISBN 978 90 257 5783 0
Met illustraties van Alex Scheffler

.
.